Zdravstvena blagajna z novim direktorjem 

feb. '17

Čeprav so se dohodki Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) povečali, pa je bilo izdatkov preveč, tako je zavod leto 2016 zaključil z 19,6 milijona evri primanjkljaja. Pozitivno pa je, da se že dvanajsto leto zapored niso zadolžili, je poudaril Marjan Sušelj, še v vlogi v. d. generalnega direktorja. Dva dni po novinarski konferenci so namreč poslanci državnega zbora potrdili njegovo imenovanje za generalnega direktorja zavoda.

Kot je poudaril Marjan Sušelj, so načrtovali več denarja od pobranih prispevkov zaposlenih, saj se zaposlovanje veča, vendar ne v taki meri. Dohodki zavoda so tako znašali 2.518,1 milijona evrov, kar je kar za 83,8 milijona evrov več kot v letu 2015, a za 8,2 milijona evrov manj od načrtovanega.

Zavod ima za 2.537,7 milijona evrov odhodkov (4,5 odstotka več kot v letu 2015), ki so za 9,5 milijona evrov pod načrtovanimi. Med izdatki je največ denarja iz zdravstvene blagajne, kar 70,7 odstotka, namenjenega za plačilo zdravstvenih storitev, lani so se povečali tudi izdatki za zdravila in medicinske pripomočke, kar znaša 14,7 odstotka vseh odhodkov; za poplačilo bolniških odsotnosti pa so namenili skoraj 16 odstotkov vseh odhodkov. Ti izdatki, torej za nadomestila plač zaradi začasne zadržanosti od dela, so se lani tudi najbolj povečali in znašajo 285,3 milijona evrov. Povečalo se je tako število primerov kot tudi število dni odsotnosti v breme ZZZS.

Dobro se je prijela tudi novost, ki so jo uvedli januarja lani, in sicer elektronsko naročanje slovenske kartice zdravstvenega zavarovanja (ob izgubi, kraji ali spremembi podatkov). Na spletu je kartico naročilo in po pošti dobilo na dom že več kot 12 tisoč ljudi. Januarja letos bi moralo zaživeti tudi e-naročanje, za katero se je zavod zelo zavzemal, pa prihaja do zamud.

OKVIR: Marjan Sušelj, po izobrazbi psiholog in informatik, je na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije zaposlen že 30 let, šest let je vodil ljubljansko območno enoto ZZZS. Kot vršilec dolžnosti je zavod vodil od srede lanskega septembra. Kot je napovedal že ob kandidaturi, se bo zavzemal za ohranitev pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in ohranitev javnega zdravstva, predvsem pa za kakovostne in dostopne zdravstvene storitve, vključno z obvladovanjem čakalnih vrst. Da pa bi to dosegli, je nujen širši družbeni konsenz in dobro sodelovanje, za kar si bo posebej prizadeval.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media