Kulturne novice 

Prosti čas | mar. '17

 47. teden slovenske drame

Igralca Matija Vastl in Janja Majzelj v predstavi Simone Semenič Mi, evropski mrliči, ki gostuje na TSD.

Začne se 27. marca, na svetovni dan gledališča, v Prešernovem gledališču Kranj. Nova selektorica TSD Tea Rogelj je v tekmovalni program uvrstila osem, v spremljevalni program pa šest predstav. Pri svojem izboru je zasledovala merilo kompleksnosti uprizoritve in njene dovršenosti, ob tem pa se je ravnala po pravilu festivala, ki ji omogoča strnjen pregled najučinkovitejših uprizoritev ter tudi odmev pri občinstvu ter kritiški javnosti. »Kot gledališka kritičarka opažam, da uprizoritve pogosto izhajajo iz družbenoangažiranih idej, a jih izvajalci vse prevečkrat ne izpeljejo do konca. Sredi procesa zastanejo, kot da so se utrudili,« ugotavlja selektorica, ki pogreša tudi več uprizoritev del slovenskih dramskih klasikov, vse pogostejši pa so avtorski projekti. Tri gledališča iz Srbije, Hrvaške in Češke bodo dopolnila ponudbo slovenskih gledališč iz domovine in zamejstva.

foto: Igralca Matija Vastl in Janja Majzelj v predstavi Simone Semenič Mi, evropski mrliči, ki gostuje na TSD.

19. festival dokumentarnega filma

Cankarjev dom z njim nadaljuje tradicijo vpogleda v raznovrstno sodobno svetovno produkcijo dokumentarnega filma, ki je prodorna zaradi aktualne obravnave družbenih in političnih problemov ter posega v vse pore življenja. Filmski izbor bo pospremil bogat spremljevalni program: pogovori z ustvarjalci, filmske delavnice, seminarji in predavanja ter poseben program za otroke in mladino. Razdelili so ga na več tematskih sklopov: Človekove pravice, Miti, ikone, mediji, Intimni portreti, Aktualni in družbenokritični filmi, Posvečeno. V sodelovanju z Amnesty International Slovenija bodo podelili nagrado za najboljši film na temo človekovih pravic. Od 15. do 22. marca, tudi v Kinoteki in Kinodvoru.

Ljubljanski vodnik našel Vodnika

Andrej Rozman - Roza in Alenka Tetičkovič

V Vodnikovi domačiji lahko prisluhnete, kako je zvenel Vodnikov jezik, kajti Andrej Rozman - Roza, ki ga igra v omenjeni predstavi in jo je tudi režiral, je poprosil za jezikovne nasvete doc. dr. Andreja Legana Ravnikarja z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU. Vodnika ne predstavi le kot pivsko radoživega pesnika, kar so mu mnogi očitali, a mu tudi postavili spomenik, ampak kot ustvarjalca, ki je skušal s svojimi pesmimi razveseljevati in razsvetljevati ljudi. Posebej poudari njegov izjemni podvig – pisanje časopisa v jeziku, v katerem ni bilo pred tem še nobenih napisanih novic. Igra še Alenka Tetičkovič v vlogi samozaposlene novinarke. Predstavo odlikuje nabor vrhunskih ustvarjalcev, med drugimi v njej sodeluje tudi Mitja Smrekar, dobitnik letošnje nagrade Prešernovega sklada za glasbeno-scenski opus. Prvi termin za ogled bo 10. marca, sledi pa še več ponovitev.

fotka: Andrej Rozman - Roza in Alenka Tetičkovič

En godec nam gode

Del številne ekipe na vaji

Scenarij za predstavo, ki je nastala po istoimenski knjigi Ivana Sivca, je napisal Roman Končar, režiral jo je Brane Kopač, sporočajo iz Teatra šentviškega, ki deluje pod okriljem Društva Blaž Potočnikova čitalnica. Predstava, ki jo pripravljajo v sodelovanju z družino Slak, vključuje več kot 10 Slakovih melodij, ki jih pevci, igralci in instrumentalisti (več kot 50 sodelujočih) izvajajo v živo, tako da je odrsko delo poklon življenju in glasbi Lojzeta Slaka. Ogledate si jo lahko 8. in 11. marca v Ljudskem domu Šentvid nad Ljubljano, načrtujejo pa več ponovitev in gostovanj po Sloveniji.

fotka: Del številne ekipe na vaji

N. B. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media