Prve setve in sajenja

Prosti čas | mar. '17

Solata in redkvica

Vrtne gredice začnem pripravljati takoj, ko je zemlja primerna za obdelavo. To je takrat, ko se zemlja ne oprijema vrtnega orodja in obutve. V osrednji Sloveniji je to običajno sredi marca.

Spomladi najprej sadim spomladanski česen, čebulček (boljši je drobnejši), sejem bob, šalotko, grah, redkvico in solato. Na zelenjavni vrt umestim še zgodnje zelje, brokoli, cvetačo in nadzemno kolerabico. Slovenci obožujemo krhkolistne sorte solat, med katere uvrščamo braziljanko, bistro, ledo in ljubljansko ledenko. Za hitrejši pridelek priporočam sajenje sadik s čim bolj razvitim koreninskim sistemom in ne prevelikim nadzemnim delom. Korenine naj bodo bele, če rumenijo ali so nekoliko oranžne ali rjave, je sadika zastarana, zato bo pridelek slabši. To je še posebno pomembno pri zelju, cvetači, brokoliju in drugih kapusnicah.

Hlevskega gnoja spomladi nikoli ne uporabljam za gnojenje vrta, saj se počasi sprošča, zato so vrtnine prva dva meseca lačne. Ker domači konjski gnoj vsebuje veliko žaganja, ki preveč zakisa vrtna tla, pri pripravi tal raje gnojim s kupljenim konjskim gnojem v obliki pelet, ki se hitro sprošča. Pelete ne prihajajo iz farmske reje in so brez semen plevelov. Najdete pa jih v večjih vrtnih centrih. Na manjših gredicah v atrijih, visokih gredah ali posodah uporabite različna bioorganska gnojila drobnejše granulacije, ki so pakirana za manjše površine. Vrtnine, ki ostanejo na vrtu dalj časa, bom v aprilu dognojil s kakovostnim in okolju prijaznim gnojilom z dolgotrajnim delovanjem, ki vsebuje poleg osnovnih hranil še mikrohranila.

Posebnosti med jagodičevjem

Med jagodičevjem bi še posebej omenil aronijo, sibirsko borovnico ali majsko jagodo, nove sorte jagod goji ter dvakrat in enkrat rodne maline z velikimi plodovi. Majsko jagodo in njene sorte, ki jo pogovorno imenujemo sibirska borovnica, posadim v navadno vrtno zemljo z dodatkom komposta in biognojila za jagodičevje. Prvi pridelek oberem že v drugi polovici maja. Priporočam sorte, kot so leningrajski velikan, blue velvet, siniczka in druge. V času zorenja jo obvezno zaščitim z mrežo proti ptičem. Plodove obiram, ko so popolnoma zreli in jih zlahka odtrgam. Omenim naj aronijo, sorto nero z debelimi plodovi in veliko rodnostjo. Med sortami malin izbirajte novejše sorte, kot so radziejowa, ki nosi najdebelejše plodove, lazska, ki se ponaša z najdaljšimi plodovi, sorta polana pa ne potrebuje opore in rodi od poletja do prve zmrzali. Marec je optimalen mesec za sajenje jagodičja, da se sadike čim prej vrastejo. Ob sajenju skopljite jamo velikosti 50 × 50 ter globino v višini koreninske grude. Zemlji dodajte biognojilo za jagodičevje drobnejše granulacije, če sadite večji nasad, uporabite konjski gnoj v obliki pelet. Domači kompost bom uporabljal predvsem na zelenjavnem vrtu. Nasad jagodičja in drugega sadnega drevja bom dognojil s prijaznim gnojilom z dolgotrajnim delovanjem, ki poleg osnovnih hranil vsebuje še mikrohranila. Prvič bom dognojil aprila pred cvetenjem, nato po cvetenju in zadnjič na začetku junija za dobro oploditev in kakovostne plodove.

Davor Špehar, Zeleni svet


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media