Odločno za usklajevanje pokojnin po pokojninskem zakonu

Dobro je vedeti | mar. '17

Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije na decembrski seji ni sprejel finančnega načrta za leto 2018 z utemeljitvijo, ker ni vseboval uskladitve pokojnin in drugih prejemkov za to leto. Svet je zadolžil strokovno službo zavoda, da pripravi finančni načrt, ki bo vseboval tudi načrtovana sredstva za uskladitev pokojnin in drugih prejemkov na podlagi zakona ZPIZ-2. O dopolnjenem finančnem načrtu za leto 2018 naj bi svet razpravljal konec januarja. Strokovna služba je dejansko pripravila tak finančni načrt in ga v skladu s predpisi posredovala tudi ministrstvu za finance in ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti že v prvi polovici januarja.

Ministrstvo za finance pa je zavod obvestilo, da takega finančnega načrta ni mogoče sprejeti, ker ni v skladu z odlokom o okviru za pripravo proračunov sektorja države za obdobje od 2017 do 2019, sprejetim v letu 2016. Po mnenju ministrstva bi bil tak finančni načrt v nasprotju z ustavo in sprejetim zakonom o fiskalnem pravilu. Ministrstvo za finance je menilo, naj bi svet odločanje o takem finančnem načrtu odložil za obdobje po določitvi novega fiskalnega okvirja 2018–2020.

Glede na navedena stališča finančnega ministrstva se je zavod odločil, da pripravi finančno projekcijo za leto 2018 in jo predložil svetu v odločanje na seji, ki je bila 2. februarja. Razveseljivo je, da se je te seje, kar se že dolgo ni zgodilo, udeležila tudi sama ministrica za finance mag. Mateja Vraničar Erman. Na seji je bil tudi Peter Pogačar, državni sekretar na ministrstvu za delo. Finančna ministrica je na seji ponovno obrazložila pravne razloge, zaradi katerih menijo, da ni dopustno sprejeti dopolnjenega finančnega načrta za leto 2018, kot jim je bil posredovan. Po njenem mnenju je sprejemljiva finančna projekcija, predložena članom sveta, o načrtu pa naj bi svet odločal kasneje, ko bo znan okvir za leta 2018, 2019 in 2020, ki naj bi ga državni zbor sprejel spomladi letos.

V razpravi so člani sveta soglašali s predloženo finančno projekcijo, ki upošteva njihov sklep z zadnje seje, da se predvidi tudi uskladitev pokojnin in drugih prejemkov v letu 2018. Uskladitev je načrtovana v višini 1,9 odstotka. Zato so skupni odhodki zavoda za leto 2018 – v primerjavi z decembrskim finančnim načrtom – višji za 92,7 milijona evrov in za toliko višji od obsega določenih v okviru, dodatna obveznost državnega proračuna (za kritje razlike med odhodki in dohodki) pa je višja za skoraj 85 milijonov evrov od določene v državnem proračunu za to leto.

Gmotni položaj upokojencev se je močno poslabšal

Ponovno pa so poudarili, da je nedopustno in nesprejemljivo, da se glede usklajevanja pokojnin ne upošteva sistemska zakonodaja – ZPIZ-2, s tem pa bistveno poslabšuje gmotni položaj upokojencev, še zlasti pa tistih s pokojnino izpod praga tveganja revščine. Sklicevanje na ustavo in zakonodajo je sicer sprejemljivo, vendar v vseh primerih, ne pa le takrat, ko je to v interesu določene politike.

Svet je po kritični razpravi sprejel finančno projekcijo zavoda za leto 2018, po kateri bodo dohodki in odhodki izravnani v višini 5.338.694.250 evrov. Sklenil je, da se ta projekcija posreduje ministrstvu za finance in ministrstvu delo, družino socialne zadeve in enake možnosti, da se upošteva v postopku za določitev najvišjega obsega izdatkov za pokojninsko blagajno, ki bo določen v novem fiskalnem okviru za obdobje 2018–2020.

Člani sveta so sprejeli predlagano odločitev, da bodo o finančnem načrtu zavoda za leto 2018 sklepali po sprejetju novega fiskalnega okvira za obdobje 2018–2020. Pri tem so še posebej poudarili, da si mora zavod, upoštevajoč odločna stališča sveta, prizadevati, da bo v novem okviru načrtoval sredstva tudi za uskladitev pokojnin in drugih prejemkov za obdobje 2018–2020 na podlagi sistemskega zakona.

Glede letošnjega letnega dodatka je finančna ministrica Mateja Vraničar Erman povedala, da je doseženo veliko politično soglasje, da ga spet dobijo vsi upokojenci in ne več le tisti s pokojnino do 750 evrov. O znesku za posamezne skupine upokojencev se bodo še dogovorili z ministrstvom za delo.  Odločitev naj bi bila znana najkasneje maja.

A. T.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media