DRUŽENJE MAREC

Druženje | mar. '17

KRANJ

Društvo upokojencev Kranj je v lanskem letu praznovalo 70. obletnico delovanja. Šteje 2800 članov, ki so dejavni v enajstih sekcijah na športnorekreacijskem kot kulturnem področju. Množično so obiskani pohodniški in planinski izleti, ki potekajo vsak četrtek. Tudi v drugih sekcijah – kolesarski, teniški, kegljaški in plavalni – deluje vsak teden 20 do 30 članov. Redno vadijo tudi v balinarski, smučarski, namiznoteniški, telovadni sekciji in prstometu. Športniki se udeležujejo področnih in državnih tekmovanj, kjer so uspešni. Na letošnji prireditvi Športnik leta upokojenec, ki so se je med drugim udeležili predsednik PZDU Gorenjske Zdravko Malnar in predstavniki MO Kranj, so podelili 39 medalj. (Besedilo in fotografija: Marjana Skinder)

 VRHNIKA

V Društvu upokojencev Vrhnika imajo veliko prostovoljk in prostovoljcev, ki s srcem sodelujejo v komisiji za socialna vprašanja in pri projektu Starejši za starejše. Obiskujejo starejše in bolne, izvajajo ankete, ob jubilejih pošiljajo čestitke in krajane razveseljujejo z obiski. Dva- do trikrat na leto glede na finančna sredstva in donacijo vrhniške Karitas pa pripravijo od 30 do 50 zelo bogatih paketov, ki jih razvozijo pomoči potrebnim. Povsod so lepo sprejeti, kar štejejo kot nagrado za požrtvovalno in humano delo. (Besedilo in fotografija: Elica Brelih)

PREBOLD

V Društvu upokojencev Prebold deluje športna sekcija za odbojko, v kateri sta najstarejša člana 79-letni Stanko Govc in 80-letni Franjo Kobal. Zadnjemu so soigralci in prijatelji na čelu s predsednikom društva Miranom Boriškom ob jubileju podarili odbojkarsko žogo in karikaturo. Stanko je povedal, da so začeli igrati odbojko maja 1991 in on je še edini iz takratne ekipe. Franc pa odbojko igra le leto manj kot Stanko in pravi, da po igranju nima nikakršnih težav z mišicami ali sklepi. Na fotografiji so na sredini trije najstarejši odbojkarji: Ivo Dežnikar (levo), Stanko Govc (desno) in Franjo Kobal. (Besedilo in fotografija: Darko Naraglav)

PIVKA

Društvo upokojencev Pivka ima zelo aktivno kulturno sekcijo. Člani krožka Beremo skupaj z voditeljico Nevenko Šelj so pripravili bogat kulturni večer v počastitev slovenskega praznika kulture. Recitirali so ljubezenske pesmi slovenskih pesnikov in pesnic, nato pa so se predstavili še kot avtorji lastnih pesmi. Zapela je ženska vokalna skupina Rožmarinke, Dora Hrvatič je prebrala svojo pesem v čisti »pivščini«, našli pa so tudi pesem neznanega avtorja o tem, kakšen bi bil Prešeren danes. (Besedilo in fotografija: J. K.)

KRIŽEVCI

Društvo upokojencev Križevci pri Ljutomeru je pripravilo zimski večer z naslovom Zapojmo in zaplešimo mlajši in starejši. Folklorna skupina društva se je predstavila s spletom plesov, vokalno instrumentalna skupina Veseli Prleki pa je zaigrala. Na prireditvi so kot gostje nastopili mlajša folklorna skupina KUD Vučja vas, breakdancerja Petra Rajh in David Cimerman ter harmonikar Blaž Sunčič in violinistka Živa Jurič. Program so še obogatili vokalna skupina, ki deluje v okviru KUD Bubla iz Radencev, ljudske pevke iz Male Nedelje ter  seniorska folklorna skupina iz Beltincev. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

PTUJ

Člani društva za ohranjanje dediščine Zreli vedež se vsako sredo odpravijo na pohod. Tokrat so združili prijetno s koristnim in pohod zaključili v gostišču na Drstelji, kjer so proslavili 70. rojstni dan njihove dolgoletne članice Jožice Korpar. Že 15 let se jim pridružuje na pohodih ob polni luni, na Potrčevih poteh in vedeževanjih, dejavna je pri Društvu upokojencev Rogoznica, najbolj srečna pa je menda na svojem vrtu. (Besedilo: Matilda Simonič, fotografija: Franc Korpar)

PODKRAJ PRI VELENJU

Letos je na srečanje starejših krajanov krajevne skupnosti Podkraj pri Velenju prišlo že 48 krajanov v starosti nad 70 let. Na druženju jih seznanijo z napredkom ter uresničenim programom dela krajevne skupnosti in jih pogostijo, letos so jih fantje iz zaselka Roperč presenetili z glasbenim vložkom. Marija Marin in Tone Meža, ki sta se z rojstnim datumom najbolj približala dnevu srečanja, pa sta dobila šopek. (Besedilo in fotografija: Hinko Jerčič)

MALEČNIK

Ob kulturnem prazniku je Društvo upokojencev Malečnik pripravilo proslavo, in sicer venček nastopov vseh generacij. Mladi in najstarejši so nastopili z recitacijami in glasbo. Srednja generacija je pripravila skeč, nastopil je tudi ženski pevski zbor. Po proslavi sta sledila sproščeno druženje in ogled krajevnega muzeja. (Besedilo: Marija Krajnc, fotografija: Mirko Vučina)

IZOLA

Ko zapojemo sami ali obkroženi z drugimi ljudmi, se ustvarja posebna energija, ki nam daje občutek prijetnega, ustvarjajo se posebna ravnotežja v telesu. Zato so se v hotelu Delfin odločili uvesti prebujanje s pesmijo. Goste bo enkrat na teden prebudila Marjetka Popovski, ki že 20 let ob spremljavi kitare prepeva slovenske ljudske pesmi. Prvega prebujanja s pesmijo se je udeležilo zares veliko ljudi, ki so bili nad zamislijo navdušeni in so se iz srca zahvalili za čudovit začetek dneva. (Besedilo in fotografija: M. P.)

CELJE

Dijaki Ekonomske šole Celje vsako leto obiščejo stanovalce Doma ob Savinji v Celju, in sicer skupino za samopomoč Beseda – besede, eno izmed medgeneracijskih skupin, ki deluje že 14. leto. Dijaki so članom skupine predstavili delček svoje ustvarjalnosti. Igrico Sin jež so prikazali z lutkami, ki so jih sami izdelali za ekoprojekt. Nastopili so Amadej Dečman, Matej Gumzej in Tamara Mecilovšek. Marija Ribič in Kristina Zvonar sta izvedli recital Zvezdnate rime. Člani ruskega krožka, Jernej Novak, Rok Kokot in Robert Trunk, pa so zapeli rusko narodno pesem Katjuša. »Sodelovanje med generacijami starejšim omogoča novo kakovost življenja, daje jim občutek sprejetosti in lajša občutek osamljenosti v jeseni življenja,« je ob tem povedala mag. Majda Lesjak, mentorica skupine za samopomoč. (Besedilo in fotografija: Ljudmila Conradi)

 

ROGAŠOVCI

Na Gornjem Seniku na Madžarskem so se v Hiši jabolk decembra tradicionalno srečali člani pobratenih društev Slovenskih porabskih upokojencev z Gornjega Senika in Društva upokojencev iz Rogašovcev. Družili so se, zapeli in zaplesali ob zvokih ansambla Nimam časa. (Besedilo in fotografija: Milan Gaber)

 

LJUBNO OB SAVINJI

Na slavnostni akademiji ob začetku meseca kulture, ki jo je pripravil Javni sklad za kulturne dejavnosti (JSKD), območna izpostava Mozirje, so podelili priznanja sklada. Priznanje za posebne dosežke v lanskem letu so med drugim prejeli Folklorna skupina Oštarija Bočna, v kateri so vsi člani upokojenci, Ljudski godci DU Luče, Ljudski pevci Luče KUD Raduha. Jubilejno priznanje je prejel predsednik MOPZ KD Mozirje Franc Goltnik iz Mozirja. Najvišje letošnje priznanje pa so prisodili KD Godba Zgornje Savinjske doline ob 40. obletnici igranja. (Besedilo in fotografija: Jože Miklavc)

HAJDINA

Člani skupine Ljudski pevci KPD Stane Petrovič in Društva upokojencev Hajdina, ki jih vodi Janko Kirbiš, so kot trije kralji v spremstvu kolednikov obiskali slovenski parlament. Sprejeli so jih predsednik državnega zbora dr. Milan Brglez in poslanka Suzana Lep Šimenko s sodelavci. Izvedli so kratek, a prisrčen kulturni program in gostiteljem izročili priložnostno darilo. (Besedilo: Silvestra Brodnjak, fotografija: Tatjana Mohorko)

 

MORAVSKE TOPLICE

Društvo upokojencev je za svoje športno delovanje prejelo priznanje Občinske športne zveze Moravske Toplice. Priznanje je prevzela predsednica društva upokojencev Nada Veren. Zelo dejavne so zlasti dve moški in ena ženska ekipa v pikadu in šahu, ki se udeležuje športnih tekmovanj v okviru Pomurske zveze društev upokojencev Murska Sobota. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

KROPA

V okviru Društva upokojencev Kropa že drugo leto potekajo delavnice ročnih del, ki jih vodi Metka Petrač. Ta se je letos pridružila 60 mentorjem iz vse Slovenije na delavnicah, ki jih prireja ZDUS v Izoli. Znanje, ki ga je prinesla s treh delavnic (izdelava vaze iz stekla in papirja, novoletnih okraskov iz odsluženih čajnih svečk ter zapestnic iz biserov), je kasneje prenesla na udeleženke krožka. (Besedilo in fotografija: M. P.)

 

BELTINCI

V Društvu upokojencev Beltinci se člani pozimi družijo ob šnopsu, igri s kartami. Na zaključnem tekmovanju so se zbrali najboljši s štirih »lokalnih« tekmovanj. Prvo mesto si je priigral Franc Mesarič, na drugem mestu je pristal Milan Murat in na tretjem mestu Ciril Gregorec. Pokale jim je podelila predsednica Društva upokojencev Beltinci Mira Šömen. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

TURNIŠČE PTUJ

Sedem članic Društva upokojencev Turnišče Ptuj se že nekaj let ukvarja s pikadom in dosegle so že precej lepih uspehov na tekmovanjih. V ekipi so Anica Hentak, Rozina Selinšek, Marjana Pigner, Marija Cafuta, Ančka Strelec, Majda Skok in Silva Gerdak, ki je tudi vodja ekipe.

Na državnih športnih igrah upokojencev septembra lani v Gaberkah pa so med 14 ženskimi ekipami prvič osvojile naslov državnih prvakinj v pikadu. Za njimi so se uvrstile tekmovalke DU Pobrežje Maribor in DU Gornja Radgona. Pa ne le to, med posameznicami je drugo mesto dosegla njihova članica Silva Gerdak. Premagala jo je le Ana Tement (DU Pobrežje), tretje mesto pa je zasedla Marija Smrekar (DU Šentjernej). Članice se na treningu dobijo enkrat na teden, pred dvema letoma pa so začete trenirati še rusko kegljanje, prav tako njihovi moški vrstniki. (Besedilo in fotografija: D. U.

PRAZNOVALI SO

Mileno Režek so ob 90. rojstnem dnevu na domu na Rojah pri Čatežu obiskali člani vodstva DU Velika Loka ter predstavnice območnega združenja RK Trebnje. Milena, mati šestih otrok, babica petnajstim vnukom in prababica petnajstim pravnukom, je večji del življenja preživela v mlinu, kjer sta z možem zmlela veliko zrnja.

Član Društva upokojencev Šoštanj Franc Hudomal iz Raven pri Šoštanju, literat in upokojeni učitelj, je v januarju zaokrožil 90 let življenja. Bil je tudi med ustanovitelji še zdaj dejavnega kulturnega društva v Ravnah, skupaj z ženo Marijo je izdal dve knjigi pesmi.

  

Marija Podbršček, članica DU Kanal, je praznovala 90. rojstni dan. Že s 14 leti si je v rodnem Cerknem začela služiti kruh s čipkarskimi izdelki, tečaj klekljanja je vodila tudi v Kanalu. Zanjo je značilno, da življenjske odločitve sprejema s pomočjo nihala.

Tereziji Miklavčič iz Budganje vasi so za 90. rojstni dan voščili tudi člani DU Žužemberk. Do upokojitve je delala v Iskri. Ima tri otroke, štiri vnuke in dva pravnuka, njihovih obiskov se vedno zelo razveseli.

Predstavniki DU Gabrje lani zaradi različnih razlogov niso mogli osebno voščiti za 90. rojstni dan najstarejši članici Antoniji Luzar iz Gorenjega Suhadola. Obiskali pa so jo letos in z gospo, ki ohranja smisel za humor in se zanima za aktualne dogodke, prijetno poklepetali.

 

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media