Bolečine v sklepih ne prizadenejo le starejših

Dobro počutje | mar. '17

Bolečine v kosteh, mišicah in sklepih tu in tam pozna vsak, če pa trajajo dalj časa, je treba poiskati vzroke zanje. Med takšne uvrščamo prevelike obremenitve ali pretirano telesno dejavnost, lahko pa gre za revmatične bolezni. Bolečine v sklepih ne prizadenejo le starejših, čeprav jih povezujejo s staranjem. Poškodba pri športu, kot je zvin gležnja, ima lahko za posledico hudo bolečino v sklepu, ki jo spremljajo oteklost, nepravilno delovanje in otrdelost. Če je sklep še na dotik topel, lahko slutimo na hujše vnetje. Takšno stanje zahteva takojšnjo zdravniško pomoč. 

Sklepi so deli telesa, v katerih se kosti v medsebojni povezavi gibljejo, kar omogoča, da je naše telo prožno. Sestavljeni so iz kosti, mišic, kit, hrustanca in vezi. Vsak del sklepa se lahko poškoduje ali vname, kar povzroči bolečine.

Najpogostejši vzroki so:

  • bolečine v mišicah: neprimeren položaj, neobičajen telesni napor, dolgotrajno sedenje pred računalnikom ipd.,
  • bolečine v sklepih: osteoartritis ali revmatoidni artritis,
  • bolečine v križu: splošna bolečina v spodnjem delu hrbta,
  • bolečine v vratu: podobne tistim v spodnjem delu hrbtenice, prizadete so tudi mišice, vezi in sklepi,
  • putika: motnja v presnovi, pri kateri se kristali sečne kisline nakopičijo v sklepih in drugih tkivih, zaradi česar pride do vnetja, otekline in bolečine,
  • drugi vzroki: okužbe sklepov, druge okužbe (lymska borelioza, gonoreja), kostni rak, alergija na zdravila, avtoimunske bolezni, uživanje prevelikih količin vitamina A …

Naravna pomoč pri bolečinah je prvo, kar nam pade na misel. Najbolj od vsega pomaga redna in zmerna telesna dejavnost, sprememba prehranjevanja in samomasaža. Ljudje, ki jih mučijo bolečine v sklepih, naj ne mirujejo, ampak naj se čim več gibajo in tako ohranjajo mišično maso. Obliko in intenzivnost gibanja je treba prilagoditi svojim zmožnostim in se pred izvajanjem kakršnih koli dejavnosti prej posvetovati z zdravnikom specialistom. Redno gibanje pomaga zmanjšati bolečine v sklepih in vpliva na posameznikovo dobro telesno pripravljenost.

Pomaga tudi izbrana hrana

Hrana naj vsebuje veliko vitamina B6, ki ga najdemo v bananah, leči, jetrih, tuni, krompirju, magnezija, ki je v orehih, fižolu, temno zeleni zelenjavi, ribah, žitu, ter kalcija, ki je v sardinah, lososu, mandljih … Prav tako pomaga uživanje ribjega olja, saj vsebuje protivnetni vrsti olja, imenovani EPA in DHA (eikozapentanojska in dokozaheksanojska kislina). Uživati je treba tudi vitamina C in E, ki sta oba močna antioksidanta in se učinkovito borita proti prostim radikalom, ki nastajajo pri presnovi. Olivno olje vsebuje snovi, ki preprečujejo vnetja sklepov in pomagajo pri obnovi hrustanca. Vsako jutro popijte na tešče žlico domačega olja, pomešanega z nekaj kapljicami limonovega soka.

Kefir je zelo zdrav. Vsebuje veliko vitamina D, ki ščiti naše kosti in jih krepi. Pomaranče preprečujejo vnetja v telesu in blažijo bolečine v sklepih. Tudi kurkuma deluje protivnetno. Vsebuje veliko antioksidantov. Redno uživanje kurkume kot začimbo je dokazano preventivno.

Glina je znana kot naravni pripomoček pri lajšanju številnih tegob. Iz našega telesa potegne strupene in bolezenske snovi, ki škodijo našemu organizmu, deluje pa tudi protivnetno in antiseptično. Obloge polagamo na boleča mesta po navodilih strokovnjaka. Šentjanževo olje lahko uporabimo pri samomasaži, pijemo pa čaje iz kopriv, rmana ali bezga.

Protibolečinske tablete naj bodo zadnji izhod v sili, saj imajo negativne stranske učinke na želodec, jetra, srce in ledvice. Bolje je imeti pri roki kombinacijo naravnih sestavin v kremi ali obližih. Ti izdelki so dokazano učinkoviti, brez stranskih učinkov in na voljo v vseh lekarnah.

T. G.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media