Novost pri izplačilu letošnjih letnih dodatkov

Dobro je vedeti | mar. '17

V eni izmed prejšnjih številk revije smo poleg višine letnih dodatkov, ki bodo upravičencem izplačani letos, predstavili tudi pomembno novost. Uveljavljena je bila z zakonom o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2017 in 2018 (ZIPRS1718), objavljenem v Uradnem listu RS št. 80/16, in zadeva vse tiste uživalce slovenskih pokojnin ali denarnih nadomestil iz invalidskega zavarovanja, ki prejemajo tudi pokojnine od tujega nosilca pokojninskega ali invalidskega zavarovanja. Te pokojnine bodo – v primerjavi z do zdaj veljavno ureditvijo – skupaj s slovenskimi prejemki vplivale na višino letnega dodatka, ki bo lahko izplačan upravičencu. Ker je izplačilo letnega dodatka tem upravičencem odvisno od njihovega aktivnega sodelovanja, na to pomembno zakonsko spremembo znova opozarjamo.

S podatki o zneskih tujih pokojnin, ki vplivajo na višino letnega dodatka tovrstnih uživalcev slovenskih pokojnin in denarnih nadomestil iz invalidskega zavarovanja, zavod ne razpolaga, temveč jih bo moral predhodno pridobiti od njih samih. V ta namen je zavod skladno z določbami ZIPRS1718 konec prejšnjega meseca po uradni dolžnosti posredoval tistim uživalcem slovenskih pokojnin in denarnih nadomestil iz invalidskega zavarovanja, ki so imeli 1. januarja 2017 prebivališče v:

  • drugi državi,
  • Republiki Sloveniji, če jim slovensko pokojnino izplačujejo v sorazmernem delu po določbah mednarodnih pogodb, in
  • Republiki Sloveniji, če po podatkih Finančne uprave Republike Slovenije prejemajo poleg pokojnine še pokojnino od tujega nosilca pokojninskega oziroma invalidskega zavarovanja,

obvestilo o zakonski spremembi skupaj s posebnim obrazcem. Vanj morajo ti uživalci, če bodo želeli prejeti letni dodatek, vpisati podatke o višini izplačanih tujih pokojnin v januarju 2017 in obrazec vrniti zavodu. Če bodo to želeli, pa bodo lahko podatke o višini tujih pokojnin sporočili tudi elektronsko, saj jim je zavod za ta namen sočasno z obvestilom posredoval tudi varnostno PIN-kodo. Tako zbrani podatki se bodo šteli kot dokazilo o višini pokojnin, prejetih od tujih nosilcev pokojninskega oziroma invalidskega zavarovanja.

Kasnejše izplačilo letnega dodatka

Naštetim uživalcem pokojnin ustrezni letni dodatki ne bodo izplačani skupaj s pokojnino za mesec julij 2017 tako kot drugim upravičencem, temveč odvisno od tega, kdaj bo zavod seznanjen s podatki o izplačilih njihovih tujih pokojnin.

Zakon določa dva mogoča roka za posredovanje zahtevanih podatkov. Če bo zavod z njimi seznanjen do 30. aprila 2017, bo tem upravičencem izplačal letne dodatke do 30. septembra 2017. Če pa bo z njimi seznanjen do 30. septembra 2017, pa bo letne dodatke izplačal do konca leta 2017.

Če zavod do 30. septembra 2017 ne bo prejel zahtevanih podatkov, letnega dodatka za leto 2017 ne bo smel izplačati.

Zneske pokojnin, prejete od tujega nosilca pokojninskega oziroma invalidskega zavarovanja, bo zavod preračunal v evre po tečaju Banke Slovenije na dan izplačila rednih pokojnin za mesec januar 2017 in ga prištel k slovenski pokojnini oziroma denarnemu nadomestilu iz invalidskega zavarovanja. Do izplačila letnega dodatka bo upravičen uživalec, čigar seštevek zneskov slovenske in tujih pokojnin bo enak ali nižji od 750 evrov. Višina izplačanega letnega dodatka je odvisna od vsote prejemkov in lestvice za njegovo izplačilo, določene v ZIPRS 1718.

Če zavod uživalcu izplačuje slovensko pokojnino v sorazmernem delu, mu bo tudi letni dodatek izplačal v sorazmernem delu.

ZIPRS1718 omogoča izplačilo letošnjih letnih dodatkov le uživalcem pokojnin in določenih denarnih nadomestil iz invalidskega zavarovanja, ki so enaki ali nižji od 750 evrov. Ministrica za finance pa je na seji sveta zavoda, ki je bila na začetku letošnjega februarja, nakazala realne možnosti izplačila tega dodatka vsem uživalcem pokojnin. Če bo takšna zakonska sprememba uveljavljena, bomo o njej in posledicah za prejemnike tujih pokojnin, ki presegajo do zdaj veljavno zgornjo mejo, seveda poročali.

Jože Kuhelj


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media