ZDRAVJE KRATKE NOVICE

Dobro počutje | mar. '17

Po prehranska dopolnila raje v lekarno

Namesto da prehranska dopolnila kupujete na spletu ali pri nepreverjenih prodajalcih, s čimer lahko hudo ogrozite svoje zdravje, za nasvet raje vprašajte v lekarni. Farmacevti svetujejo vsakemu potrošniku posebej glede na njegove potrebe in želje, dobro poznajo sestavo prehranskih dopolnil in vam lahko posredujejo informacije o morebitnih neželenih učinkih dopolnil v povezavi z zdravili. Lekarne imajo visoke standarde in ustrezno regulacijo na področju živilske zakonodaje, zato je sledljivost vsem prehranskim dopolnilom zagotovljena. Nov zakon o lekarniški dejavnosti, ki velja od letošnjega januarja, še dodatno vpeljuje sistem za zagotavljanje kakovosti in varnosti – tako na področju zdravil kot tudi prehranskih dopolnil.

Če pa že nakupujete na spletu, pred nakupom vedno preverite informacije o poreklu in proizvajalcu prehranskih dopolnil na spletni strani SI-CERT, www.varninainternetu.si.

Sprejet nov tobačni zakon

Državni zbor je z veliko večino sprejel zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov. Zakon med drugim uvaja enotno embalažo cigaret in tobaka za zvijanje, na njej pa velika slikovno-besedilna zdravstvena opozorila; prepoved značilnih arom, ki olajšujejo začetek kajenja, kot sta vanilja in mentol; popolno prepoved oglaševanja, razstavljanja in promocije tobaka in z njim povezanih izdelkov ter uvedbo dovoljenja za njihovo prodajo; prepoved uporabe in prikazovanja tobaka in tobačnih izdelkov v okviru televizijskih vsebin ter javnih nastopov, namenjenih mlajšim od 18 let, ter izenačitev obravnave elektronskih cigaret z drugimi tobačnimi izdelki.

Po podatkih ministrstva za zdravje v Sloveniji vsako leto 3.600 oseb umre zaradi bolezni, povezanih s kajenjem. V starostni skupini od 60 do 69 let pripisujejo kar četrtino vseh smrti tobaku. Veliko breme za posameznika, gospodarstvo in zdravstveni sistem pa predstavljajo tudi bolezni in z njimi povezane posledice, ki jih povzroča kajenje.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media