Enolončnice – ravnotežje iz narave

Dobro počutje | mar. '17

Tradicionalne jedi so dokaz življenja v ravnotežju, povezanega z naravo, letnim časom, opravili, običaji in dogodki. Ljudje so vedno dali v lonec, kar jim je darovala narava, in zlasti v enolončnicah so ustvarili ravnotežje, ki ga ni treba posebej dopolnjevati. Se pa jedi spreminjajo po pokrajinah, razlike so opazne od vasi do vasi, celo od gospodinje do gospodinje. Kjer ni bilo dovolj zelenjave na vrtu, so si pomagali z divjimi rastlinami, na primer s koprivami, kislico, rmanom, spomladi z regratom in čemažem.

Predstavljamo nekaj receptov za enolončnice iz različnih delov Slovenije.

Smukavc – idrijska rudarska jed

Potrebujemo: srednje veliko zeljno glavo in srednje veliko ohrovtovo glavo s čim bolj zelenimi listi, zelene liste brokolija, cvetače in kolerabe, 5 do 6 krompirjev, nekaj masti, 3 do 4 stroke česna.

Vse liste narežemo, vendar ne pretanko, oparimo z neslanim kropom, odcedimo, zalijemo z neslano vodo, da so listi pokriti, in jih skuhamo. Posebej v slani vodi skuhamo krompir, ga pretlačimo in zmešamo s kuhanimi listi v bolj ali manj gosto »juho«. Na maščobi »zadišimo« česen in vlijemo v »juho«. Na zmernem ognju kuhamo še pet minut. Po potrebi dosolimo in začinimo s pekočo papriko ter sesekljanim peteršiljem.

Briška kuhnja po receptu Afre Prinčič iz Kozane

Potrebujemo: fižol v zrnju, krompir, veliko čebule in česna, korenje (rumeno in rdeče), korenino in liste peteršilja, gomolj in liste zelene, kolerabo, ječmen, ohrovt, sveže zelje, stročji fižol, koromač, paradižnik, papriko, lovor, nekaj suhe kraške neprekajene svinjine ali pršutovo kost, bučke, cvetačo, špinačo, blitvo, timijan, origano, drobnjak, majaron, por, sladki komarček, poper, sol.

Fižol namočimo čez noč, odlijemo vodo, ga zavremo v novi vodi in spet odlijemo vso vodo. V večji lonec damo v novo mrzlo vodo prej pripravljen fižol ter na kocke narezan krompir, sesekljano čebulo in česen, narezano korenje, peteršiljevo korenino, gomolj zelene, kolerabo in namočen ječmen, ohrovt in zelje, ki ju prav tako narežemo, stročji fižol, koromač, paradižnik in papriko, nekaj lovorovih listov. Dodamo tudi pršutovo kost ali kos suhe svinjine. To kuhamo eno uro, nato dodamo še narezane bučke, cvetačo, špinačo in/ali blitvo, timijan, origano, sesekljan por ter stebla zelene in peteršilja. Kuhamo še pol ure in pred koncem dodamo natrgane liste peteršilja in zelene, timijan, origano, drobnjak, komarček, poper in po potrebi sol. Za kuhanje potrebujemo vsaj dve uri.

Bobiči – istrska enolončnica

Potrebujemo: rdeči in rumeni korenček, 2 večja krompirja, koščke drobno narezane pancete ali pršuta, strok česna, lovorov list, 300 g kuhanega fižola, malo pločevinko vložene koruze (150 g), sol, poper, majaron, peteršilj.

Korenje in krompir narežemo na majhne kocke ter vse v visokem loncu na koščkih pancete ali pršuta na hitro popražimo. Dodamo strt česen, še kratko popražimo, dodamo lovorov list in zalijemo z vodo. Kuhamo približno 20 minut, da se zelenjava zmehča. V juho vmešamo še oplaknjen fižol in koruzo, še malce pokuhamo in začinimo s soljo, poprom, majaronom in peteršiljem.

Opomba: Recept je prilagojen hitremu življenjskemu slogu. Za pravo enolončnico bi morali fižol v zrnju in koruzne storže skuhati do mehkega, pobrati zrna s storžev in dodati v juho, v kateri naj bi se kuhala tudi pršutova kost ali kos suhega/prekajenega mesa.

Juha šelinka s feto pršuta

Potrebujemo: krompir, zeleno (šelno), rdeči korenček, nekaj vode in za prst debelo rezino (feto) pršuta. Namesto nje uporabimo svinjski parkelj ali pršutovo kost.

V loncu skuhamo na kose narezan krompir, gomolj in liste zelene ter korenček ali dva. Že na začetku dodamo tudi parkelj ali pršutovo kost (ali kar oboje). Če uporabimo pršut, ga damo v lonec ob koncu kuhanja.

Regratova juhica s krompirjem

Potrebujemo: 40 dag krompirja, čebulo, strok česna, 2 dag masti z ocvirki, pest sesekljanega regrata, 2 dl mleka, sol, muškatni orešček, kislo smetano po želji.

Krompir olupimo, narežemo na kose in skuhamo v 8 dl vode. Čebulo in česen sesekljamo ter ju prepražimo na ocvirkih. V ponev dodamo regrat in ga na hitro prepražimo, nato dodamo še mleko, krompir in vodo, v kateri se je kuhal. Solimo in nastrgamo muškatni orešček. Juho vremo 10 minut in nato ponudimo z malo kisle smetane.

 

Korejevec

Potrebujemo: 500 g fižola, 400 g rumenega in oranžnega korenja, 2 šalotki, žlico sladke paprike, 4 stroke česna, 2 lovorova lista, vejico majarona (ali nekaj posušenega), 2 ali 4 rezine slanine, sol in poper, žlico moke, 2 žlici jabolčnega kisa.

Rjavi fižol čez noč namočimo v hladni vodi. Zjutraj vodo odlijemo in nalijemo novo hladno vodo, rahlo osolimo in fižol do polovice skuhamo. Korenje očistimo in narežemo na rezine ter sesekljamo šalotko, dodamo papriko in strt česen. Vse to dodamo v lonec k fižolu, dodamo lovorova lista, sol, poper, vejico majarona in kuhamo še 30 minut. Jed zgostimo z moko, zabelimo z ocvirki, prevremo in ponudimo. Namesto moke lahko uporabimo krompir, po želji lahko jed okisamo z žlico jabolčnega kisa.

Ribniška trojka

Temeljne sestavine so tri: domači rdeči fižol ribn'čan, rumeno korenje in koleraba. Najpogosteje uporabijo še krompir, rdeče korenje, por, čebulo, česen in peteršilj ter poper in sol.

Fižol namočimo čez noč, vodo zjutraj odcedimo in ga v novi vodi kuhamo najmanj eno uro. Posebej na masti prepražimo čebulo, por, korenje in kolerabo. Nato prilijemo nekaj vode, ki smo jo vzeli iz lonca, v kateri kuhamo fižol, premešamo in vse to prelijemo v lonec s fižolom (nekateri prisegajo na bakren kotlič). Kuhamo še toliko časa, da je fižol kuhan.

 

Bujta repa

Bujta repa

Potrebujemo: 1/2 kg svežega svinjskega mesa (hrbet, vrat in tudi klobasa), 1 kg kisle repe, vsaj eno čebulo, tri stroke česna, nekaj lovorovih listov, ščepec soli in popra, rdečo papriko v prahu, 25 dag prosene kaše, žlico domače svinjske masti in 5 dag moke.

Meso, repo, sesekljan česen in čebulo kuhamo v toliko vode, da so sestavine pokrite z njo, dodamo lovorove liste, solimo, popramo in po želji in okusu začinimo s papriko. Ko je repa že skoraj kuhana, dodamo očiščeno proseno kašo. Posebej iz masti (ali dobrega olja) in moke naredimo prežganje ter ga zamešamo v lonec. Vse še enkrat dobro prevremo, nekoliko ohladimo, a ponudimo še toplo. Različico brez mesa imenujejo burkaša.

Pohorski lonec

Potrebujemo: 15 dag ješprenja, 15 dag gob, 20 dag krompirja, 15 dag svinjskega mesa, 5 dag telečjega mesa, 15 dag divjačinskega mesa, veliko čebulo, 4 stroke česna, maščobo, 10 dag slanine in začimbe: sol, poper, lovorov list, šetraj, majaron, žlico ali dve suhega vina.

Ješprenj skuhamo. Gobe, krompir in meso narežemo na kocke, čebulo drobno nasekljamo, česen stremo, slanino narežemo na tanke rezine. Čebulo in slanino na maščobi prepražimo, dodamo divjačinsko meso, po 10 minutah pa še svinjsko in telečje meso ter gobe. Pražimo, da tekočina izpari, dodamo česen in zalijemo z juho ali vročo vodo. Dodamo začimbe in po okusu še vino oz. balzamični kis. Ko je meso že skoraj kuhano, dodamo še krompir in ješprenj.

Grahova enolončnica

Potrebujemo: čebulo, 15 dag sveže svinjine, 3 stroke česna, lovor, sol, poper, peteršilj, 15 dag prekajene svinjine, žlico mezge, 30 dag graha, 20 dag ohrovta, 15 dag kolerabe, 10 dag riža, ½ dl kisle smetane, ½ dl belega vina.

Čebulo rahlo popražimo, dodamo na kocke narezano svinjino ter začimbe. Dušimo do polovice, dodamo prekajeno svinjino in dušimo do mehkega, na koncu dodamo še žlico mezge. Posebej skuhamo grah, ohrovt, narezan na rezance, in kolerabo, narezano na kocke. Dodamo dušeno meso in vse skupaj še malo prevremo. Na koncu dodamo še kuhan ali dušen riž, kislo smetano ter vino.

Mineštra z jagnjetino

Potrebujemo: 30 do 40 dag jagnjetine s kostmi, 0,5 kg zelenjave (stročji fižol, krompir, korenček, čebula, drobnjak), začimbe: timijan, sol, poper, sladka paprika v prahu.

Na olivnem olju rahlo prepražimo čebulo, dodamo meso ter dušimo 15 min, dodamo stročji fižol, korenček in krompir, solimo, popramo, dodamo timijan in rdečo sladko papriko; prilijemo vodo in kuhamo na zmernem ognju do 15 minut. Serviramo s sesekljanim drobnjakom.

Vampi s krompirjem

Potrebujemo: 30 dag vampov, 30 dag krompirja, 3 korenčke, sol, poper, majaron, lovor, timijan, mleto rdečo papriko, 2 čebuli, 10 dag slanine, moko, česen, paradižnikovo mezgo, peteršilj, kis ali vino.

Vampe skuhamo v slani vodi in jih ohlajene narežemo na tanke rezine. Krompir, narezan na kocke, skuhamo. V lonec dodamo narezan korenček in začimbe. Ko je krompir napol mehak, dodamo še vampe. Posebej na čebuli prepražimo slanino, dodamo moko, spet rahlo popražimo, dodamo česen in mezgo. Zalijemo ter prežganje gladko razkuhamo, primešamo k vampom, vse pokuhamo, na koncu dodamo še sesekljan peteršilj in po želji okisamo.

Preprosta zelenjavna mineštra

Potrebujemo: 15 dag svinjine, 2 čebuli, sol, poper, timijan, baziliko, lovor, majaron, glavico zelja, 4 krompirje, 4 korenčke, ½ manjše zelene, 15 dag stročjega fižola, 5 dag graha, 5 dag riža ali špagetov. 

Meso narežemo na kocke, ga spražimo na čebuli, dodamo začimbe in dušimo do mehkega. Zelenjavo narežemo na kocke, skuhamo, primešamo dušeno meso ter skupaj prevremo. Dodamo še kuhan riž ali špagete. Po želji potresemo tudi s parmezanom.

Rpičeva župa – koroška izdatno zabeljena jed

Krompir skuhamo, a vode ne odlijemo. Posebej pripravimo prežganje z moko in ocvirki (grumpi) ter stresemo v lonec, v katerem smo kuhali krompir. Potresemo s sesekljanim povojčkom (bršljanasto grenkuljico) in še nekaj minut kuhamo. Ponekod namesto prežganja in ocvirkov uporabljajo smetano, drugje dodajo sesekljano korenje …

Rmanova juha

Na olivnem olju prepražimo srednje veliko čebulo, dodamo pest ali dve sesekljanih rmanovih listkov in zelo drobno narezan velik krompir ter spet malce popražimo. Čez minuto ali dve zalijemo z jušno osnovo ali vodo in kuhamo toliko časa, da se krompir skuha. Solimo in popramo po želji.

 

Kremna juha za zdrav želodec

Vzamemo približno enake količine krompirja, korenja, svežega zelja in bučk. Vse to narežemo in prepražimo na maslu ali kuhanem maslu, prilijemo vodo in skuhamo. Rahlo posolimo, dodamo ščepec mlete kumine ali majarona. Ko je kuhano, zmešamo v mešalniku v kremno juho. Juho postrežemo in dodamo košček svežega domačega nepasteriziranega masla.

Marija Merljak, univ. dipl. inž. živ. teh.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media