Mm, kako diši …
Čičerka s sladkim krompirjem in panceto
Potrebujemo:
50 g pancete ali ostankov suhih klobas/salam
večji sladki krompir (najbolje oranžen)
večji por
malo olja
pločevinko vloženega paradižnika
sol, poper
rožmarin
jušno osnovo
2 skodelici kuhane čičerke ali enaka količina vložene čičerike
3 stroke česna
Priprava: Panceto narežemo in stresemo v posodo. Sladki krompir olupimo, narežemo na kocke, na kolobarje narežemo por in vse stresemo v posodo k panceti. Pristavimo, po potrebi dodamo malo olja in nad šibkim ognjem pražimo približno 5 minut.
Dodamo paradižnik, solimo, popramo, začinimo s sesekljanim rožmarinom in pokrito kuhamo 15 minut, da se krompir zmehča. Po potrebi dodamo jušno osnovo ali vodo, da dobimo primerno gosto jed. Nazadnje vmešamo kuhano čičerko, strt česen in kuhamo še 5 minut, da se čičerka ogreje in omako zgosti.
Postrežemo kot glavno jed s kruhom ali kuhanim rjavim rižem in solato, na primer endivijo s poširanim jajcem.
Koristen nasvet: Takšno jed lahko skuhamo na zalogo in zamrznemo. Uporabljamo tudi kot dodatek k raznovrstnim enolončnicam.
Enolončnica z bučo in piščančjim mesom
Potrebujemo:
2 korenčka
večjo rdečo čebulo
250 g muškatne buče
pol zelene
malo maščobe
žličko karija
žličko kurkume
žličko ingverja v prahu ali žlico sveže nastrganega ingverja
4 do 8 kosov zgornjih del beder brez kosti in kože
sol
lovor
250 g zamrznjenega stročjega fižola
pol kozarca vina
2 stroka česna
Priprava: Korenček, čebulo, bučo in zeleno narežemo, stresemo v lonec in na malo maščobe prepražimo.
Dodamo kari, kurkumo, ingver in pražimo 2 minuti. Dodamo še kose mesa, na hitro opečemo, nato prilijemo vodo, ki naj povsem prekrije sestavine v loncu. Solimo, dodamo lovor, zavremo in nato nad šibkim ognjem kuhamo 15 minut.
2 do 3 zajemalke zelenjave vzamemo iz lonca in posebej pretlačimo s paličnim mešalnikom. Pire vrnemo v juho, dodamo stročji fižol, dolijemo vino in vodo, kolikor je potrebujemo, ter ponovno zavremo. Kuhamo nad šibkim ognjem 15 minut. Nazadnje juho začinimo s strtim česnom in ponudimo s kruhom.
Koristen nasvet: Kurkuma, ingver in kari so močne začimbe, ki grejejo organizem, ga prečiščujejo, poživljajo in branijo pred mikrobi. Zelo uporabne začimbe tudi na začetku pomladi, saj preženejo spomladansko utrujenost.