Mm, kako diši …

Dobro počutje | jan. '00

Čičerka s sladkim krompirjem in panceto

Potrebujemo:

50 g pancete ali ostankov suhih klobas/salam

večji sladki krompir (najbolje oranžen)

večji por

malo olja

pločevinko vloženega paradižnika

sol, poper

rožmarin

jušno osnovo

2 skodelici kuhane čičerke ali enaka količina vložene čičerike

3 stroke česna

Priprava: Panceto narežemo in stresemo v posodo. Sladki krompir olupimo, narežemo na kocke, na kolobarje narežemo por in vse stresemo v posodo k panceti. Pristavimo, po potrebi dodamo malo olja in nad šibkim ognjem pražimo približno 5 minut.

Dodamo paradižnik, solimo, popramo, začinimo s sesekljanim rožmarinom in pokrito kuhamo 15 minut, da se krompir zmehča. Po potrebi dodamo jušno osnovo ali vodo, da dobimo primerno gosto jed. Nazadnje vmešamo kuhano čičerko, strt česen in kuhamo še 5 minut, da se čičerka ogreje in omako zgosti.

Postrežemo kot glavno jed s kruhom ali kuhanim rjavim rižem in solato, na primer endivijo s poširanim jajcem.

Koristen nasvet: Takšno jed lahko skuhamo na zalogo in zamrznemo. Uporabljamo tudi kot dodatek k raznovrstnim enolončnicam.

Enolončnica z bučo in piščančjim mesom

Potrebujemo:

2 korenčka

večjo rdečo čebulo

250 g muškatne buče

pol zelene

malo maščobe

žličko karija

žličko kurkume

žličko ingverja v prahu ali žlico sveže nastrganega ingverja

4 do 8 kosov zgornjih del beder brez kosti in kože

sol

lovor

250 g zamrznjenega stročjega fižola

pol kozarca vina

2 stroka česna

Priprava: Korenček, čebulo, bučo in zeleno narežemo, stresemo v lonec in na malo maščobe prepražimo.

Dodamo kari, kurkumo, ingver in pražimo 2 minuti. Dodamo še kose mesa, na hitro opečemo, nato prilijemo vodo, ki naj povsem prekrije sestavine v loncu. Solimo, dodamo lovor, zavremo in nato nad šibkim ognjem kuhamo 15 minut.

2 do 3 zajemalke zelenjave vzamemo iz lonca in posebej pretlačimo s paličnim mešalnikom. Pire vrnemo v juho, dodamo stročji fižol, dolijemo vino in vodo, kolikor je potrebujemo, ter ponovno zavremo. Kuhamo nad šibkim ognjem 15 minut. Nazadnje juho začinimo s strtim česnom in ponudimo s kruhom. 

Koristen nasvet: Kurkuma, ingver in kari so močne začimbe, ki grejejo organizem, ga prečiščujejo, poživljajo in branijo pred mikrobi. Zelo uporabne začimbe tudi na začetku pomladi, saj preženejo spomladansko utrujenost.

Mojca Koman


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media