Pojejo in igrajo s srcem

Zgodbe | maj '17

Skupina ljudskih pevcev izhaja iz Šentvida pri Grobelnem, zato si je nadela ime Šentviških 5. Druži jih velika ljubezen do ohranjanja ljudskega izročila in od jeseni leta 2011, ko so se prvič zbrali, nastopajo v isti sestavi.

Pobuda za ustanovitev skupine je prišla od Ivana Žogana, predsednika Društva upokojencev Grobelno. Poleg njega, ki je basist in godec na vile, s katerimi so v davnih časih v lončeno peč dajali lonce, skupino sestavljajo še Greta Čretnik, alt in igra na leseni perilnik, pripravo za ročno pranje perila v starih časih, Melita Bevc, sopran in igra na lesene vile, Rudi Hrovat, bariton in godec na stari frajtonarici, in Milan Mikola, tenorist in godec na škaf bas.

Prepričani so, da človek odvrže vsa čustvena in psihična bremena, si okrepi voljo do življenja in sproži samozdravljenje, če si zapoje iz srca sam ali v skupini. Skupinsko petje pa sproži še dodatne pozitivne spremembe v pevcih in tudi ljudeh, ki sodelujejo le kot gledalci in poslušalci. Glasba nedvomno zelo ugodno vpliva na človeka v vseh starostnih obdobjih pa tudi na še nerojenega otroka. Člani skupine verjamejo, da glasba sprošča hormone sreče in člani pevskih društev, po raziskavah sodeč, živijo precej dlje kot ljudje, ki ne prepevajo.

Člani občasno igrajo in pojejo tudi v drugih sestavih. V petih letih, kolikor deluje skupina Šentviških 5, pa so nastopali na vseh prireditvah v domačem Šentvidu pri Grobelnem pa tudi v okoliških krajih: v Kozjem, Svetem Štefanu, Gorici pri Slivnici, Štorah, Blagovni. Velikokrat so povabljeni na razne obletnice, kjer zapojejo in zaigrajo stare ljudske pesmi. Pojejo tudi za upokojence, mamice, na srečanjih ljudskih pevcev in godcev. Redni gosti so na prireditvah Zveze upokojencev Kozjansko in Obsotelje. Posebno so ponosni na skupni koncert z Rajskimi strunami, cerkvenim pevskim zborom. Ob obletnici so imeli koncert z gosti v kulturnem domu v Šmarju pri Jelšah.

Njihovo veselje ob druženju tudi po petih letih ne pojenja in prepričani so, da bodo še dolga leta razveseljevali ljubitelje tovrstne glasbe. »Zelo sem ponosen, da je naša zvrst glasbe vse bližje tudi mladim rodovom. To daje velik pomen medgeneracijskemu druženju med nami in mladimi. Moja želja je, da se nam pridružijo še člani drugih društev upokojencev. Kajti le tako bomo ohranili lepo staro slovensko ljudsko pevsko izročilo,« je povedal Ivan Žogan.

Milenka Blažević, fotografija: arhiv skupine


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media