Da bi šlo vse kot po maslu

Dobro počutje | maj '17

Dušan Badovinac Zupanjič

Maslo gi je najbolj čista in najlažje prebavljiva maščoba in popoln vir energije. Da bi šlo vse kot po maslu je bil tudi naslov predavanja, ki ga je imel Dušan Badovinac Zupanjič na začetku aprila v Cankarjevem domu. Govoril je o vodi, zvoku in hrani oziroma o zdravju in ekologiji.

»Če imamo pri sebi živo vodo, sol in gi, bi lahko preživeli tudi v puščavi,« pravi Dušan, ki že leta kuha maslo, imenovano gi, ghee, ghi ... Doda, da marsikdo ne pozna razlike med rahlim čajnim maslom, ki je zelo mazljivo, surovim maslom, ki ga poznamo kot »puter«, in pravim maslom. To je destilat mleka in hkrati čista energija. »Kdor pozna gi, ve, zakaj je krava v Indiji sveta žival. Označuje jo njen življenjski prostor: zlato sonce, svež veter, bistra voda, bogata zemlja, bujna živa trava, različne zeli in rože ter svoboda in mir. Iz njenega mleka se naredi smetana, iz smetane »puter« oz. surovo maslo, ki se kuhano imenuje tudi gi. Bogat je zlasti z maščobnimi kislinami, ki delujejo antioksidantno, lipidi, ki varujejo kožo pred izgubo vlage, in vitaminoma A in E, ki sta tudi antioksidanta. Gi je lahko prebavljiv in se kar zlije s človekom.«

Zlati gi – za želodec, za oči

Gi je dragoceno hranilo in je blagodejen za želodec, sklepe ... Znan pa je tudi po zunanji uporabi – za razne kožne težave pri vseh, od dojenčkov do starostnikov, z njim so zdravili tudi ozebline. Ajurveda ga časti že več tisočletij. Kot zdravilo so »staran gi« imenovali kraljeva terapija, dozirali pa so ga v kapljicah. Uporabljali so ga pri kožnih težavah, problemih s presnovo. Cenili so ga tudi kot zdravilo pri očesnih boleznih, za boljši vid so si ga celo kapali v oči. Dušan doda, da še danes na ta način preverja njegovo kakovost, in pojasni, da gi kuha kar 48 ur, saj se na ognju čisti in zori in tako postane škrlatno zlato olje.

Od nekdaj velja tudi kot adut pri lepoti, saj uživanje masla gi prinaša zdravje in z njim sijoč videz. Zato je Dušan s sodelavci razvil tudi kremo za obraz. Da bi dosegli učinkovito kombinacijo hranilnih, vlažilnih, zdravilnih in pomlajevalnih učinkov, so giju dodali čista bioolja, tudi avokadovo, arganovo, sezamovo in mandljevo olje ter olje iz mareličnih pečk. Kremo Zlati ghee izdelujejo ročno, polnijo pa jo v kozarčke iz vijoličastega stekla, imenovanega miron. Ta deluje kot naravni filter, ki prepušča samo izbrane žarke sončne svetlobe, tako pa ščiti in izboljšuje kakovost vseh surovin v kremi. Sicer pa so idejo za steklo dobili pri vodi – voda v kozarcu iz stekla miron ima dokazano odlične učinke. In ker mora biti krema tako dobra, da jo lahko človek tudi zaužije, naj bo tudi v takem steklu, pravi Dušan.

Voda ima dober spomin

Vodni kristali z različnimi lepimi spomini: na češnjev cvet, melodično glasbo, izreke hvaležnosti, ljubezni itd.

Voda je duša Zemlje, je darilo vesolja, je življenje. Ko v človeku pade nivo vode pod 50 odstotkov, nastopi naravna smrt. To je mogoče napovedati, zato se človek nanjo lahko pripravi, da lažje in mirneje odide. Žal pa danes le malo ljudi »dočaka« naravno smrt. Človeško telo vsebuje od dve tretjini do tri četrtine vode, odvisno od starosti, odstotka maščob in mišične mase. Pri 70 kilogramov težkem človeku je je približno 35 litrov v celicah, 3 litre v krvi in limfi, 11 litrov pa v medceličnih prostorih. V krvi je od 75 do 82 odstotkov vode, v kosteh okoli 25 odstotkov, v sklepih 82 odstotkov, v očesu kar 89 odstotkov ... Z usihanjem vode v telesu pešajo tudi naše sposobnosti – slabšata se sluh in vid, sklepi so občutljivejši. Voda, ki je ključna za naše življenje, ima sposobnost hranjenja informacij; lahko so to informacije s cvetočega travnika, lahko je to spomin na negativno sevanje z različnih zaslonov, iz vtičnic itd. Kar voda hrani v svojem spominu, se kaže v njenih kristalih. Zato je kristal vode iz potočka povsem drugačen kot kristal vode, ki je pritekla iz vodovoda. Japonski znanstvenik Masaru Emoto je prvi posnel slike vodnih kristalov – po zgradbi pa tudi po barvi kristala in njegovem središču je mogoče sklepati, kakšne informacije so shranjene v vodi.

Dobra voda ima lepe kristale pravilnih oblik. Kristali vode, ki nosi negativne spomine, pa so izmaličeni, temnejše obarvani ...

Zato Dušan priporoča, da pijemo živo vodo iz potoka, v stekleni steklenici ostane sveža tudi šest dni. Kdor pa te možnosti nima, naj postavi kozarec z vodo iz vodovoda na pozitivne slike ali simbole. Te prečistijo vodo in jo predvsem oživijo. Priporoča, da pijemo vodo iz kristalnih kozarcev, ki po zaslugi silicija, ki je odličen prevodnik in ima največjo sposobnost hranjenja spomina, še okrepijo pozitivne vibracije in pomagajo zmanjšati ali celo izničiti negativne spomine, ki jih nosi voda iz pipe. Voda » sliši« in zazna vse, tudi prijetno glasbo, prijazne besede in dobronamernost. Zato si lahko s tako obogateno vodo tudi iz srca nazdravimo. 

Lidija Jež 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media