IZ KOŠKA ROČNIH DEL

Prosti čas | maj '17

Rebrast brezrokavnik

Tudi v prijetnih spomladanskih dneh se včasih ohladi. In takrat še kako prav pride rebrasto pleten brezrokavnik.

Velikosti: 50/52. Za vsako večjo/manjšo velikost dodamo/odvzamemo 2 cm po širini in 2 cm po višini.

Potrebujemo: 850 g volne v ustrezni barvi; pletilke št. 6; 5 gumbov.

Rebrasti vzorec: 1. vrsta (narobna stran): desne petlje. 2. vrsta: menjaje pletemo 1 desno in 1 levo petljo. 3. in vse naslednje vrste: *1 desna petlja, za katero vbodemo 1 vrsto nižje, 1 leva petlja*; od * do * ponavljamo, 1 desna petlja, za katero vbodemo 1 vrsto niže. 3 petlje desno prevlečeno snemamo: 1 petljo desno prenesemo, naslednji 2 petlji popletemo desno skupaj in prevlečemo nastalo petljo skozi preneseno petljo.

Poskusni vzorček: 11 petelj in 24 vrst dajo kvadrat s stranico 10 cm.

Hrbtni del: nasnujemo 70 petelj in pletemo osnovni vzorec. Na obeh stranskih robovih pletemo vozličasto krajno petljo. 33 cm od nasnutka dodamo na obeh straneh po 1 petljo, nato v vsaki 16. vrsti še 2-krat po 1 petljo. 48 cm od nasnutka začnemo na obeh straneh snemati za rokavna izreza in zazankamo po 5 petelj. Nato snemamo v vsaki 8. vrsti 4-krat po 2 petlji (na desni strani 3 petlje desno prevlečeno snemamo, na levi strani popletemo 3 petlje desno skupaj). Snemanja ponavljamo po prvih 3 oziroma pred zadnjimi 3 petljami v vrsti. 70 cm od nasnutka zazankamo preostale petlje za ramo.

Desni sprednji del: nasnujemo 39 petelj in pletemo rebrasti vzorec, ob robovih pletemo vozličasti krajni petlji. 33 cm od nasnutka dodamo na levi strani 1 petljo, nato v vsaki 16. vrsti še 2-krat po 1 petljo. 41 cm od nasnutka začnemo na desnem robu snemati za vratni izrez. Po prvih 5 petljah v vrsti snemamo v vsaki 12. vrsti 6-krat po 2 petlji (3 petlje desno prevlečeno snemamo). 48 cm od nasnutka zazankamo na levi strani 5 petelj za začetek rokavnega izreza. Nato pred 3 petljami v vrsti snemamo v vsaki 8. vrsti 4-krat po 2 petlji (3 petlje popletemo desno skupaj). 70 cm od nasnutka zazankamo preostale petlje za ramo.

Levi sprednji del: pletemo kot desnega, le v zrcalni sliki. V 11. vrsti naredimo prvo gumbnico: pred 3 zadnjimi petljami zazankamo 2 petlji in ju v novi vrsti dosnujemo. Preostale štiri gumbnice naredimo v medsebojni razdalji po 20 vrst.

Izdelava: sešijemo ramenske in stranske šive. Prišijemo gumbe.

½ hrbtnega dela

Desni sprednji del

Najlepše vrtnice

Žlahtne vrtnice v svojem čudovitem barvnem razkošju cvetijo vse poletje. Na ljubkih prtičkih pa nas bodo razveseljevale vse leto.

Šopke velikih vrtnic poljubno razporedimo po prtu, vmes posujemo ljubke, še ne razcvetele vrtnice. Vrtnice s trakovi vezemo v vogale pravokotnega ali kvadratnega prtiča. Prepleteno vrvico, ki jih povezuje, pa izvezemo v ustrezni dolžini.

Za prtičke potrebujemo blago, na katerem lahko štejemo niti. S štirimi nitkami deljive prejice in po označenih barvah na vzorčnih risbah vezemo križce čez 2 x 2 niti na blagu. Preden se lotimo vezenja, vse robove obšijemo s cikcakastim vbodom, da se blago ne cefra.

Izvezena prtička zarobimo z dvojnim robom in ga prelikamo po narobni strani.

Jelka Logar Smrekar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media