Brez papirnatih napotnic

Dobro počutje | maj '17

Ob elektronskih receptih, ki smo se jih že lepo navadili, smo pred tedni dobili še elektronske napotnice in možnost elektronskega naročanja na zdravstvene storitve na sekundarni in terciarni ravni. Kot boste prebrali, ni to nobena težava, tudi za tiste ne, ki nimajo računalnika ali ga slabo obvladajo.

Ko obiščete osebnega zdravnika in ta presodi, da potrebujete pregled pri specialistu, napiše elektronsko napotnico, ki »potuje« le po računalniškem sistemu. Namesto zelene napotnice vam izroči potrdilo, na katerem so zapisani: vaša številka zdravstvenega zavarovanja (ZZZS številka), 13-mestna številka eNapotnice (ta je najpomembnejša) in obširna navodila, kje in kako se lahko naročite. To lahko storite na enak način kot doslej, torej da potrdilo v petih dneh odnesete osebno v bolnišnico oziroma specialistično ambulanto ali pa tja po telefonu sporočite številko elektronske napotnice. To lahko namesto vas stori tudi zdravnik oziroma (pogosteje) medicinska sestra, vendar le izjemoma. 

Dodatna možnost pa je elektronsko naročanje. Dobro je, da prej na spletni strani https://cakalnedobe.ezdrav.si preverite proste termine oziroma čakalne dobe pri izvajalcih, saj morajo podatke dosledno zapisovati in sproti osveževati. Elektronsko naročilo izvedete na portalu https://zvem.zdrav.si. Vanj vpišete številko svoje eNapotnice, na podlagi vrste zdravstvene storitve (VZS), ki jo je na njej označil zdravnik, se bodo prikazali vsi izvajalci te storitve. Izberete izvajalca in termin, nato dobite potrdilo, ki ga lahko natisnete ali ga pošljete na svoj elektronski naslov. Resnici na ljubo – pri naročanju dobite v večini specialističnih ambulant le okviren termin (»na vrsti boste v roku treh tednov … čez 14 dni … ali v drugi polovici meseca …«). V petih dneh pa vam morajo domov poslati pošto z natančnim datumom in uro pregleda ter navodila (npr. ali morate biti tešči ...). Če na določen datum ne morete priti na pregled, lahko na enak način "stornirate" termin, vendar morate navesti razlog.

Da vas ne bo skrbelo: papirnate napotnice, ki so jih zdravniki izdali pred 10. aprilom, so veljavne do datuma, zapisanega na njih. Sicer pa bodo v rabi samo še za nujne primere, za obiske na domu in ob morebitnih težjih tehničnih težavah. Sicer pa eNaročanje za zdaj velja le za prve preglede in diagnostiko (CT, MR ali rentgenske preglede in podobno), ne pa za kontrolne preglede ali operacije.  Če ugotovite, da razpisani termini za pregled niso v skladu s čakalnimi dobami, to sporočite na telefonsko številko 080 2445.  Na tej številki dobite tudi vse informacije o elektronskem naročanju. 

 Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media