ZDRAVJE KRATKE

Dobro počutje | maj '17

Za zdravo črevesno floro

Ali jemljete antibiotike, ki vam skvarijo črevesno floro? Odlična rešitev je S-biotik Forte s kar 20 milijardami živih mlečnokislinskih probiotičnih kultur, ki so zelo odporne proti želodčni kislini in žolčni soli. Vsebuje tudi prebiotike, ki dodatno pospešijo razrast dobrih bakterij v črevesju. Zadostuje samo ena kapsula na dan. Dobite ga v lekarnah in na www.naturamedica.si, tel. št.: 03 56 30 022.

 

Zakaj strah pred homeopatijo?

V Sloveniji je zdravljenje s homeopatijo še vedno neurejeno, opozarjajo pri Združenju za homeopatijo. Homeopatija je uveljavljen komplementaren pristop celostnega zdravljenja, ki mu zaupa okoli 150 milijonov Evropejcev, v Sloveniji pa je to področje še vedno neurejeno, pravijo pri Združenju za homeopatijo. V Švici bolnikom zdravljenje s homeopatijo plača zdravstvena zavarovalnica, v Avstriji lahko zdravnik kombinira konvencionalno medicino in homeopatijo. Pri nas lahko s homeopatijo zdravijo le zdravniki z diplomo medicinske fakultete, vendar še vedno tvegajo izgubo zdravniške licence. Že od leta 2011 lahko v lekarnah kupimo homeopatska zdravila. Vendar pa lahko farmacevti pacientu svetujejo obisk zdravnika, ne morejo pa ga napotiti na homeopatsko obravnavo. Tako naši bolniki pravzaprav nimajo možnosti izbire tistega zdravila, ki bi jim najhitreje in najbolje pomagalo. Zdravniški etični kodeks dovoljuje komplementarne metode zdravljenja, a le pod pogojem, da zdravnik bolnika opozori o njihovi učinkovitosti, sočasno pa ga je dolžan zdraviti z osnovnimi metodami šolske medicine.

Pravočasen pregled lahko reši življenje

Pri nas je rak v ustni votlini in žrelu po pogostosti na 6. mestu, vsako leto na novo zboli 250 bolnikov. Najpogosteje se pojavi na jeziku, še posebej na stranskih robovih in spodnji strani jezika, nato na ustnem dnu, prostoru za zadnjim spodnjim kočnikom, sluznici na zobnem grebenu, obrazni sluznici ali nebu. Rak v žrelu pa se pojavlja na bazi jezika, nebnici, mandljih ali mehkem nebu.

Zgodnje odkrivanje malignih sprememb je zelo pomembno, saj so rezultati pri zdravljenju majhnih tumorjev dobri. Kar 80 odstotkov rakov odkrijejo v zobnih ambulantah, zato bo v maju več kot 500 zobozdravnikov en dan opravljajo brezplačne preventivne preglede ustne votline. Na brezplačni pregled se morate vnaprej prijaviti neposredno pri izvajalcu, ki ponuja brezplačne preglede v svoji ordinaciji na določeni datum. Seznam je objavljen na spletni strani www.zdravniskazbornica.si. Vedeti pa je treba, da je število pregledov omejeno.

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media