Zaznavanje prostora ostri umske sposobnosti

Dobro počutje | maj '17

Ali se želite naučiti, kako si lažje zapomnite informacije, na kakšen način jih prikličete in kako lahko shranite več informacij, kot ste jih do danes? Na podlagi večletne prakse sem razvila program Možganski fitnes, ki zaobjema telesne in umske vaje za izboljšanje spomina, ki delujejo preventivno proti demenci in zagotovo izboljšajo kakovost vsakodnevnega življenja.

V naših možganih se prepletajo številni procesi, ko ugotavljamo, kje v okolju so določeni predmeti. Na primer prepoznavati moramo prostor, osebe v njem, spomniti se moramo, po kateri poti bomo šli v trgovino, kje so poličke s stvarmi, ki jih moramo kupiti, najti moramo telefon, očala, ključe, si zapomniti melodijo, ki jo igramo na glasbilo, besedila pesmi ... Gre za preplet delovanja motoričnih in senzoričnih področij, ki vplivajo na naše kognitivne sposobnosti, naš način razmišljanja in pomnjenje.

V največji meri svet zaznavamo z vidom. Sprejemamo svetlobo, slike, prepoznavamo dimenzije. Zavedamo se položaja svojega telesa in posameznih delov telesa, z dotikom ustvarjamo oblike trdnih predmetov in občutek večdimenzionalnosti prostora. K temu pripomore tudi zaznavanje zvoka v okolju. Posebej se ukvarjamo z ugotavljanjem, od kod izvira zvok, kakšna je narava zvoka in tudi kako zvok deluje na nas. Občutek zaznave položaja je pomemben pri vožnji z avtomobilom ali kolesom, ko se ravnamo po zemljevidih, slikah ali različnih zvokih in tako potujemo skozi čas, saj premikanje zahteva vključevanje naših spominov, torej že shranjenih informacij. Tako se s pomočjo čutil in spomina premikamo s preteklostjo v prihodnost, pri tem pa moramo vzdrževati tudi ravnotežje, se odločati in načrtovati dejanja.

Pozornost je ključnega pomena pri shranjevanju informacij, zato se bomo izurili, kako jo preusmerjamo in zadržujemo. Z vajami bomo veliko lažje nadzorovali in izločili moteče dejavnike v okolju, ki nam sicer onemogočajo, da bi si zapomnili določene podatke. Brez treninga pozornosti seveda ni pravega treninga spomina. Pravi trening spomina pa vključuje umske in telesne vaje, in šele ko se jih bomo naučili izvajati pravilno, bomo lahko sami vplivali na boljše pomnjenje. 

Za izboljšanje koordinacije gibov so najprimernejše vaje, ki vključujejo osredotočenje na gibanje s prečkanjem vzdolžne osi telesa. Z njimi povezujemo levo in desno možgansko polovico. Ena izmed vaj, ki je primerna za vse starostne skupine in je namenjena izboljšanju koordinacije gibov, je tale: dvignemo desno koleno in se ga dotaknemo z levo roko. Nato isti gib ponovimo z levim kolenom in desno roko. Vajo lahko izvajamo stoje, lahko pa tudi sede. Da bo izziv večji, lahko med izvedbo zapremo oči.

Uporabimo pripomočke!

Pripomočki za shranjevanje in priklic informacij so različne tehnike pomnjenja, ki se jih lahko nauči prav vsak, le nekaj vaje bo potrebno. Na srečanju v Neumu, ki bo od 1. do 4. junija, se bomo s praktičnimi vajami naučili, kako lahko sami izboljšamo spomin. Naučili se bomo, kako si zapomnimo seznam vsaj 15 besed na nakupovalnem lističu in kako si zapomnimo podatke, ne da bi zamenjali njihov vrstni red. Seveda se bomo naučili tudi nekaj vrstic besedila, si zapomnili fotografije in se urili v sestavljanju besed. Ker je sproščanje pomemben del procesa pomnjenja, bomo vadili meditacijo stoje in sede.

Smeh je pol zdravja, so povedale že naše none, in kar nas zabava, nas nasmeji, si tudi veliko lažje zapomnimo, zato kar z dobro voljo v spomine in Neum!

In še vaja:

Katere besede vsebujejo vse naslednje črke: E M N U?

Primer: Neum, menu, rumena …

Jasmina Lambergar, certificirana trenerka spomina


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media