Kako zmanjšati škodo zaradi pozebe?

Prosti čas | maj '17

Uničeni poganjki in cvetovi kivija.

Žal se je tudi letošnji april končal kot po navadi, saj je ustvaril pogoje za pozebo. Škoda je tu: češnjevi cvetovi se osipajo, kakiji so pozebli in listje odpada, enako je z drugim drevjem in okrasnimi rastlinami. Tudi zelenjavni vrtovi, njive, sadovnjaki in vinogradi je niso nič bolje odnesli. Kako lahko vrtičkar, kmet ali sadjar omili škodo na svoji gredici, njivi in v sadovnjaku?

Brez pravilne ocene škode si ne bomo mogli veliko pomagati. Opazujmo vrt, sadike in drevje. Nekaterih rastlin se je pozeba samo dotaknila, druge požgala. Nekateri listi pa imajo še 50-odstotkov zdrave listne mase. Na drevju, grmovnicah, trti so mladi poganjki počrneli in se posušili. Odpirajoči se cvetovi niso dočakali oprašitve ali pa so jo, toda vse odpada. Podobno je na vrtninah.

Pozeba je naredila svoje. Plod bo v naslednjih dneh odpadel.

Naš cilj je seveda ohraniti pozeble rastline in drevje pri življenju in dobiti vsaj nekaj pridelka, preprečiti vpliv na pridelek v naslednjem letu, poskrbeti za odstranitev popolnoma uničenih rastlin in zasaditev novih rastlin ter vrtnin. Navajamo pomembnejše korake pri odpravljanju škode na rastlinah zaradi zmrzali.

Ustrezna prehrana rastlin – z njo pomagamo, da se več ali manj uničeni in odmrli deli regenerirajo. To pomeni, da skozi preostalo listno maso povečamo presnovo in prehrano rastlin. Rastlina si opomore, na novo začnejo odganjati poganjki, preostali plodovi se začnejo debeliti, rastlina nastavi nove brste, in če ne drugega, nastavi rodni les za naslednje leto. Če ne storimo nič, tudi naslednje leto ne bo pridelka.

Preti pa še nova nevarnost. Takoj ko bo topleje, bodo prikukali na plan polži. Tem mladi poganjki prav teknejo, in kmalu jih ni več. Po navadi taka sadika poskusi poganjke nastaviti še enkrat, toda če polžev nismo odstranili, lahko že drugič izginejo. Rastlini zmanjka energije in propade, se posuši. Sam za odstranitev polžev uporabljam pripravek Metarex. Ima manjšo koncentracijo aktivne snovi, vendar poseben postopek izdelave omogoči popoln izkoristek, saj potrosimo le 9 zrnc na kvadratni meter. Posebnost pa je še v tem, da deluje dolgo, tudi mesec ali več, saj je odporen proti dežju in vlagi.

Uporabimo posebna gnojila za regeneracijo rastlin, na primer Medicoplant ali Regenerin. Lahko dodamo še fungicid za zaščito pred okužbami, morda še alge, vendar ni nujno. Na trgu najdemo tudi druge preparate, sam pa imam najboljše izkušnje z omenjenima. Pripravimo škropivo, če bomo škropili foliarno, torej po listih. Edini pogoj za to je vsaj 5 do 10 odstotkov zelene mase. Če zelene mase ni, moramo namesto škropljenja rastline zalivati. V tem primeru napravimo 10-krat močnejšo koncentracijo. Zalivamo tri- do štirikrat vsakih 4 do 5 dni. Škropimo zjutraj ali zvečer, da preprečimo poškodbe oziroma sončne ožige. Zalivamo pa lahko tudi v sončnem vremenu, a ne pri najmočnejši pripeki. V primeru močno poškodovanih rastlin in listov je treba škropiti tudi več kot štirikrat zaporedoma, saj listi postopoma rastejo in se reaktivna površina povečuje.

Ne pozabimo na zalivanje, ki ga moramo pravzaprav postaviti na prvo mesto. Brez vode bodo namreč vsi ukrepi zaman, saj je ponekod po vrtovih že suša.

Vsekakor se najprej prepričajmo, katere rastline je smiselno škropiti in katere na novo posaditi. Pri drevju s škropljenjem preprečimo škodo v naslednjem letu. Pri krompirju pa samo, če je ostalo le malo zelenih listov. Tako lahko rastlino ohranimo pri življenju, vprašanje je le, kakšen bo pridelek. Vrtnine in tudi drevje dodatno pognojimo še z Bioorganikom, saj bo bioaktivator v njem dodatno prispeval k dobri regeneraciji.

Franc Grošelj


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media