Iz koška ročnih del

Prosti čas | jun. '17

Poletno rdeča

Rdeče sadje, stebelni vbod ... in že je na mizi poletje.

Pravkar utrgane češnje in ribez hitro izvezemo s stebelnim vbodom na prtiček poljubne velikosti in oblike. Vzorca (lahko ju povečamo ali pomanjšamo s pomočjo fotokopirnega stroja) prerišemo na svileni papir in ju položimo na želeno mesto na blagu. Vmes vložimo kopirni papir. Ob straneh blago in svileni papir pripnemo z bucikami. Vzorec prerišemo z dobro ošiljenim svinčnikom. Preden papir z vzorcem odstranimo, se prepričamo, ali smo vse obrise natančno prerisali.

Za vezenje potrebujemo rdečo prejico. Stebelni vbod vezemo s tremi ali štirimi nitkami deljive prejice.

Izvezen prt zarobimo z enojnim ažurom.

 

Živahno rumena

Živahno rumena barva vzbuja v nas željo po pletenju poletnega puloverja s podaljšanimi rameni.

Velikosti: 36, 38/40 in 42/44. Opisi za 38/40 in 42/44 so v oklepajih.

Potrebujemo: 300 g (300 oz. 350) bombažne preje; pletilke št. 4,5; kvačko št. 4.

Vzorci. Patentni vzorec: menjaje pletemo 1 desno in 1 levo petljo. Rebrasti/luknjičasti vzorec: pletemo po vzorčnih risbah 1 in 2. Narisane so vrste na licu, v vrstah na narobni strani pletemo petlje kot leže, prenesene petlje pletemo levo. Gladke desne petlje: v vrstah na licu desne petlje, v vrstah na narobni strani leve petlje.

Poskusni vzorček: 20 petelj in 30 vrst gladkih desnih petelj dajo kvadrat s stranico 10 cm.

Hrbtni del: nasnujemo 94 (100 oz. 106) petelj in pletemo 2 cm/7 vrst patentnega vzorca. Pletenje nadaljujemo po vzorčni risbi 1: začnemo s petljo pred puščico a, nato pletemo od puščice c (b oz. a) do puščice d 48 gladkih desnih petelj in končamo po vzorčni risbi 2: začnemo s petljo pred puščico d in pletemo do puščice c (b oz. a). Vrsto končamo s petljami po puščici a. V višino pletemo tako, da 3-krat ponavljamo od 1. do 10. vrste, 3-krat od 11. do 28. vrste, nato ponovimo še 16-krat od 25. do 28. vrste. Po 34 cm/102. vrsti od patentnega roba začnemo na obeh straneh dodajati petlje za podaljšano ramo. Za enakomerno dodajanje petelj si pomagamo s krojem v naravni velikosti in označimo začetek dodajanj. 18 cm/54 vrst od začetka dodajanj za podaljšana ramena imamo 126 (132 oz. 138) petelj. Nato za poševno ramensko linijo zapletemo na obeh straneh po 22 (25 oz. 28) petelj, nato v vsaki 2. vrsti še 1-krat po 4 petlje in 3-krat po 3 petlje. Istočasno 19 cm/58 vrst od označenega začetka dodajanj za podaljšana ramena zazankamo za vratni izrez sredinskih 52 petelj in končamo vsako stran posebej. Na levem notranjem robu vratnega izreza, po robni petlji, snemamo v naslednjih 2. vrstah 2-krat po 1 petljo, in sicer takole: 1 desna petlja, naslednji 2 petlji popletemo desno križano skupaj. Na desnem notranjem robu vratnega izreza pa predzadnjo 4. in 3. petljo popletemo desno skupaj.

Sprednji del: pletemo kot hrbtnega, le z globljim vratnim izrezom. 17 cm/52 vrst od začetka dodajanj za podaljšane rame zazankamo sredinskih 46 petelj in v vsaki 2. vrsti snemamo 5-krat po 1 petljo (petlje snemamo kot pri hrbtnem delu).

Izdelava: dele napnemo, jih pokrijemo z vlažno krpo in pustimo, da se posušijo. Stranske šive sešijemo do označenih točk. Rokavna izreza obkvačkamo z enim krogom gostih petelj.

Delovni znaki:

= krajna petlja

= 1 desna petlja

=1 leva petlja

= 1 ovoj

= 1 petljo levo prenesemo, delovna nitka leži za petljo

= 1 petljo desno prenesemo, naslednjo petljo popletemo desno in prevlečemo nastalo petljo skozi preneseno petljo

= 2 petlji popletemo desno skupaj

= 1 petljo desno prenesemo, naslednji 2 petlji popletemo desno skupaj in prevlečemo nastalo petljo skozi preneseno petljo

= 3 petlje popletemo desno skupaj

Vzorčna risba 1

Vzorčna risba 2

½ sprednjega in hrbtnega dela

Jelka Logar Smrekar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media