Šola zdravja pomlajuje

Dobro počutje | jun. '17

Ivan Kralj med jutranjo telovadbo

V prijetnem okolju ob Kamniški Bistrici, nedaleč od mostu, ki jo prečka, so si člani Društva Šola zdravja Radomlje uredili ličen kotiček – tam so s prodom in rožami omejen prostor za vadbo, kamnita klop, nekaj ptičjih hišic, ki vabijo leteče pevke, da se odpočijejo in kakšno »rečejo« ob pogledu na vadeče v oranžnih oblačilih.

Skupina šteje dobrih 40 članov, med katerimi so dobro zastopani tudi moški. Med njimi je tudi 92-letni Ivan Kralj, ki vadi že peto leto. Kot otrok je telovadil pri Sokolu, potem ni bilo časa, saj je bilo treba veliko delati. Bil je samostojni obrtnik – mlinar, zdaj mlin vodi starejši sin. Pravi, da je bilo včasih ob Kamniški Bistrici 45 mlinov, po 2. svetovni vojni jih je ostalo še 20, danes pa deluje samo še njihov. Za Šolo zdravja je izvedel po naključju, na jutranjem sprehodu, potem se je opogumil, šel pogledat in ugotovil, da je to ravno prav zanj. Prej je zjutraj rad poležal do 9. ali 10. ure, zdaj ga veseli vstati zjutraj, iti na svež zrak, potelovaditi in se družiti s prijaznimi ljudmi. To je dobro za telo in dušo, leta pa res niso ovira za gibanje, pravi. Poleg tega ga zanima še veliko drugih stvari: skrbi za kokoši, goji rože, rad hodi in še posebej rad rezbari in izdeluje različne okvirje iz lipovega in hrastovega lesa. Očala nosi samo za branje, za vožnjo jih ne potrebuje. Gospod Ivan pravi, da je še svojega prijatelja vabil k vadbi, a se ta ni mogel sprijazniti z zgodnjim vstajanjem.

Pavla, Ivan in Matjaž po vadbi.

Druga najstarejša v skupini je Pavla Jašovec (84 let). Tudi ona telovadi od začetka, torej že pet let. Za Šolo zdravja je izvedela po naključju, a je vztrajna in le redkokdaj manjka. Ima težave s sklepi in ji tovrstno gibanje zelo ustreza. Tudi Pavla vrtnari, je rada na zraku, skrbi za sadovnjak, obrezuje grozdje in prideluje vino. Živi z vnukom, ki ji pomaga, ko je treba.

Kako se je vse začelo? Zakonca Kati in Vinko Pele sta dve leti hodila na vadbo Šole zdravja na Viru, potem sta se odločila ustanoviti skupino doma. K temu ju je spodbudil Matjaž Capuder, predsednik Društva upokojencev Radomlje, ki je skupaj z Jankom Jermanom napisal celo himno skupine. Kot pravi, jih nobeno vreme ne ustavi: telovadijo tudi v dežju, če ta ni premočan, včasih gredo z dežniki na sprehod, v največji ujmi pa se skrijejo v najbližji bife. Štiri vaditeljice se pri vodenju vadbe izmenjujejo. Društvo sodeluje tudi z vrtci in šolami, saj se jim otroci radi pridružijo pri razgibavanju. Vabijo pa tudi druge krajane, da se jim pridružijo.

Besedilo in fotografiji: Miomira Šegina


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media