Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka prim. Tatjana Erjavec 

Dobro je vedeti | jul. '17

TRAJNI URINSKI KATETER

Bralka že dalj časa skrbi za moža, ki ima zaradi obolenja prostate vstavljen trajni urinski kateter. Zvečer urin iz vrečke odtoči, vendar se do 1. ure zjutraj spet napolni, zato vsako noč ob tej uri vstaja. Zaradi tega je pogosto neprespana in utrujena. Mož dnevno popije od 2,5 do 3 litre čaja ali drugih tekočin. Sprašuje, kako naj si pomaga, da bo vrečka za zbiranje seča zdržala do jutra.

Urinski kateter je v telesu tujek in vir okužb, zato ga poskušamo čim prej odstraniti. Žal pri nekaterih obolenjih ne gre drugače. Bralkin mož do zdaj ni imel vnetja sečil, ki so pri stalnem urinskem katetru dokaj pogosta, kar pomeni, da gospa dobro skrbi za odvajanje seča in upošteva nasvete urologa. Med njimi je tudi pitje med 2 in 3 litri tekočine na dan. Tako se možnost zastoja in razvoja bakterij v sečnih poteh zmanjša. V ležečem položaju je odvajanje vode iz telesa pospešeno, zato morajo predvsem tisti, ki jim noge čez dan otečejo, ponoči pogosteje na vodo.

Torej sta potreben povečan vnos in večje odvajanje vode ponoči logična, vendar razumem, da je vstajanje sleherno noč za bralko neprijetno. Na splošno je priporočen vnos tekočine 30 ml/kg telesne mase dnevno. Potreba se poveča pri višji zunanji temperaturi ali večji telesni dejavnosti, odvisna je od starosti. To seveda velja za ljudi, ki nimajo obolenja srca, in bi bila zato potrebna omejitev tekočin.

Ob upoštevanju telesne mase gospod potrebuje okoli 1,5 l vnosa tekočine. Zaradi urinskega katetra bi osebno priporočala dva litra. Velikokrat napačno razumemo, da to pomeni popiti najmanj 2 litra vode na dan. Šteje tudi juha, tekočina v sadju, kompoti, mleko, kava in še kaj. Vrsta tekočine niti ni tako bistvena, raje pa se izogibajmo gaziranim ali sladkim pijačam in seveda čezmernemu pitju alkohola. Pri stalnem urinskem katetru nekateri priporočajo čaje iz različnih mešanic zdravilnih rastlin, ki jih lahko dobite tudi v lekarnah, pitje čaja in/ali poparkov sleza, preslice, listov brusnic, breze, peteršilja ali kopriv.

Predlagam, da bralkin mož večino tekočine popije do 17. ure in nato zmanjša vnos na požirke ob morebitni žeji. Priporočam, da gospa izprazni urinsko vrečko približno uro potem, ko mož že leži. Verjamem, da bi s takim načinom lahko postopno dosegla, da bi bila noč mirnejša.

TELEFONSKO SVETOVANJE

Pokličite jo v ponedeljek, 10. julija, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media