Svet in mi

jul. '17

Seks starejših in alkohol

Od nekdaj je znano, da je alkohol močan afrodiziak. Ankete, ki so jih naredili med 800.000 starejšimi v ZDA, kažejo, da si pitje alkohola pred seksom privošči več kot polovica moških in prav toliko žensk. Večina trdi, da jim alkohol olajša stike in poveča seksualni užitek.

Raziskava, ki so jo pravkar zaključili na nacionalnem inštitutu za raziskave bolezni odvisnosti, je kazala na opazne razlike med spoloma, kar zadeva učinek alkohola na seks. Zdravniki raziskovalci že dolgo opozarjajo, da uživanje alkohola pred seksom navadno vodi v različne bolezni odvisnosti.

Vodja projekta dr. Gonzague da Larochque ugotavlja, da moški pijejo zaradi negotovosti in strahu, da pri ženski ne bi dobro opravili, ženske pa pijejo, da bi si podaljšale užitek in da bi si upale več, da bi se jim odprle zavore telesne aktivnosti med spolnim aktom.

Žal pa empirične študije kažejo, da se z večjo količino zaužitega alkohola pri moških zmanjša otrdelost spolnega uda in zavleče čas do ejakulacije ali pa se ta sploh ne zgodi. Za moške velja, da več je alkohola, slabši je seks.

Pri ženskah je zadeva bolj zapletena. Empirično merjeno, je učinek alkohola sicer enak kot pri moškem. Pri manjši količini je opazno izboljšanje, pri nadaljnjem dodajanju pa nastopijo zmanjšan krvni pretok v vaginalni steni, manjša lubrikacija, zapoznel orgazem, manjša intenzivnost spolnega akta in podobno.

Po drugi strani pa so ženske na vprašanje, kakšen je seksualni občutek, ko zaužijejo več alkohola, odgovarjale, da se z več alkohola konstantno povečuje užitek. Za raziskovalce je to dokaz, da so občutja pri moškem in ženski različna.

Učinek izboljšane vzburjenosti ob manjši količini alkohola kaže, da je naraščanje vzburjenosti pri obeh spolih enako, kajti kontrolna skupina je enak učinek vzburjenosti dosegala ob povečanem pitju brezalkoholnih pijač.

Torej ne gre za vpliv alkohola na seks, ampak na možgansko dejavnost »pričakovanja«. Fenomen pozitivne prepričanosti je pomemben predvsem za starejše, ki so bolj občutljivi za bolezni odvisnosti.

Ob tem velja opozorilo na dodatni poguben učinek dolgotrajnega uživanja prevelikih količin alkohola: 60 odstotkov alkoholikov ima tako ali drugače okvarjen seksualni nagon. Uporaba alkohola za izboljšanje seksualnosti široko odpira vrata v odvisnost, hkrati pa se seksualne zmožnosti nepopravljivo okvarijo.

http://www.senioractu.com

Pevska ikona vstopa v 8. desetletje

Ženske v ZDA se vse bolj silovito in glasno odzivajo na starizme, na žaljiv in diskriminatoren odnos medijev in mlajših generacij do starejših. Vendar diskriminacija starejših očitno ne velja enako za estrado, starejše zvezde, pevke, filmske igralke, uspešne pisateljice in podobno. Prav estradne zvezdnice kažejo, da leta niso pomembna za kariero, in s sodobnimi kirurškimi in laserskimi pomagali ne načenjajo svojega negovanega in mladostnega videza.

Na letošnjem najprestižnejšem podeljevanju glasbenih nagrad revije Billboard v Las Vegasu so večstomilijonsko občinstvo pred TV-ekrani in v veliki dvorani presenetili s posebno gostjo. Prireditelji so na oder pripeljali Cher in ji podelili častno nagrado za glasbeno ikono. Za njo je 52-letna kariera, v kateri je prodala več kot sto milijonov plošč, občinstvu pa je znana po negovanem telesu in oblekah, v katerih se ne boji pokazati vsega, kar premore.

Cher je med prireditvijo praznovala svoj 71. rojstni dan, svojim oboževalcem pa je zapela dve pesmi: Believe (Verjemi) in If I could turn back time (Če bi čas lahko vrnila nazaj). Vsaj zadnja pesem ni bila izbrana kar tako. Bolj razgaljena kot pokrita je Cher pokazala obraz in telo, ki bi bila nanju ponosna tudi pol stoletja mlajša ženska, pa tudi njen glas je še vedno vrhunski. Razlika med Cher in nekaterimi drugimi estradnimi umetnicami je v tem, da se Cher trudi ohranjati videz dvajsetletnice, medtem ko vrsta starejših zvezd ponosno kaže karakterne gube in telo, ki se ga ni dotaknil kirurški skalpel ali ga obklesal ultrazvok.

Povzeto po www.usmagazine.com

Pripravila: Lada Zei


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media