OD VSEPOVSOD

sep. '17

Niko Dragoš je najstarejši Slovenec

Nikolaj Dragoš, ki zadnjih deset let živi v poljanski enoti Doma upokojencev Center v Ljubljani, je 27. avgusta dopolnil 110 let in tako postal najstarejši Slovenec. Po rodu je iz Bele krajine, čeprav ga je življenjska usoda že zgodaj odpeljala drugam. Opravljal je več poklicev, med drugim je bil graničar, miličnik in knjigovodja in vedno se je zlahka prilagodil novim razmeram. V domu se dobro počuti, pri stotih letih je napisal knjigo spominov, dokler mu je zdravje dopuščalo, pa se je veliko sprehajal.

Slavljencu sta čestitala tudi ljubljanski župan Zoran Janković in predsednik republike Borut Pahor. Praznovanje so popestrili domski pevski zbor, folklorna skupina Dolsko in tamburaški orkester Bisernica. Z njimi je slavljenec tudi zaigral, saj se je na tamburico naučil igrati v mladosti. (A. Ž., fotografija: J. P.)

Na Goli otok in Grgur

V začetku julija se je skupina naročnikov Vzajemnosti v spremstvu Kompasove vodnice Dafine Koželj Gajšak odpravila na enodnevni izlet na Krk, od tam pa z ladjo na Goli otok. Sprehodili so se med ostanki nekdanjega taborišča za politične nasprotnike tedanjega režima, ki jih že dolgo nihče ne vzdržuje in ne obnavlja, in izvedeli veliko o življenju in delu zapornikov na otoku. Nato so obiskali še otok Grgur in se na Krku sprehodili po Baški. (Besedilo in fotografija: D. K. F.)

 

Tečaj za oskrbovalce

Če doma oskrbujete starejšega, bolnega ali invalidnega družinskega člana, vam bo gotovo koristil obisk tečaja, ki ga prirejajo na Inštitutu Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje. Strokovnjaki z različnih področij vam bodo svetovali glede domače oskrbe: razumevanje starosti in onemoglosti, komuniciranje s svojcem, zlasti ko je težaven, skrb zase, nega onemoglega, demenca, morebitni odhod svojca v dom za ostarele, umiranje in žalovanje. Tečaj za svojce in druge neformalne oskrbovalce obsega 10 srečanj po dve uri in pol, priredijo pa ga v tistih krajih, kjer se zanje odločijo. Udeležba je brezplačna, saj tečaje sofinancira ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ali občina. V Ljubljani se bo nov tečaj začel v oktobru 2017. Prijavite se lahko na telefonski številki 014339301 ali po e-pošti: info@inst-antonatrstenjaka.si.

 

Krepitev zdravja s konopljo

Konopljo so zaradi vsestranskega delovanja za zdravljenje in krepitev človeškega organizma uporabljali že kitajski cesarji in jo imenovali kar eliksir nesmrtnosti. Tako praksa kot številne znanstvene raziskave kažejo na široko terapevtsko uporabo. Be Hempy ponuja popolnoma naravne izdelke, ki so lokalni, pridelani brez pesticidov in herbicidov. Izdelki nimajo neželenih učinkov, zato jih lahko vzamemo kadar koli, tudi pred večjimi umskimi izzivi.

Za brezplačno svetovanje usposobljenih svetovalcev pokličite na 080 34 29. Izdelke lahko naročite tudi na www.be-hempy.si.

 

Sladka Istra (R)

Slaščičarski mojstri od blizu in daleč se že pripravljajo na mednarodni festival sladic in sladkih izdelkov Sladka Istra v Kopru. V mestnem jedru bo najbolj dišalo 23. in 24. septembra, obiskovalci bodo lahko kupili degustacijski kupon in okušali sladke dobrote. Kot vsako leto bodo izbrali najizvirnejšo sladico Istre, naj torto Slovenije in muškat Sladke Istre. Prireditev bo popestril bogat kulturni program in spremljevalne dejavnosti, med katerimi je tradicionalni ex tempore Sladka Istra. Več na http://sladka-istra.si/

 

Demenca je bolezen kot vsaka druga

V uradu varuhinje človekovih pravic na Dunajski 56 v Ljubljani v sodelovanju s Spominčico – Alzheimer Slovenija – slovenskim združenjem za pomoč pri demenci od julija deluje prva demenci prijazna točka (DPT) pri nas. Tu lahko osebe z demenco, ki so še samostojne, ter svojci bolnikov dobijo informacije in pomoč, če jo potrebujejo. Podobne točke bodo postopoma odpirali tudi v drugih krajih, in sicer v javnih prostorih, kot so banke, trgovine, pošte, lekarne, zdravstveni domovi, domovi starejših občanov, centri za socialno delo, policijske postaje, knjižnice, muzeji, župnišča ipd. Zaposleni bodo posredovali informacije o bolezni in načinih pomoči, osebam z demenco pa bodo pomagali do doma, če bodo morda zatavali ali se znašli v stiski.

September sicer velja za svetovni mesec alzheimerjeve bolezni, zato podružnice združenja Spominčica, domovi za starejše in druge ustanove pripravljajo različne akcije ozaveščanja o demenci. Ena od takih je sprehod za spomin, ki ga bodo pripravili v več krajih. V Ljubljani se bodo udeleženci zbrali 23. septembra ob 11. uri pred Moderno galerijo in se sprehodili do Mestne hiše, kjer jih bo sprejel župan. Več informacij na: www.spomincica.si.

 

Svetovno prvenstvo v vožnji dvovpreg

Lipica bo od 20. do 24. septembra gostila svetovno prvenstvo v vožnji dvovpreg, ki je eno največjih konjeniških tekmovanj na svetu. Potekalo bo v treh disciplinah: dresura, maraton in spretnostna vožnja, seštevek točk iz vseh treh disciplin pa bo odločal o svetovnem prvaku, ki ga bodo razglasili na slovesnosti v nedeljo, 24. septembra, ob 16. uri.

Nastopilo naj bi vsaj 65 voznikov iz 20 držav, ki se bodo z več kot 200 vrhunskimi konji pomerili na prenovljenem lipiškem hipodromu. Ta je bil zgrajen leta 1977, zato je potreboval temeljito prenovo, in zdaj lahko sprejme do 5000 obiskovalcev, od tega 1750 na pokritem delu tribun.

Vstopnice za ogled svetovnega prvenstva so že naprodaj pri blagajni Kobilarne Lipica, do 18. septembra velja 10-odstotni popust.

Dnevi narodnih noš v Kamniku

V Kamniku bo od 8. do 10. septembra potekal največji etnološki festival pri nas – 47. dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine. Vse dni bo pester program za odrasle in otroke, na Glavnem trgu bo sejem domače in umetnostne obrti, zvečer bodo koncerti različnih glasbenikov, nastopi harmonikarjev ter domačih in tujih folklornih skupin.

V soboto bo v Parku Evropa od 10. ure naprej razstava malih živali, AMZS in AMD Kamnik pa bosta pripravila preventivno akcijo ozaveščanja udeležencev cestnega prometa. Na ogled bodo tri razstave, in sicer: Oblačilna dediščina v upodobitvah Jane Dolenc (v občinski stavbi), Prišla je na kant, a je nosila gosposki gvant! (v Galeriji Dika) in Z zlato nitjo stkano (v galeriji Miha Maleš). Vrhunec prireditve pa bo tradicionalna nedeljska povorka več kot dva tisoč udeležencev v narodnih nošah po kamniških ulicah, ki se bo začela ob 15. uri.

Narodna galerija išče dela Ivane Kobilca

V Narodni galeriji prihodnje leto pripravljajo pregledno razstavo o najbolj priljubljeni slovenski slikarki Ivani Kobilca (1861–1926). Na njej želijo predstaviti tudi slike, ki so bile do zdaj širši javnosti manj znane ali celo neznane. Zato vabijo vse, ki imajo morda doma sliko Ivane Kobilca ali kakršno koli dokumentarno gradivo, da to sporočijo v Narodno galerijo, Puharjeva 9, Ljubljana, tel. št.: 1 24 15 419, e-naslov: fototeka@ng-slo.si.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media