Dogovorjeni prevozi nadomeščajo avtostop

Prosti čas | okt. '17

Potovanje z dvignjenim palcem je tradicionalna metoda potovanja, ki je najcenejša, vznemirljiva, a tudi utrujajoča. Marsikdo ima tovrstne izkušnje vsaj iz mladosti. A kaže, da se je tudi na tem področju zadnje desetletje marsikaj spremenilo.

Avtostoparjev ob cestah skoraj ni več videti, k čemur je najbolj pripomogla sodobna tehnologija. Pojavili so se brezplačni spletni portali oziroma mobilne aplikacije, namenjene koordiniranju med lastniki vozil in iskalci prevozov, ki so namenjeni v isto smer in so pripravljeni deliti stroške za gorivo. To možnost pogosto izberejo tisti, ki želijo potovati ekonomično in odgovornejše do okolja. Med uporabniki so tako dijaki in študenti kot tudi zaposleni in upokojenci. Deljenje prevoza je hkrati tudi ena izmed potovalnih alternativ, ki jo v mnogih državah spodbujajo, da bi zmanjšali količino vozil na cestah ter razbremenili okolje.

Ne gre za delo na črno

Pri nas je že leta 2005 začel delovati najbolj priljubljeni tovrstni spletni portal www.prevozi.org. Na spletni strani lahko enostavno ponudite ali poiščete prevoz znotraj Slovenije in morda tudi čez mejo in si tako znižate stroške potovanja. Uporaba je brezplačna, treba se je le prijaviti z elektronskim naslovom in potrditi kontaktno telefonsko številko. Ponudnik vpiše relacijo in čas odhoda, znamko avtomobila, ceno in mobilno številko. Napiše tudi, koliko sopotnikov lahko zapelje in ali je v avtu dovolj prostora za prtljago. Sopotnika ali sopotnike »pobere« ob določeni uri na dogovorjenem kraju. Dogovarjanje poteka večinoma s SMS-sporočili, če želite hitro rezervirati določeni prevoz, pa je priporočljiv klic. 

Marsikomu se verjetno porodi vprašanje varnosti takšnih prevozov. Potniki so za primer nesreče sicer zavarovani z obveznim zavarovanjem avtomobilske odgovornosti vozila, s katerim se peljejo, a morda velja razmisliti še o dodatnem nezgodnem zavarovanju potnikov in voznika. Pa še to: po pojasnilu direktorata za trg dela in zaposlovanje deljenje zasebnih prevozov, ki jih tako ali tako opravite za osebne potrebe, ne predstavlja dela na črno. Prav tako ne, če si razdelite stroške prevoza, goriva in cestnin.

Zgodbe s cest

Po potrditvi prevoza je stvar olike, da se držite dogovorjene ure in cene oziroma da morebitne spremembe pravočasno sporočite. Po izkušnjah uporabnikov spletnega portala je velika večina voznikov skrbna in zanesljiva, enako pa velja tudi za potnike. Če pa sumite, da je voznik pod vplivom alkohola, prepovedanih substanc ali močno utrujen, se raje zahvalite za vožnjo in izstopite. Enako je priporočljivo tudi pri sprejemu sopotnikov. Vozniki morajo voziti odgovorno, vljudno je, da poskrbijo za udobje potnikov – vnaprej se je dobro dogovoriti glede kajenja oziroma morebitnih postankov, uravnavanja klimatske naprave, predvajanja glasbe ...

Med popolnimi neznanci se lahko spletejo nepričakovane vezi, deljenje prevoza pa lahko preraste v prijateljstvo, koristno znanstvo ali celo ljubezen. Sam sem recimo spoznal priznanega kuharja. V zahvalo za prijetno vožnjo mi je ob naslednjem srečanju podaril še svojo knjigo!

Na Obalo sem peljal upokojenko Majo, ki se pogosto vozi na ta način in še ni imela slabih izkušenj. Je pa nekoč naletela na sopotnika, ki je želel vožnjo plačati z bankovcem za 100 evrov. Verjetno je mislil, da voznik ne bo imel drobiža za vračilo – a ga je imel! Torej še eno nenapisano pravilo – pripravite drobiž!

Matjaž, glasbenik z Gorenjskega, redno uporablja te prevoze: »Tako so zanesljivi, da sploh ne potrebujem svojega avtomobila!« Tudi Blaž nima posebno slabih izkušenj. Le včasih je v avtomobilu gneča zaradi prtljage. Zgodilo pa se mu je, da je sedel zadaj med dvema malčkoma v otroških sedežih, ki sta vso pot glasno jokala. »Saj bi tudi jaz jokal na njunem mestu, če bi k meni posadili popolnega neznanca,« se je nasmehnil. Miha pa ima za seboj prigodo z malo prehitrim voznikom. A k sreči se je vse varno izšlo.

V tujini je najbolj priljubljen spletni portal za delitev prevoza BlaBlaCar. Uporablja ga več kot 30 milijonov članov. Žal Slovenije ne pokriva najbolje, zato pa je v veliko pomoč pri iskanju prevozov na Hrvaškem in v številnih evropskih državah ter celo v Indiji, Braziliji in Mehiki. Portal deluje podobno kot slovenski, le da je mogoče ocenjevati tudi voznike. Zadnje je pravzaprav edino, kar mnogi pogrešajo pri nas. 

Besedilo in fotografija: Igor Fabjan


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media