Ukrivljen nožni palec pogost sopotnik starejših

Dobro počutje | okt. '17

Alenka Höfferle Felc

O ukrivljenem nožnem palcu (lat. hallux valgus) govorimo, kadar je nožni palec obrnjen proti drugim prstom, med palcem in stopalom pa je videti izbočeno kost. Gre za tako imenovano subluksacijo ali polovični izpah osnovnega členka nožnega palca; kost, ki se zdi, da raste ob bazi palca, pa je pravzaprav zadebeljena glavica prve stopalnice. Hallux valgus je zdaleč najpogostejša deformacija (razobličenje) sprednjega dela stopala, ki utegne biti boleč sopotnik starejših.

Ukrivljen nožni palec lahko prizadene vse ljudi ne glede na spol in starost, a strokovnjaki pravijo, da so ženske dvakrat bolj ogrožene kot moški. Raziskave so pokazale, da ima ukrivljen nožni palec skoraj 60 odstotkov žensk, starih 70 let in več. »Vzrok za to so pogosto visoke pete in 'špičaki'. Ženske, ki dolga leta nosijo takšno obutev, imajo namreč kar za 20 odstotkov več možnosti za razvoj deformacije nožnega palca kot tiste, ki uporabljajo udobnejšo obutev, v kateri ne prihaja do nenaravnega položaja prstov, pri čemer je porušeno ravnovesje kit in vezi v stopalu,« je začela mag. Alenka Höfferle Felc, upokojena zdravnica fiziatrinja, sicer pa tudi profesorica angleščine in francoščine, nekdanja radijska in televizijska voditeljica ter avtorica zdravstvenih člankov v strokovnih in poljudnih revijah.

Tuji strokovnjaki so prav tako ugotovili, kar je po svoje nenavadno, da imajo ženske s prekomerno telesno težo manj možnosti, da »pridelajo« ukrivljen nožni palec, kot tiste z normalno telesno težo. Za moške velja nasprotno: pri njih prav prekomerna telesna teža pomeni večje tveganje za razvoj ukrivljenega nožnega palca. Dvakrat večjo možnost za razvoj te deformacije imajo tudi moški s ploskim stopalom.

Stopala z ukrivljenima palcema

Hkrati je tudi znano, da ima to deformacijo čedalje več deklet, in to predvsem zaradi vrtoglavo visokih pet, ki jih nosijo iz dneva v dan, od jutra do večera. »Pomemben dejavnik tveganja za nastanek deformacije hallux valgus je tudi dedna nagnjenost,« doda naša sogovornica.

Prvi znaki

Prvi znak, ki se pojavi pri ukrivljenem nožnem palcu, je bolečina ali le občutek povečanega pritiska na notranji strani stopala pri nošenju ožjih čevljev. »Bolniki opažajo tudi kostno izboklino na notranji strani stopala, ki je še posebej občutljiva na pritisk obutve. Kot rečeno, gre za degenerativno spremenjeno glavico prve stopalnice, ki je zaradi tako imenovane subluksacije osnovnega členka bolj izpostavljena.

Z napredovanjem deformacije lahko palec izpodrine drugi ali celo tretji nožni prst, tako da prsti prekrivajo drug drugega in postaja razoblikovanost vse izrazitejša in vse bolj moteča. Pri tako napredovali deformaciji se glavnina obremenitve s palca prenese na drugi ali tretji nožni prst, kar povzroča bolečine v sprednjem delu stopala in prstih. Pri močno ukrivljenem nožnem palcu lahko pride tudi do polnega izpaha osnovnega sklepa nožnega palca.«

Kaj lahko naredimo sami?

Hallux valgus nastaja počasi in ga sami ne moremo preprečiti. »S primerno obutvijo in ustreznimi vajami za prste in stopala pa lahko nekoliko upočasnimo napredovanje deformacije.« V prodajalnah z ortopedskimi pripomočki ali lekarnah se lahko pozanimate o ortopedskih pripomočkih, kot so opornice in distančniki, ki uravnavajo položaj nožnega palca.

Sicer pa fiziatrinja Alenka Höfferle Felc bolj prisega na razgibavanje. »Koristno je hoditi bos, predvsem pa so priporočljive vaje za prste in stopala; najenostavnejša vaja je prijemanje ali pobiranje predmetov s tal s prsti na nogah.« Predlaga tudi, da nekajkrat na dan pomigamo s prsti; lahko tudi položimo prste rok med prste nog in z njimi krožimo v levo, desno, navzgor in navzdol. »Predvsem pa je treba poskrbeti za primerno, udobno obutev,« poudari.

Potem še doda: »Nošenje različnih ortoz za izravnavo palca ali drugega prsta je primerno le pri nezatrjenih, torej čisto začetnih deformacijah. A od njih ne gre preveč pričakovati. Lahko upočasnijo nastanek deformacije, ne morejo pa je preprečiti, še manj odpraviti.« Kadar so bolečine izrazite, predlaga, da krajši čas – teden ali dva – jemljemo nesteroidne antirevmatike, nekaterim pa pomagajo tudi mazila na njihovi osnovi.

Dnevna silikonska ortoza in nočna opornica za palec

»Mnenja o operativnem posegu so različna: eni se zavzemajo za čimprejšnjo korekcijo, drugi menijo, da velja počakati. Strokovnjaki – fiziatri in ortopedi – svetujemo pacientom operacijo takrat, ko postane deformacija moteča, boleča in pomeni oviro pri hoji, skratka, kadar vpliva na kakovost življenja.« Operacijo naredijo specialisti ortopedi praviloma v lokalni anesteziji, redkeje v splošni. Žal pa je treba tudi na ta poseg, če dobite napotnico z oznako redno, čakati skoraj štiri leta, z napotnico z oznako hitro pa eno leto. Za samoplačnike čakalne dobe seveda ni.

Operacija stane od 1500 do 2500 evrov za eno nogo. Cena je odvisna od tipa deformacije. Rehabilitacija traja približno tri mesece, običajno obutev pa boste lahko obuli šele čez šest mesecev.

Udobni in široki čevlji

Naša sogovornica predlaga, naj bodo čevlji za vse (ženske in moške, otroke, mlade in starejše) spredaj dovolj široki, da s prsti lahko gibamo in nas nič ne tišči, da so iz naravnih materialov, prožni, da se lahko prilagodijo obliki stopala, in z mehko notranjo oblogo.

»Ko kupujemo čevlje, ne nasedajmo prodajalki, če nas tolaži, da se bo čevelj raztegnil; se bo, vendar je to proces, ki ga plačamo z nepotrebnimi bolečinami.« Ob tem sogovornica še poudari: »Čevlje je priporočljivo kupovati v popoldanskem času, ko so noge že nekoliko utrujene in zato rahlo otekle. Čevlji naj bodo stabilni, prožni, opetnik čvrst, pete pa ne višje od 3 do 4 centimetrov. Če že ne morete brez zares visokih pet, jih obujte samo za posebne priložnosti: za ples, koncert ali kakšno slovesnost. S seboj pa le imetje udobnejšo obutev, da se pozneje lahko preobujete.«

Besedilo in fotografije: Neva Železnik


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media