Ideje za poživitev groba

Prosti čas | okt. '17

Grobove še vedno največkrat krasijo krizanteme, čeprav se v ospredje že prebijajo tudi druge kombinacije cvetočih in strukturnih rastlin. Med zasaditvami pa s prvega mesta še nobena rastlina ni izpodrinila mačehe.

A možnosti je veliko več. Pri ureditvah grobov v zadnjih letih opažamo, da je razvoj napredoval s kulturo urejanja vrtov. K temu so zagotovo pripomogli cvetličarji in vrtnarji, ki s svojimi nasveti in vsakoletnim izobraževanjem širijo nove trende in rešitve. Pri ureditvi groba ne pozabite na lastno kreativnost in kakšno zamisel poiščite že prej. V septembru obiščite cvetličarno ali vrtni center, kjer že zelo zgodaj predstavijo različne idejne rešitve. Ne pozabite tudi na sprehod po pokopališču, kjer zagotovo zasledite ureditev, ki vam bo všeč. Ob urejanju domačega groba se spomnite na to idejno zasnovo in jo preoblikujte po lastni želji.

Izbirajte med trajnimi rastlinami

Odločite se lahko za harmonično zasaditev, kar pomeni, da izberete rastline v isti barvi ali odtenkih. V tem primeru skupaj zasadite rastline z belimi cvetovi, listi ali plodovi. Pri kontrastni zasaditvi pa posezite po nasprotnih barvah. Za vsako zasaditev je primerno, da uporabite pokončne in viseče rastline z različno obliko, velikostjo listov, plodov in cvetov, ki med seboj ne konkurirajo. 

Izbor rastlin je dokaj širok, saj poleg mačeh in krizantem izbirate tudi med jesenskim vresjem, okrasnimi travami, šaši, hebami, manjšimi iglavci, krizantemami, bršljanom, skimijo, okrasnim zeljem, ajanijo, ciklamo, plazečim skrečnikom, hermeliko, calocephalusom, pernecijo, gaulterijo, hojhero in drugimi jesenskimi lepoticami, ki se odlično počutijo v zasaditvah gredic ali grobov.

Jesenske zasaditve seveda ne bodo trajne, pač pa bodo grobove krasile krajši čas, saj za jesenjo pride zima, ki ji manj odporne rastline največkrat podležejo. Čeprav nekatere rastline ne dočakajo pomladi, pa nam v skupinskih zasaditvah zagotovo pričarajo nepozabne jesenske trenutke.

Modne so zasaditve v posodah

Pri izbiri posode se odločite za tako, ki se barvno sklada z zasaditvijo. Lahko kombinirate iskrivko ali hojhero, ki je najbujnejša in največja rastlina. Nadaljujete z manjšimi rastlinami, ki jih sadite pred največjo rastlino in za njo. Izbrana sorta iskrivke se lepo ujema z ošimskim šašem. V nasadu kraljuje ciklama v rožnatih odtenkih, jesensko vzdušje zaključi še jesenska vresa.

Rešitev za manjšo porabo vode

Izkušnje na grobu so nam to leto pokazale, da so rastline ob suši in vročini bolje preživele, če smo v zemljo že ob sajenju primešali 1/3 zelenih kock, ki so povsem naravnega izvora. Tako bodo rastline varnejše pred izsuševanjem, ki je na grobovih in v posodah zelo pogost pojav. To se lahko zgodi tudi v jesenskem času, če po sajenju dalj časa ni dežja. Zelene kocke vežejo veliko količino vode in zmanjšajo potrebo po zalivanju celo do 50 odstotkov. Zaradi ugodnega delovanja zelenih kock se pri trajnih rastlinah na grobu bolje razrašča koreninski sistem. Optimalna oskrba z vodo ugodno vpliva tudi na rast in razvoj rastline. Na takšen način zagotovimo boljšo rast in večjo zeleno maso. Rastline so tudi na videz lepše.

Davor Špehar, Zeleni svet


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media