Kultura

Prosti čas | okt. '17

Kolumbova hči Alma M. Karlin

Alma s svojo zbirko, Rokopisna zbirka NUK

Cankarjev dom in Pokrajinski muzej Celje sta pripravila zanimivo razstavo o Almi M. Karlin, popotnici in avtorici številnih knjig. Spoznali boste njeno življenje, dela in videli številne predmete iz njene bogate zbirke, med drugim tudi skrivnosten kipec, ki ga je znamenita Celjanka prejela spomladi 1920 v Peruju, kjer je začela osemletno potovanje okoli sveta. Pripisovala mu je posebne moči ter velik pomen, ga poimenovala Skrivnostni, kasneje pa je postal osrednji junak njenega romana Malik. Razstavo je pripravila kustosinja Barbara Trnovec, etnologinja in kulturna antropologinja. Ogledate si jo lahko v galeriji Cankarjevega doma do 14. januarja, ob njej bo več predavanj, kjer bomo spoznavali Almo kot teozofinjo in pisateljico.

Gledališki koncert po besedilih Gregorja Strniše

Gregor Strniša

Slovenski pesnik in dramatik Gregor Strniša spada med naše najboljše literate. Napisal pa je tudi besedila za veliko slovenskih popevk, ki so pravzaprav poezija za glas. V Slovenskem mladinskem gledališču so z gledališkim koncertom Slovenska popevka (režiser Matjaž Pograjc) postavili spomenik človeku, ki je dokazal, da je lahko popevka umetnost, da je lahko pop glasba dobra glasba, da človek potrebuje trenutke, ko zre v nebo (pesem Orion) ali gleda, kako Zemlja pleše. Ob omenjenih in drugih uspešnicah boste lahko uživali od oktobra naprej.

Filmska srečanja ob kavi

Kinodvor tudi letos pripravlja mesečna srečanja ob kavi, namenjena seniorjem – ljubiteljem dobrega filma, kjer se boste po ogledu o filmih še pogovarjali. Pogovore bo vodila Ingrid Kovač Brus. Ker je bilo že do zdaj zanimanje izjemno, bodo pripravili dopoldanski (ob 10. uri) in popoldanski termin (ob 15. uri) srečanj. Na program bodo med drugim uvrstili filme: Ljubezen in prijateljstvo režiserja Whita Stillmana, Ustava Republike Hrvaške režiserja Rajka Grliča, ki je zanj prejel tudi več tujih nagrad, film izjemnega angleškega režiserja Kena Loacha Jaz, Daniel Blake in Slavno neslavna Florence režiserja Stephena Frearsa ter Paterson režiserja Jima Jarmuscha.

Dance amore (Zapleši ljubezen)

Premierno predstavo je občinstvo sprejelo s stoječimi ovacijami.

Pod taktirko režiserja, koreografa in odličnega, velikokrat nagrajenega plesalca doma in po svetu Jurija Batagelja je nastala izvirna plesno-gledališka predstava, ki združuje 24 odličnih plesalcev, med njimi so izjemni Andrej Škufca v liku Kubanca Luisa pa odlični Melinda T. Škufca, Jurij in Jagoda Batagelj, Jernej Brenholc in vsi drugi. Za še večji umetniški vtis sta poskrbela vokalistka Zala Smolnikar in Domen Valič, plesalec in avtor pripovednega besedila predstave, ki ga je napisal v verzih. Živahna zgodba nas popelje v petdeseta leta na obrobje Brooklyna, kjer je ljubezen odzvanjala tako v plesnih korakih kot napevih Deana Martina. Scenografija je razgibana, koreografija izvrstna, kostumi glamurozni. V tej predstavi je Jurij ponovno zbral večino plesalcev, ki so pred desetimi leti že ustvarili plesno uspešnico. Zdaj pa so jo uspešno dopolnili. »Med nami je 10 mlajših članov, ki so prinesli novo energijo, ta pa se lepo dopolnjuje z našimi bogatejšimi izkušnjami,« je povedal. Načrtujejo več ponovitev po Sloveniji.

N. B. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media