Od raziskovanja nesmrtnosti do hujšanja

Dobro počutje | okt. '17

Pred nekaj leti so raziskovalci, ki so raziskovali tehnologijo nesmrtnosti – krioniko, odkrili novo metodo izgube maščobe, ki je boljša od tradicionalnih metod, kot je liposukcija. Ugotovili so, da je maščobo mogoče izgubiti s pomočjo mraza. Ko maščobno tkivo zamrzne, tudi odmre. 

Do tega odkritja so prišli biologi, ki se ukvarjajo z vplivom nizkih temperatur na organizme. Nekateri izmed njih so raziskovali nizke temperature zato, ker so hoteli s krioniko postati nesmrtni. Ideja te metode namreč je, da bo v daljni prihodnosti medicina tako razvita, da bo omogočala večno življenje in mladost. Zato se nekateri že danes dajo zamrzniti in upajo, da jih bodo takrat odmrznili, oživili in jim omogočili večno življenje.

Poglejmo natančneje, kako poteka postopek krionike. Človeka, ki je na primer na smrt bolan ali zelo star, v trenutku smrti takoj ohladijo in mu kri zamenjajo s kemično raztopino, ki prepreči rast ledenih kristalov ob zamrznjenju. Vsaka kuharica ve, da so jagode poškodovane, če jih zamrznemo in odmrznemo. Take postanejo, ker ledeni kristali uničijo njihove celice. Zato pri krioničnem postopku kri zamenjajo s kemično raztopino, ki to prepreči. Človeka nato zamrznejo in ohladijo na temperaturo tekočega dušika, na skoraj minus dvesto stopinj. Na tako nizki temperaturi lahko ostane brez problemov zamrznjen tudi tisoč let. V različnih institucijah na svetu je zamrznjenih že več kot 300 ljudi.

Maščobne celice so občutljive za mraz

Eden izmed mnogih problemov, ki nastanejo pri zamrzovanju, je tako imenovana poškodba zaradi hladu. Biologi, ki so raziskovali, kako se organizem odziva na mraz, so ugotovili, da so maščobne celice še posebej občutljive za mraz. Ko so shlajene na nizko temperaturo, maščobe v njih zamrznejo. To lahko vidimo v ohlajeni goveji juhi, ko maščoba postane bela in trda v kapljicah, ali pri mesu, ki ga hranimo v hladilniku, kjer maščoba postane trda kot vosek. Celična membrana maščobnih celic zamrzne in naredi luknje v celicah, skozi katere vsebina izteče ven. To sproži celično smrt. Maščobne celice so tako množično ubite pri temperaturi blizu ledišča. Celice imunskega sistema na koncu razgradijo uničene maščobne celice.

Ti izsledki so navdihnili dermatologa dr. Briana Zelicksona z ameriške klinike Mayo, ki je prišel na idejo, da bi lahko namenoma uničevali maščobo z zamrzovanjem. Naredil je posebno napravo, ki nadzorovano zamrzuje maščobne celice. Iznašel je postopek, imenovan kriolipoliza. Na določeni del položijo hladilne obloge. Te povzročijo, da začno maščobne celice kristalizirati in odmirati. Po 2 do 3 mesecih telo samo razgradi uničene maščobne celice, kožne celice pa ostanejo nepoškodovane.

Gre za postopek, ki trajno uničuje maščobne obloge. Problem debelosti je namreč ta, da maščobne celice, ko enkrat nastanejo v telesu, tam tudi ostanejo. Zato se hitreje zredimo, ko nehamo hujšati. Če pa so maščobne celice uničene, ta problem odpade.

Naprava za uničenje maščobnega tkiva ima hladilno glavo, v katero je napeljana cevka s tekočim dušikom. Na njej so senzorji za temperaturo in ultrazvok, ki zaznava, kako globoko je tkivo zamrznilo. Naprava avtomatsko nadzoruje, koliko centimetrov tkiva bo zamrznilo. Postopek traja eno uro. Po tem času naprava zapiska, nato pa se zamrznjeno tkivo spet segreje. Koža in podkožno tkivo sta odporna proti zamrzovanju pri navedenih temperaturah, zato pri postopku nista poškodovana. Za maščobne celice pa je postopek usoden in po treh mesecih se dokončno razgradijo. 

Pregovor pravi: »Ciljaj zvezde, pa boš pristal na luni.« Tako so znanstveniki z raziskovanjem možnosti nesmrtnosti odkrili učinkovit postopek hujšanja.

Martin Lipovšek


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media