Jesensko-zimska obutev

Prosti čas | okt. '17

Septembrski dež nas je prisilil, da lahkotnejšo obutev zamenjamo z jesenskimi modeli. V novi sezoni bomo zagotovo potrebovali vsaj še par dobrih čevljev. 

Naj bo čevelj visok ali nizek, ko ga izbirate, se morate vprašati:

       Katera višina vam najbolje pristaja: do gležnjev, sredine meč ali pod koleni?

       V katerih kombinacijah z oblačili (s hlačami ali daljšim ali krajšim krilom) ga boste nosili?

       Kateri model obuvala boste izbrali glede na slog oblačenja (športen, eleganten, klasičen …)?

       Ali boste v izbrani obutvi ves dan ali samo nekaj ur (modeli iz umetnega usnja ne dihajo, zato ne boste zdržali v njih 8 ur ali več)?

       Kolikšna višina pet je za vašo obliko nog najprimernejša?

       Kakšen je sprednji del čevlja in kako ustreza vaši obliki noge?

       Ali boste čevlje nosili samo v suhem vremenu ali izključno v neugodnih vremenskih razmerah?

       Na koncu je pomembno tudi to, kako se boste obuvali. Z leti so telesne zmožnosti vse manjše, zato je to vprašanje smiselno.

Modeli letošnjih klasičnih salonarjev se ponašajo z bistveno stabilnejšo peto kot prejšnja leta. Višine pet so precej različne, kako visoke boste nosili, je predvsem odvisno od kopita čevlja. Bolj zaokrožen sprednji del daje več prostora prstom, vendar nogo navidezno skrajša. Pomembna je globina izreza ob straneh, saj taki modeli zelo različno objamejo nogo, nikakor pa ne smejo štrleti. Jesenski modeli so bolj prijazni nogam, saj so višji in bolj zaprti. Posebnost so tudi taki, ki imajo bolj grob podplat in so uporabni za deževne dni. Material je po navadi kakovostno naravno usnje v semiš ali lakasti izvedbi. Tak nakup je prav gotovo boljši.

Za tiste, ki nikakor ne morete nositi pet, bodo najboljša izbira balerinke z odebeljenim podplatom in zaokroženo konico čevlja.

Zelo modni so polšportni čevlji, lahko jih imenujemo tudi superge, čeprav to prav gotovo niso več. Imajo debelejši podplat, udobno dvignjeno peto, toplo podloženo notranjost, hkrati pa so zelo modno in estetsko oblikovani. Izdelani so tudi iz dekorativnih materialov, zato jih lahko nosite tudi za posebne priložnosti.

Tako imenovani moški čevlji so najprimernejši za nošenje h klasičnim ali ozko oprijetim hlačam. So prav tako različnih oblik in izdelani iz različnih materialov. Izredno modni so taki, ki imajo nekoliko dvignjen podplat, kar je zelo praktično, da vam mokra ali plundrasta tla ne zmočijo nog. Dobro preizkusite, kako se višji čevelj prilega nartu. Tak, ki se zaveže, se lepo prilagodi, drugi (model mokasina) vam mora biti povsem prav. Obuli jih boste h krilu in v kombinaciji z debelejšimi nogavicami. 

Gležnjarji so visoki čevlji, ki so vsestransko uporabni. Lahko jih nosite h krilu ali hlačam. Pozorni bodite na njihovo višino, saj je od tega zelo odvisno, kako bo v njih videti vaša noga. Modeli so različni in segajo ravno do gležnjev ali pa tudi nekoliko čeznje. Oprijeti v gležnju poudarijo vitkost noge in so čudoviti tudi v kombinaciji s krilom. Širši zaključek je udobnejši in primernejši za nošenje k hlačam. Višino pet izberite glede na postavo in obliko noge.

Moški čevlji

Klasičen moški čevelj je nepogrešljiv. Kakšno obliko boste izbrali, je odvisno od oblike noge. Najbolj osnoven čevelj ima gladek sprednji del in ga zavežete z vezalkami. Bolj dekorativen pa je klasičen angleški z motivom luknjic.

Športnoelegantni moški čevlji zajemajo široko paleto modelov, ki so primerni za vsakodnevno nošenje, zaradi debelejšega podplata tudi v slabšem vremenu. Če so usnjeni, priporočam, da jih občasno zaščitite s kakšno dobro zaščito. Lepo se bodo podali k športnim hlačam (džinsu, deftinu ali rebrastemu žametu).

Gležnjarji so višji čevlji, ki so namenjeni zimskim razmeram. Lahko so zelo elegantni ali pa športni. Elegantne lahko obujete k obleki za dogodke, na katere kljub zimi ne morete priti v športnem slogu.

Besedilo in fotografije: Breda Tesner, inž. obl., CMB Consultant


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media