Energijska medicina – enostavna in učinkovita

Dobro počutje | okt. '17

Maja Florjanič

Ko se počutimo slabo, ker smo povsem brez energije, gre pravzaprav za to, da energije v našem telesu ne potekajo pravilno; namesto da bi se križale in tako med seboj komunicirale, potekajo – zaradi stresa in drugih slabih vplivov – vzporedno. Zato nimajo moči. A naše dlani so kot elektromagnet, s katerim uravnavamo energije, pomirimo telo, celo preprečimo bolezni ali jih pomagamo preboleti, razlaga Maja Florjanič, doktorica farmacije. Tako kot Donna Eden, avtorica te metode in številnih knjig, je tudi Maja, ki se je šolala pri njej, spoznala energijsko medicino, ko je iskala alternativno pomoč za svoje zdravstvene težave.

Že tradicionalna kitajska medicina je vedela, da je vsako živo bitje »ovito« in ga prepreda devet energijskih sistemov ter da nepravilnosti na energijski ravni sčasoma povzročijo bolezen v fizičnem telesu. Eden izmed njih je avra, ki obdaja vsako živo bitje in je kot naša zaščita – večja in močnejša je, bolj smo zaščiteni. Najlepše pri tem pa je, da lahko na velikost avre in svoje energijsko stanje človek vpliva sam oziroma si ga izboljšuje. Odgovor je v energijski medicini. »Vaje so enostavne in zelo učinkovite, primerne so za vse starosti in dostopne tudi ljudem, ki so gibalno ovirani ali na invalidskih vozičkih. Učinkovite so, in to ne glede na to, ali človek čuti pretok energij ali ne. Rezultat je vedno boljše počutje ali celo premagana bolečina, tesnoba ...« razlaga Maja Florjanič. Z Miro Kordiš, upokojeno zobozdravnico, s katero tesno sodelujeta, pojasnita, da energijsko medicino »sestavljajo« kroženje rok (tudi v obliki osmice), glajenje ali tapkanje po meridianih, rahli pritiski na določene točke, nežne masaže …

Dobro je poznati meridiane

Ena od vaj Donne Eden je imenovana "Keltsko tkanje" Sklenjene in prekrižane roke in noge pomagajo ponovno vzpostaviti križanje naših energij in ohranjati močno in zdravo auro, ki nas varuje pred vplivi okolja.

Meridiani so naše »energetske poti«. Ob stresu se energije prerazporedijo, ponekod se kopičijo, drugje jih primanjkuje oziroma ne tečejo več v zdravih vzorcih. Kjer je energije preveč, jo odvzemamo tako, da z roko gladimo pripadajoči meridian v nasprotni smeri toka njegove energije, kjer pa nam energije primanjkuje, jo dodajamo tako, da ustrezni meridian gladimo v pravi smeri.

Stres bistveno deluje na vranični meridian, ki je skupaj z meridianom trojnega grelca (to ni fizični organ, pač pa povezuje tri odprtine v telesu in energijsko podpira celoten proces metabolizma) zelo pomemben za imunski sistem, metabolizem in količino energije. Porušeno ravnotežje energij teh dveh meridianov pa povzroča avtoimune bolezni, raka, psihične težave, težave s ščitnico, bolezni srca in ožilja itd. Ohranjati ravnotežje med meridianoma trojnega grelca in vranice pripomore že redna vadba osnovnih vaj.

Tiščanje v prsih, vrtoglavica …

Za tiščanje v prsih, ob katerem hitro pomislimo na okvaro srca, je pogosto kriva nakopičena energija v meridianu osrčnika. Zaradi težkega, predvsem pa negativnega čustvovanja gre veliko energije v meridian osrčnika (pericardium), katerega naloga je varovati srce. V takem primeru preiskave ne pokažejo okvare srca. Da bolečina v prsih popusti, je pogosto dovolj že to, da znamo odvajati odvečno energijo iz meridiana osrčnika.

Eden izmed načinov, kako se rešiti neprijetne napetosti v prsih je vaja »zadrge«. Maja pojasni: »Stabilno stojimo na tleh, po sredini telesa z roko potegnemo od spodnje ustnice pa vse do presredka, kot bi odprli zadrgo. Nato zamahnemo z rokami (naredimo pesti) nad glavo in z močnim zamahom obeh rok navzdol in glasom 'ššššššš' vržemo ven iz telesa vse, kar nas tišči. To izvedemo vsaj trikrat. Nato simbolno zapremo zadrgo od presredka do spodnje ustnice. Pri tem si lahko ponavljamo: 'Sem varen/a in zaščiten/a, nihče mi nič ne more.' Občutek varnosti je zelo pomemben za naše zdravje in seveda za ravnotežje energijskih sistemov.«

Ne le ob stresu, tudi zaradi preobremenjenosti, intenzivnih misli, skrbi, napetosti, daljšega dela pri računalniku … se v glavi lahko zbira preveč energije. Zato nas v glavi tišči, boli, pogosto celo lasje postanejo »električni«. V takem primeru je prva pomoč poteg s prsti obeh rok od sredine čela navzven, nato te potege nadaljujemo od čela proti temenu. Tako odvajamo odvečno energijo iz glave, kar lahko pomaga pri glavobolu, za izboljšanje spomina, lažje zaspimo in seveda tudi za sprostitev.

Starejšim ljudem se rado vrti v glavi, kar pa je lahko posledica zamenjanih magnetnih polov v našem telesu (obrnjena polarnost). »Človek je kot Zemlja – na glavi je naš sever, na podplatih jug – in tako lahko srkamo energijo iz Zemlje oziroma smo ozemljeni.« Maja Florjanič pojasni, da lahko do takega obrata pride po napornejšem obdobju, zaradi stresa, močnih čustev ... Pomoč pri obrnjeni polarnosti pa je zelo enostavna; pomagamo si lahko že z »žličkanjem« podplatov ter stranskega in zgornjega dela stopala s kovinsko žlico.

Pomanjkanje energije

Pomanjkanje energije se odraža v zaspanosti, brezvoljnosti, veliko poležujemo, posedamo, povečuje se občutek strahu in ne maramo sprememb. Pogosto je vzrok premalo energije v ledvičnem meridianu, ki srka energijo iz Zemlje in jo naprej razpošilja v druge meridiane. Če ima ta meridian premalo energije, ta primanjkuje tudi vsem drugim meridianom, ki napajajo naše organe. S preprosto vajo, ko se tapkamo po različnih mestih (vrh ličnic, pod ključnico, na sredini prsi, pod dojkami in 10 cm pod pazduho), si lahko povečamo energijo v svojem telesu, kar takoj zaznamo kot boljše počutje.

Energijske vaje so odlična pomoč proti bolečini. Dr. Darko Janežič, anesteziolog in akupunkturist, jih priporoča bolnikom s kronično bolečino, ki jo še povečuje stres. Z zmanjšanjem stresa se po navadi zmanjša bolečina, s tem pa se izboljša razpoloženje. Beremo, da le tretjina bolečine izvira iz fizičnega vzroka oziroma bolezni (poškodba, degeneracija hrbtenice, kolka, vnetni procesi itd.), dve tretjini pa izhajata iz skrbi in strahu, kako nas bolezen utegne prizadeti, onemogočiti, zato so vaje energijske medicine tako dragocene, saj nam izboljšujejo tudi počutje in nas navdajajo z optimizmom.

Voda, dihanje in »pomlajevalni servis«

Donna Eden ima zelo redko prirojeno sposobnost, da dobesedno vidi telesne energije in na podlagi stanja teh energij natančno določi vzroke fizičnih in psiholoških težav posameznika. Oblikovala je več kot 100 vaj, v sklop sedmih osnovnih vaj pa je združila tiste, ki so se izkazale za najučinkovitejše pri največjem številu ljudi. Z redno vadbo teh smo opremljeni za boj proti številnim zdravstvenim težavam, ohranjamo vitalnost in smo odpornejši proti stresu. Pri izvajanju vaj je zelo pomembno, da pijemo dovolj vode, smo ozemljeni (tudi pri tem si pomagamo z žličkanjem) in skrbimo za raztezanje. Le tako ustvarimo prostor za to, da se energija sploh lahko giba in da se giba v zdravih vzorcih. Prav tako pa je pomembno globoko dihanje – vdih skozi nos, izdih skozi usta. Z izdihom odplaknemo višek energije, stres iz telesa, z vdihom se napolnimo z novo energijo.

Osnovni sklop vaj opravimo v desetih minutah; mnoge med njimi lahko delamo, ne da bi kdo to sploh opazil. Vaje zelo enostavno kombiniramo in obogatimo še z drugimi tehnikami, kot so vaje či gonga, EFT-tapkanja itd., kar Maja in Mira uspešno izkoriščata.

Pomembno je redno izvajanje vaj, kar vsakdo sam počne, dobrodošlo pa je tudi delo v skupinah. Še zlasti pri starejših osebah skupina pomeni močno motivacijo, rezultati pa so zaradi pretoka energij še izrazitejši. Maja Florjanič in Mira Kordiš v domačem Novem mestu enkrat na teden vodita skupino. Sproti razlagata posamezne vaje, ob zaključku še zapojejo lestvico in tako »potrdijo« harmonizacijo, ki se ustvarja na vadbi. Vaje vplivajo na pretok energije (izločanje starih energij, vsrkavanje novih, ozemljenost, razbremenjenost napetosti v prsih in glavi, pospešujejo pretok krvi, izboljšujejo počutje. Udeleženke – po večini so ženske v zrelih letih – med seboj ugotavljajo, da imajo manj prehladov in okužb, so bolj optimistične, bolj odprte, bolj komunikativne, samozavestnejše in se v svoji koži počutijo varnejše.

Lidija Jež


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media