IZ KOŠKA ROČNIH DEL

Prosti čas | okt. '17

En grozdek al' pa dva

Grozdje je potrgano in v sodih se mošt že počasi spreminja v vino. Do martinovanja tako ni več daleč in za veselo praznovanje bo tudi miza razpoloženjsko pogrnjena.

Motive z grozdjem izvezemo na prte in prtičke s klasičnimi vezilskimi vbodi ali priljubljenim križnim vbodom.

Na ozkem daljšem prtu ponavljamo vzorec grozdja, ki ga s pomočjo fotokopirnega stroja povečamo za 50 odstotkov. Prerišemo ga na svileni papir. Med blago in svileni papir vložimo kopirni papir za blago in z dobro ošiljenim svinčnikom skrbno prerišemo vzorec. Za vezenje potrebujemo prejice v treh odtenkih rjavkasto zelene in treh odtenkih vijoličasto modre barve. Stebla vezemo s šestimi nitmi deljive prejice z dvojnim stebelnim vbodom (vezemo enako kot stebelni vbod, le da šivanko izvlečemo na lice na sredini prejšnjega vboda), barve prejice pa spreminjamo od svetle do najtemnejše zelene. Liste in vitice vezemo z dvema ali tremi nitmi deljive prejice s stebelnim vbodom in v treh odtenkih zelene barve. Notranjost listov izvezemo s posejanimi vbodi (z majhnimi enakomernimi šivi izvezemo izbrani list, smer šiva lahko poljubno spreminjamo) ali pa z odprtim verižnim vbodom (lestveni vbod). Grozdne jagode vezemo s štirimi ali petimi nitmi deljive prejice s polnim vbodom in v treh odtenkih vijoličasto modre barve.

 

Kozarec vina in sladko grozdje poljubno sestavimo v vzorec in ga izvezemo s križnim vbodom. Najprej preštejemo križce na predlogi, nato preštejemo niti na tkanini. Tako vidimo, kako velik bo vzorec in kam ga lahko umestimo. Križce vezemo z dvema ali tremi nitkami deljive prejice v označenih barvah čez 2 x 2 niti na tkanini.

Toplo udobje

Udobno jopico skvačkamo v enem kosu. Dodamo le še rokave in ovratnik in v hladnih jesensko-zimskih dneh nam bo v njej prijetno toplo.

Velikosti: 42 – 46.

Potrebujemo: 900 g volne, primerne za kvačko št. 7; 4 do 5 večjih in 4 manjše gumbe (premera 3 oziroma 2,5 cm).

Rebrasti vzorec: 1. vrsta: polšibične petlje. 2. vrsta: reliefne šibične petlje pred kvačkanjem – z 2 verižnima petljama delo obrnemo. Ovijemo nit, kvačko vbodemo pred pod 2. polšibično petljo prejšnje vrste. Ovijemo nit, jo prevlečemo in normalno odkvačkamo šibično petljo. 3. vrsta: reliefne šibične petlje za kvačkanjem – z 2 verižnima petljama delo obrnemo. Ovijemo nit in vbodemo kvačko od zadaj naprej okrog 2. šibične petlje. Ovijemo nit, jo prevlečemo in odkvačkamo šibično petljo. Ponavljamo 2. in 3. vrsto.

Poskusni vzorček: 9,5 petlje in 5,5 vrste dajo kvadrat s stranico 10 cm.

Hrbtni in sprednji del: jopico kvačkamo počez v enem kosu. Za levi sprednji rob skvačkamo 61 verižnih petelj in 2 verižni petlji za obračanje ter kvačkamo rebrasti vzorec. Na levi strani dela, v 2. vrsti od nasnutka, dodamo 1 petljo za vratni izrez. Nato dodamo v vsaki 2. vrsti 2-krat po 1 petljo in 1-krat po 4 petlje = 68 petelj. Za ramena pokvačkamo v vsaki 2. vrsti 3-krat po 1 petljo = 65 petelj. Po 23,5/13 vrstah od začetka dela pustimo na levi strani dela za ramenski izrez nepokvačkanih 23 petelj = 42 petelj. 32,5 cm/18 vrst od začetka dela skvačkamo novih 23 petelj za rokavni izrez in nadaljujemo rebrasti vzorec na 65 petljah. Za ramena dodamo v vsaki 2. vrsti 3-krat po 1 petljo = 68 petelj. Nadaljujemo ravno. 56,5 cm/31 vrst od začetka dela smo na sredini dela. Delo obrnemo in kvačkamo v zrcalni sliki; pri tem so dodajanja snemanja in obratno.

Rokav: kvačkamo počez. Skvačkamo 10 verižnih petelj in 2 verižni petlji za obračanje ter kvačkamo rebrasti vzorec. Za rokavno širino dodajamo na obeh straneh v vsaki 2. vrsti 2-krat po 15 petelj in 1-krat po 14 petelj = 54 petelj. 24 cm od začetka dela smo na sredini rokava. Delo obrnemo in kvačkamo v zrcalni sliki.

Izdelava: sešijemo ramenske šive. Vstavimo rokave, pri tem zgornjih 4,5 cm všijemo na spodnji rob rokavnih izrezov (glej ● X). Sešijemo rokave. Vratni izrez obkvačkamo s 3 vrstami gostih petelj. Sredinska robova sprednjih delov in vratne obrobe obkvačkamo z vrsto polgostih petelj. Enako obkvačkamo spodnja roba rokavov. Na levi sprednji del prišijemo večje gumbe v poljubni medsebojni razdalji, za gumbnice uporabimo luknje rebrastega vzorca na desnem sprednjem delu.

Ovratnik: skvačkamo 38 verižnih petelj in 2 verižni petlji za obračanje in kvačkamo rebrasti vzorec. Po 100 cm delo končamo. Ovratnik okrog in okrog obkvačkamo s polgostimi petljami. Manjše gumbe prišijemo na eno od krajših stranic.

½ hrbtnega dela in levi sprednji del

½ rokava

Jelka Logar Smrekar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media