O zahtevah in pričakovanjih starejših

Dobro je vedeti | okt. '17

 Zveza društev upokojencev Slovenije je na festivalu za tretje življenjsko obdobje predstavila memorandum za leto 2018, s katerim pristojna ministrstva oziroma vlado opozarjajo na ključne težave, s katerimi se srečujejo starejši, ter podajajo svoja stališča o aktualnih razmerah v slovenski družbi. Člani Osrednjeslovenske pokrajinske zveze društev upokojencev pa so svoje zahteve za spremembe v zdravstvenem varstvu ter pri usklajevanju pokojnin poudarili že v začetku septembra.

V memorandumu, ki sta ga pripravila predsednik osrednjeslovenske zveze Marjan Sedmak in podpredsednica Anka Tominšek, upokojenci od slovenskih politikov zahtevajo, da se na pokojninskem področju pokojnine dosledno usklajujejo v skladu s sistemskim zakonom (ZPIZ-2) ter da nova reforma ne ruši temeljnega stebra, ki temelji na medgeneracijski solidarnosti, prek pretirane krepitve prostovoljnega naložbenega pokojninskega zavarovanja, ki mu sicer ne nasprotujejo.

Upokojenci še zahtevajo, da na področju dolgotrajne oskrbe Slovenija sledi uveljavljenim rešitvam v razvitih državah EU in končno sprejme že več kot desetletje obljubljeno zakonodajo.

V zvezi s socialnovarstveno politiko so zapisali, naj ukrepi sledijo pravični in uravnoteženi solidarnosti tako, da upoštevajo realne potrebe pomoči in podpore potrebne oskrbe, hkrati pa jo spodbujajo k odgovornemu odnosu do lastne eksistence.

Največ pripomb imajo upokojenci na račun zdravstva. Menijo, da mora javno zdravstvo ostati temeljni steber zdravstvene dejavnosti, da pa je treba zdravstvenim zavodom omogočiti tudi izvajanje zasebne dejavnosti za svoj račun. Pri tem je treba plačni sistem v javnem zdravstvu urediti tako, da bo omogočal nagrajevanje po obsegu in kakovosti dela, da so vsi državljani zavarovani, financiranje pa mora temeljiti na solidarnosti, in da se je treba reforme zdravstva lotiti pri glavi, to je s sprejetjem ključnega zakona o zdravstvenem zavarovanju.

Spremembe zahtevajo tudi na področju trga dela, in sicer naj bo zaradi hitrih družbenih in tehnoloških sprememb, zaradi katerih je trg dela vedno bolj fleksibilen, zagotovljena takšna socialna varnost, ki bo preprečevala revščino aktivne populacije in posledično tudi revne upokojence.

Še zlasti pa upokojenci zahtevajo, da spoštovanje pravne države ni le odgovornost in dolžnost državljanov, temveč predvsem tudi političnih in ekonomskih elit.

 A. Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media