Najemniki se veselijo oskrbovanih stanovanj v Izoli in Brežicah

okt. '17

Navdušena stanovalca Božena in Ivan Rašič

Starejši prebivalci Slovenije so bogatejši za pomembni in dragoceni nepremičninski investiciji. Sredi septembra je Nepremičninski sklad pokojninskega in invalidskega zavarovanja odprl Center starejših Izola s 60 oskrbovanimi najemnimi stanovanji in Center dnevnih aktivnosti za starejše, čez nekaj dni pa še objekt z 12 oskrbovanimi najemnimi stanovanji v Brežicah. Nepremičninski sklad ima več kot 3.160 namenskih najemnih stanovanj za upokojence, od teh je 360 oskrbovanih stanovanj v šestnajstih krajih po Sloveniji (Brežice, Celje, Izola, Koper, Kranj, Krško, Ljubljana Brdo, Litija, Ljutomer, Logatec, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica, Trebnje, Trzin in Škofljica). Prvi objekt z oskrbovanimi stanovanji je bil zgrajen leta 2001 pri domu starejših v Logatcu.

Center starejših Izola in Center dnevnih aktivnosti za starejše, za katera sta zaslužna Nepremičninski sklad pokojninskega in invalidskega zavarovanja ter občina Izola, sta v čudovitem okolju s pogledom na morje v naselju Livade. Udeleženci svečane otvoritve so bili navdušeni nad rezultatom večletnih pogumnih in vztrajnih prizadevanj. Florijan Bulovec, direktor nepremičninskega sklada, je ob tem poudaril pomembno poslanstvo, ki ga ima sklad, da zagotavlja oskrbovana stanovanja, primerna za starejše, zlasti gibalno oviranim. 

Oskrbovana stanovanja v Izoli

Direktor nepremičninskega sklada in župan občine Izola mag. Igor Kolenc sta se zahvalila vsem izvajalcem in drugim deležnikom, ki so nesebično pomagali, da je pred leti zastavljen projekt uspešno končan, stanovalcem pa zaželela dolgoletno bivanje v novih stanovanjih. Izrazila sta prepričanje, da bo center dnevnih aktivnosti, ki je namenjen vsem starejšim v Izoli, torej ne le stanovalcem oskrbovanih stanovanj, resnično postal center ustvarjalnega delovanja in pozitivne energije, ki bosta prispevala h kakovosti življenja in preprečevanju socialne izključenosti mnogih ljudi.

Oskrbovana stanovanja v Izoli imajo klet, pritličje in tri nadstropja, velika so od 36 do 59 kvadratnih metrov, v njih pa sta opremljeni kuhinja in kopalnica. Mesečna najemnina brez stroškov bo znašala od 211 do 345 evrov, za stanovanja s parkirnim mestom v garaži pa od 261 do 395 evrov. Najemniki imajo možnost uporabe storitev oskrbnika (prinašanje obrokov hrane, vzdrževanje, osebna higiena, gospodinjska pomoč, čiščenje, pranje …). Urejena je tudi okolica stanovanj, kjer je krožna pešpot, naprave za razgibavanje na prostem in 60 zeliščnih gred – za vsako oskrbovano stanovanje ena.

Oskrbovana stanovanja v Brežicah

Občina Izola je nepremičninskemu skladu podelila neodplačno stavbno pravico za 99 let. Na razpis za najem stanovanj so do konca avgusta prejeli 226 prijav, prednost pri dodelitvi pa bodo imeli prebivalci Izole.

Tako pomemben dogodek je zaznamovala tudi kratka kulturna prireditev, na kateri so sodelovali otroci in starejši, s poudarkom na prelepi slovenski pesmi.

V Brežicah 12 najemnih stanovanj

Nekaj dni kasneje so svojemu namenu predali še objekt z dvanajstimi oskrbovanimi najemnimi stanovanji pri domu starejših v Brežicah. Slavnostni trak sta prerezala direktor nepremičninskega sklada Florijan Bulovec in brežiški župan Ivan Molan. Kako potrebna so prilagojena stanovanja za starejše in gibalno ovirane, pove podatek, da so že skoraj vsa stanovanja v Brežicah oddana.

Stanovanja so velika od 48 do 62 kvadratnih metrov. Tako kot v Izoli so arhitekturno prilagojena za gibalno ovirane in primerna za bivanje ene ali dveh oseb. Vsa imajo predprostor, kuhinjo z dnevno sobo, spalnico, balkon in shrambo. V pritličju so opremljen skupni prostor za druženje stanovalcev, sanitarije, pralnica in kolesarnica. Za stanovalce bo na voljo 14 parkirnih mest. Najemnina brez stroškov znaša od 274 do 341 evrov.

Na dan otvoritve sta bila v stavbi že prva stanovalca – Brežičana Božena in Ivan Rašič. Vesela sta, da sta se lahko preselila v novo stanovanje, ker je prijaznejše za bivanje, kot je bilo njuno dosedanje najemno stanovanje v starejšem bloku v tretjem nadstropju. Skupaj sta zaživela pred šestimi leti, otrokom pa sta pustila vsak svojo hišo.

A. T. in J. D.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media