Novice od vsepovsod 

okt. '17

Oktober v znamenju rožnate

Rožnati oktober je svetovni mesec ozaveščanja o raku na dojkah, ki je najpogostejša oblika raka pri ženskah. V Sloveniji vsako leto zboli skoraj 1300 žensk in okoli deset moških. V združenju Europa Donna vsako leto oktobra pripravijo številne dejavnosti, s katerimi ozaveščajo širšo javnost o raku na dojkah in opozarjajo na pomen zdravega načina življenja, zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja bolezni. Zadnja leta so za oktober značilni rožnate pentlje, ki jih delijo na dogodkih, ovijanje dreves v rožnate pletenine (letos v Ljubljani, Postojni in na Jesenicah) ter organizirani teki in hoja za upanje v Zagorju ob Savi, Radovljici, Vavti vasi, Postojni in Slovenski Bistrici.

Več bo dobrodelnih dogodkov, na katerih bodo zbirali sredstva za pomoč onkološkim bolnicam. Na primer 8. oktobra na nogometni tekmi Slovenija - Škotska, 14. oktobra na koncertu skupine The Frajle v Slovenskem narodnem gledališču v Mariboru ter 20. oktobra na gledališki predstavi Življenje je vrednota! v izvedbi Katja Dance Company prav tako v Mariboru. V prodajalnah Sportina je naprodaj majica s pozitivnimi sporočili, ki jo je oblikovala Jana Koteska v sodelovanju z blagovno znamko Marx, del kupnine je namenjen delovanju združenja Europa Donna, ki ji bo del sredstev od prodaje gospodinjskih aparatov v rožnati barvi namenilo tudi podjetje BSH Hišni aparati, d. o. o.

Več informacij najdete na spletni strani www.europadonna-zdruzenje.si/

Praznik kozjanskega jabolka 

V Kozjanskem parku v Podsredi že nekaj let v začetku oktobra slavijo stare sorte jabolk. Osrednje dogajanje prireditve Praznik kozjanskega jabolka bo ta konec tedna, 7. in 8. oktobra. Že v petek pa bodo ob 18. uri v Slovensko-bavarski hiši v Podsredi odprli dve razstavi: Stare sorte jabolk in Metulji Kozjanskega. V soboto bo zelo živahno vse od slavnostnega odprtja (ob 10. uri). Odprta bo tržnica domačih izdelkov, gobarska razstava, predstavila se bodo različna društva in stare obrti, pokazali bodo načine predelave jabolk, bogat bo kulturni program, popestren z ustvarjalnimi delavnicami in družabnimi igrami. V nedeljo bodo prišli na svoj račun rekreativci na družabnem kolesarjenju in teku na grad Podsreda, ob 12. uri pa bo zadišalo po »štrudlju« po receptih najrazličnejših mojstric in mojstrov. Praznik kozjanskega jabolka se bo zaključil z veseloigro za staro in mlado z naslovom Zmajska resnica o kozjanski kozi. Več informacij na www.kozjanski-park.si.

Ljubljanski maraton že dvaindvajsetič

Wolksvagen Ljubljanski maraton je največja tekaška prireditev v Sloveniji, ki jo že od leta 1996 organizira mesto Ljubljana. Svojo tekaško vzdržljivost na rekreacijskih tekih in različnih razdaljah več dni preverjajo malčki iz vrtcev, osnovnošolci in srednješolci ter seveda odrasli tekači vseh starosti in od vsepovsod. Vsako leto je namreč več udeležencev iz tujine. Vrhunec pa je seveda v nedeljo, letos bo maraton potekal 29. oktobra. Rekreativci z manj kondicije bodo tekli na deset kilometrov, tisti bolje pripravljeni pa na 21 in 42 kilometrov, start bo ob 10.30 na Slovenski cesti. Tekači radi povedo, da jim gre tek bolje izpod nog s pomočjo navijačev, ki jih spodbujajo na vsej trasi.

 V spomin na XIV. divizijo

Na Graški gori med Šaleško in Mislinjsko dolino, ki je priljubljena izletniška točka Štajercev in Korošcev, sta urejena spominski park in soba, posvečena bojem legendarne XIV. partizanske divizije. Po prihodu na Štajersko je namreč v teh krajih bila hude boje, v katerih je življenje izgubilo tudi veliko fantov in mož iz Šaleške doline. Spominsko sobo si je mogoče ogledati vse dni v letu, obiskovalci lahko ključ dobijo na bližnji domačiji Štumpfel (Plešivec 62, 041/983 424). Občasno je ob nedeljah tudi strokovno vodstvo po sobi in parku. Skupine se za obisk lahko dogovorite z Muzejem Velenje na tel. št.: 03 898 26 30 ali po e-pošti: info@muzej-velenje.si.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media