Društvo, ki navdušuje s petanko

Zgodbe | okt. '17

Franci Dragan

Ko so v Društvu upokojencev Mali Slatnik (pri Novem mestu) pred leti iskali novega predsednika, so Francija Dragana nagovarjali, češ da mu to ne bo vzelo veliko časa. »Če je tako, potem me ne potrebujete,« je odvrnil Franci, ki je pred upokojitvijo delal na različnih delovnih mestih: kot prodajalec, komercialist in direktor. Odločil se je, da prevzame odgovornost, in DU Mali Slatnik, ki bo drugo leto praznoval 25 let, se danes lahko pohvali z naraščanjem števila članov. V štirih letih so pridobili 50 novih članov, za tem pa se skrivajo številne nove dejavnosti, ki so jih uvedli pod Draganovim vodstvom, med njimi je tudi igranje petanke.

 »Petanka je še posebej primerna igra za upokojence, saj ne zahteva telesne pripravljenosti, igrajo jo lahko vsi, ki lahko v roki držijo okrog 700 gramov težko kroglo in jo lahko vržejo do tri metre daleč,« pove Franci Dragan, ki si prizadeva za razširitev te igre tudi drugje po Sloveniji, saj je primerna za rekreacijo in razvedrilo, pa še poceni je. Igra se jo lahko na skoraj vseh terenih, od makadama, trave do peščene plaže.  Spoznal jo je po naključju, ko sta lani spomladi člana velenjskega upokojenskega društva poizvedovala, kje na Dolenjskem bi lahko pripravili zanimiv izlet za njihove člane. Odpeljali so jih na Gorjance. Pri Gospodični, kjer sta si ogledovala teren, sta pokazala, kako se igra petanka. Franci je bil navdušen, takoj je stopil v stik s petankarsko zvezo in 13. junija lani so na Cikavi pri restavraciji Cubus pripravili predstavitev igre v okviru orientacijskega pohoda PZDU Dolenjske in Bele krajine. Udeleženci so bili navdušeni. Prvi petankarski turnir je DU Mali Slatnik organiziral septembra lani, v mešanih trojkah se je pomerilo 18 ekip iz vse Slovenije, aprila letos so imeli promocijsko tekmovanje, kjer je sodelovalo 18 društev iz PZDU Dolenjske in Bele krajine, 29. maja pa poizkusno tekmovanje v petanki za moške in ženske. Komisija za šport pri PZDU Dolenjske in Bele krajine se je odločila, da bo petanka naslednje leto v rednem tekmovanju. Na Dolenjskem nastajata dva petankarska centra, na Čatežu pri Trebnjem in na Malem Slatniku. Petanko pa so na Draganov predlog igrali tudi na srečanju novomeških krajevnih skupnosti konec maja na Dolžu.

S prvega petankarskega turnirja DU Mali Slatnik

Franci Dragan je tudi pobudnik pohodništva pod geslom Spoznajmo Dolenjsko, kamor je vključenih že 16 okoliških društev. Razpored izletov naredijo v začetku leta, izlet pripravi vsak mesec drugo društvo, udeleženci imajo malico s sabo, društvo pa poskrbi za pijačo in pecivo. Do zdaj ni odpadel še noben izlet. Na začetku se je zbralo 30 udeležencev, zdaj pa jih je tudi po 200 in več. Vsak pohod ima svoj pevski zbor, ki ima vajo in nastop isti dan. Imajo pa tudi svojo himno.

V začetku avgusta DU Mali Slatnik pripravlja dan upokojencev z igrami, pohodom in druženjem, letos se ga je kljub vročini udeležila več kot polovica članov. Pred tremi leti so ustanovili mešani pevski zbor, so pa tudi edino upokojensko društvo, ki ima gobarsko sekcijo. Zagnanemu predsedniku ne zmanjka idej in energije, pri tem pa ga najbolj spodbuja zadovoljstvo ljudi.

Kaj je petanka?

Petanka je moštvena igra, podobna balinanju, ki jo lahko igrajo vse generacije, celo invalidi. Izvira iz Francije in je stara več kot sto let, pri nas pa je zadnje čase vse bolj priljubljena. Prvo svetovno prvenstvo za moške je bilo organizirano leta 1959, leta 1988 pa tudi za ženske. Zveza društev petanke Slovenije je bila ustanovljena leta 1999.

Za igranje petanke se najprej pripravi igrišče v velikosti 34 x 12 m, lahko je peščeno ali travnato. Označimo ga z vrvico, poleg je lahko sosednje igrišče. Petanko igrata dve ekipi, ena proti drugi v naslednjih kombinacijah: en igralec proti enemu (vsak ima tri krogle), dva igralca proti dvema igralcema (vsak ima tri krogle), najpogosteje pa igrajo trije igralci proti trem igralcem (vsak ima dve krogli). Igralci uporabljajo kovinske krogle premera med 70 in 80 cm, težke okrog 700 g. Balinček je lahko lesen ali plastičen, premera med 25 in 35 mm. Z žrebom se določi, katera ekipa začne prva. Le-ta zariše krog premera 35 do 50 cm in iz njega vrže balinček na razdaljo 6 do 10 metrov. Prvo kroglo vrže igralec ekipe, ki vrže balinček, in jo skuša vreči čim bližje. Pri tem mora igralec stati ali čepeti v krogu z obema nogama na tleh.

Druga ekipa poskuša svojo kroglo približati balinčku, in to bližje od nasprotnikove krogle, ali pa izbiti nasprotnikovo kroglo stran od balinčka. Če ji to uspe, mora ponovno metati prva ekipa. Če ji ne uspe prevzeti točke ali z udarcem izbiti nasprotnikove krogle, potem mora metati, vse dokler ji to ne uspe ali dokler ji ne zmanjka krogel. Ko ostane ekipa brez krogel, nasprotnik meče preostale krogle. Ekipa ima toliko točk, kolikor ima svojih krogel bližje balinčku od najbližje nasprotnikove krogle. Ekipa, ki je dobila točke, ponovno zariše krog in vrže balinček. Zmaga tista ekipa, ki prva doseže 13 točk.

Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media