V boju proti propadanju sklepnega hrustanca

Dobro počutje | okt. '17

Obrabo hrustanca v sklepih strokovno imenujemo osteoartroza. Za to bolezen sta značilni propadanje sklepnega hrustanca in vnetje, ki mu sledijo spremembe v sklepu. Znano je, da do teh sprememb ne prihaja le zaradi staranja, pač pa je to tudi težava mnogih športnikov. Sklepni hrustanec nenehno propada, ta proces pa je pri mlajših ljudeh, ki nimajo poškodb ali pretiranih obremenitev sklepov, navadno v ravnovesju. S staranjem, prevelikimi obremenitvami ali poškodbami sklepov pa se to ravnovesje poruši in proces propadanja hrustanca poteka hitreje kot obnova. Ko govorimo o osteoartrozi, so najbolj ogroženi ljudje po petdesetem ali šestdesetem letu, športniki in ljudje s preveliko telesno težo.

Pri tej bolezni je bolečina zelo moteč spremljevalec, ki se kaže tudi kot okorelost na začetku gibanja, »škripanje« in slabša gibljivost sklepov. V nekaterih primerih pride do deformacije sklepa ali pa se težave stopnjujejo tako močno, da je na koncu potrebna operacija oziroma menjava sklepa. 

Do neke mere se lahko tovrstnim težavam in bolečinam izognemo ali upočasnimo propadanje hrustanca, ki je neizogibno in z leti postaja vse hitrejše in močnejše. Rešitev se skriva v glukozaminu. Glukozamin je sicer že naravno prisoten v telesu, ker je to pomemben gradnik sklepnega hrustanca. Ko ga vnašamo v telo, mora biti v takšni obliki, da ne bi razpadel že v prebavilih ali na poti do sklepa. To v največji mogoči meri zagotavlja glukozamin v obstojni kristalizirani obliki, ki ga prav tako že najdemo v nekaterih zdravilih. V primerjavi z drugimi glukozamini ga s posebnim postopkom obdelajo tako, da je obstojen in ne razpade na poti od prebavil do sklepne tekočine. Glukozamin zaradi obstojnosti doseže sklep v primerni koncentraciji, lajša bolečino in zmanjšuje tveganje za menjavo sklepa.

Nekaj dejstev

  • Ali je zdravljenje sploh mogoče ali se moramo s to boleznijo preprosto sprijazniti?

Z bolečinami v sklepih, oteženim gibanjem, okorelostjo in celo tveganjem, da bo potrebna zamenjava sklepa, se nam nikakor ni treba sprijazniti. Poleg zdravega načina življenja in redne telesne dejavnosti lahko z rednim jemanjem glukozamina v posebni obliki odlično omilimo bolečine in celo zaustavimo nadaljnje propadanje hrustanca. 

  • Kaj je glukozamin in kako nam lahko pomaga pri zdravljenju osteoartroze oz. preprečevanju razgradnje hrustanca v sklepih?

Glukozamin je snov, ki je že v našem telesu in je obenem pomembna za gradnjo snovi, ki so potrebne za zdrav sklep in normalno delovanje sklepa. Sklepni hrustanec nenehno propada in se obnavlja, to ravnovesje pa se lahko zaradi določenih dejavnikov poruši – staranje, velike obremenitve pri športu in visoka telesna teža. Z dodajanjem glukozamina lahko propadanje hrustanca preprečimo, zaustavimo ali celo izboljšamo stanje sklepa. Vendar pa je treba pri tem vseeno paziti, da izberemo pravo zdravilo.

  • Ali nam lahko napačna izbira glukozamina škodi?

Ne. Če ne bomo izbrali pravega glukozamina, nam to ne bo škodilo, pomagalo pa tudi ne. Da bi glukozamin res deloval, mora priti do sklepa, da bi tam lahko deloval. Težava mnogih glukozaminskih preparatov, ki so na voljo na trgu, je v tem, da sklepa ne dosežejo in zato ne morejo delovati. Sklepa ne dosežejo zato, ker vsebujejo prenizko koncentracijo glukozamina, ki že prej razpade na dolgi poti od črevesja do sklepa, ali pa ta glukozamin ni v pravi obliki.

Prehranska dopolnila oz. zdravila z glukozaminom lahko dobite v lekarnah brez recepta. Pri izbiri bodite torej pozorni na to, kakšen glukozamin vsebuje.

  • In kdo naj posega po tovrstnih zdravilih? Priporočajo ga vsem tistim, ki že opažajo prve težave s sklepi, vsem starejšim, ki imajo te probleme, pa tudi mlajšim, predvsem tistim, ki se srečujejo s prevelikimi obremenitvami sklepov zaradi športnih dejavnosti, poklicnih dejavnosti ali previsoke telesne teže.

T. G.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media