Poskrbimo, da bo lepo biti star!

okt. '17

V kulturnem programu so nastopili Združeni slovenski veteranski orkester, otroški pevski zbor OŠ Maksa Pečarja, obiskovalce pa so zelo navdušili bežigrajski sokoli, ki so kljub letom izvajali gimnastične akrobacije.

Na 17. festivalu  za tretje življenjsko obdobje konec septembra v Cankarjevem domu so se predstavniki vseh generacij, še posebej pa starejši, so se lahko udeležili številnih razprav, predavanj in delavnic na temo aktivnega in zdravega življenja. Poleg tega pa je bilo tudi veliko plesnih, pevskih in glasbenih nastopov, na stojnicah pa so vabili z bogato ponudbo izdelkov in storitev.

Slavnostnega odprtja so se udeležili kar trije ministri: Anja Kopač Mrak, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport, in Karel Erjavec, minister za zunanje zadeve. Poleg njih pa še ljubljanski župan Zoran Jankovič, številni državni sekretarji, poslanke in poslanci ter diplomati. Ministrica Maja Makovec Brenčič je spomnila, da je izobraževanje vezivo družbe, ki ne pozna starosti. Svoje spretnosti moramo krepiti ne glede na leta in v tem vidi rdečo nit festivala. Ministrica Anja Kopač Mrak pa je poudarila, da bomo izzive dolgožive družbe zmogli le povezani med generacijami. Med drugim nas čakajo spremembe na trgu dela, kjer bo zaradi pomanjkanja mlade delovne sile treba poskrbeti za prilagoditev delovnih mest za starejše delavce.

Upokojenci so dejavni na različnih področjih v družbi, samo v okviru programa Starejši za starejše, ki je letos prejel nagrado Evropskega parlamenta državljan Evrope, deluje 3600 prostovoljcev. Več kot 1000 se jih je predstavilo tudi na festivalu – s petjem, plesom, na izobraževalnih delavnicah in drugih dogodkih. Predsednik Zdusa Janez Sušnik je poudaril, da se vseskozi zavzemajo za ustanovitev demografskega sklada in sprejem nujno potrebnega zakona o dolgotrajni oskrbi. Na koncu je pozdravil napovedani uskladitvi pokojnin za naslednje leto.

Za ambasadorja letošnjega festivala so imenovali dr. Jožeta Ramovša, dolgoletnega direktorja Inštituta Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje, ki sodeluje s festivalom že od začetka. Priznanja za dolgoletno sodelovanje in podporo festivalu so prejeli: KRUT – krožek za kulturno, športno in podporno udejstvovanje iz Trsta, dr. Božidar Voljč, Robert Zadek z ministrstva za obrambo in Občina Domžale. Dr. Ramovš je v zahvalnem govoru poudaril, da se bo družba starala vse do leta 2060, pri tem mora tudi vsak med nami opraviti pomembno nalogo – poskrbeti za zadovoljno in srečno staranje, da bomo v naslednjih letih lahko rekli: »Lepo je biti star.«

Besedilo in fotografija: Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media