Radovedna in zelo dejavna

Zgodbe | jan. '18

Janja uživa na svojem vrtu ...

Janja in Jaka Sadar, upokojeni zakonski par iz Šentvida nad Ljubljano, sta pred dvema letoma in pol ustanovila društvo radovednih, aktivnih in smelih seniorjev – s kratico DRAISS. V njem se družijo ljudje, ki so radovedni in si želijo dejavno preživljati prosti čas v tretjem življenjskem obdobju.

... Jaka pa je aktiven kolesar.

Spoznala sta se pred 44 leti na plesnem tečaju v Festivalni dvorani v Ljubljani. Oba se že od malih nog ukvarjata s športom in plesom. Ko sta se upokojila, sta poleg dela na vrtu in kolesarjenja začela delati kot prostovoljca v dnevnih centrih. Jaka vodi razgibalne vaje in plesne dejavnosti, Janja pa vaje iz italijanščine.

Ugotovila sta, da na območju četrtne skupnosti Šentvid starejši nimajo na voljo primernih dejavnosti, zato sta se odločila, da ustanovita svoje društvo po pravilih Centra nevladnih organizacij Slovenije, in takoj začela delati. Glavni namen njunega društva je seznaniti ljudi s pomenom telesne in duševne dejavnosti seniorjev, spodbujati zdrav način življenja, obuditi znanje iz mladosti in se naučiti tudi kaj novega.

Razgibavanje in tuji jeziki 

V prostorih četrtne skupnosti v Šentvidu v primestnem naselju Vižmarje-Brod se vsak torek v dopoldanskem času od 8. do 13. ure družijo ob vajah, ki jih priporočajo fizioterapevti, vendar jih doma pogosto opustijo. Tudi klepetajo v angleškem in italijanskem jeziku. Janja jih kot upokojena profesorica teh dveh jezikov z znanimi besedili pesmi, pregovori in šalami opozori na napake in jih popravi ter predstavi še slovnico. Jaka ob sredah zvečer vodi razgibalne vaje in plese v vrsti. »Plesi v vrsti predstavljajo naravnost idealno kombinacijo telesne in umske dejavnosti. Zanimivo je, kako pomembno je vzdrževati orientacijo v prostoru. Nekaj plesnih korakov v eno smer gre odlično, v drugo pa včasih tudi ne.« Pravi, da se prav pri tem pokažejo nekatere pomanjkljivosti starejših. »Že hoja vzvratno lahko prestavlja velik problem. Temu sledijo težave pri vzvratni vožnji z avtom in druge tegobe.«

Druženje starejših v lokalnem okolju je zelo pomembno, saj zaradi tega niso osamljeni in izločeni iz družbe. Društvo DRAISS se razvija v smeri malega centra aktivnosti starejših na primestnem območju. Člani se družijo ob dejavnostih, ki jih imajo podobni centri po Ljubljani, na primer dnevni centri aktivnosti – DCA. Vse dejavnosti potekajo v majhnih skupinah, da pride vsak posameznik do izraza. 

Zgledno sodelujejo z Mestno občino Ljubljana in četrtno skupnostjo Šentvid, ki jim omogoča izvajanje vseh dejavnosti v prostorih bivše krajevne skupnosti. Mlajši člani se udeležujejo vsakoletne čistilne akcije okolice in sodelujejo na promociji dejavnosti nevladnih društev v svojem ožjem okolju. Pripravili so tudi 23-minutno videopredstavitev lepot svojega kraja in delovanja starejših. Ob predstavitvi pred mestno hišo so na pobudo turističnoinformacijskega centra video skrajšali, ga pripravili tudi v angleškem jeziku ter ga predali delegaciji iz Bruslja kot prikaz dejavnosti starejših v Ljubljani.

»V prihodnosti vidiva društvo še z več dejavnostmi, kot so vaje iz umovadbe in logike, joga, redni družabni plesni večeri itd., kajti starejši vse to in še marsikaj potrebujejo in želijo. Svoje znanje želiva redno izpopolnjevati, ga razširiti in posredovati naprej v svojem okolju,« še dodata Janja in Jaka.

Milena Majzelj, fotografiji: osebni arhiv Janje in Jaka Sadarja


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media