Torbice, torbe in nahrbtniki

Prosti čas | jan. '18

Torbice so prav tako zapeljive kot oblačila. Izdelane so iz različnih materialov, imajo veliko drobnih poudarkov, sestavlja jih več barvnih odtenkov ali celo vzorcev in dodatkov.

Barve. Omejitev pri barvah v letošnji modni sezoni ni. Lahko izbirate med klasičnimi barvami, kot so črna, temno rjava, barva kamelje dlake, peščena. Med izrazitejšimi barvami pa boste našli odtenke rdeče, medeno rumene, rožnate in modre. Če je vaša garderoba barvno manj izrazita, vam priporočam, da se odločite za barvitejši odtenek. Torbica je lahko celo dvo- ali večbarvna. Res pa je, da taka torbica ni primerna za vse kombinacije.

Oblika. Obliko torbice izberete primerno svoji postavi. Suhljati in visoki postavi pristajajo torbice oglatih oblik. In nasprotno: če je vaša postava bolj zaobljena, izberite torbico mehkejših oblik. Pokončna oblika torbice navidezno zviša postavo, podolgovata pa zniža. Tudi ročaji so enako pomembni. Če jo raje nosite čez ramo, mora biti ročaj dovolj dolg, da si jo lahko nadenete tudi čez plašč.

Velikost. Pri izbiri velikosti morate upoštevati svojo telesno višino in predvsem to, kaj vse po navadi spravite v torbico. Velikost A 4 je nekako najprimernejša. Večje so hitro prevelike še posebej, če so polne ali napihnjene.

Način zapenjanja. Pred vsakim nakupom preverite, ali se torbica dobro zapenja in ima dovolj predalov: žep za denarnico z zadrgo, predalček za telefon, vrvico, na katero zapnemo ključe, da so vedno pri roki, večji predal za očala, robčke ... Ker se z leti zmanjšuje občutek za fino motoriko, preverite, ali boste držalo za zadrgo lahko prijeli, drugače mu je treba dodati daljšo vrvico ali obroček.

Material. Če kupujete torbico klasične oblike in barve, izberite usnje. Veliko dlje vam bo služila in tudi videti bo lepše kot cenena plastika, ki hitro razpoka po gubah ali se na robovih hitro oguli. Za poletje so praktične tudi take, kjer sta kombinirana usnje in bombaž ali kakšen drug naravni material. Modnejše pa naj bodo cenejše, da jih po dveh ali treh sezonah ne bo težko zamenjati z novo.

Kako izbrati

- Pri klasičnih torbicah v nevtralnih barvnih odtenkih je pomembno, da izberemo način nošenja, ki nam najbolj ustreza (samo v roki, samo na rami).

-   Manjša torbica s prešitim poudarkom je brezčasna, vedno modna in tudi praktična izbira. V nakup takega modela je dobro vložiti nekaj več denarja, saj jo boste lahko nosili leta in leta, in to k vsem oblačilom različnih barv.

 - Barvite torbice izredno čistih linij se lepo kombinirajo z oblačili.

- Nekoliko daljši ročaj omogoča nošenje tudi na rami.

- Danes ni treba kombinirati torbice in čevljev v enaki barvi. Čevlji ostajajo nevtralni (črni, sivi, bež), torbica pa barvno popestri oblačilo.

 - Torbice za posebne priložnosti so manjše, pogosto je ročaj skrit v njej, da jo lahko po potrebi obesite čez ramo in imate proste roke. Ob vsakodnevnem nošenju bo taka torbica videti zelo ceneno.

-   Tudi majhni nahrbtniki so lahko dodatek k bolj svečanemu oblačilu, če so izdelani iz sijočega materiala.

  - V letošnji sezoni so se na torbicah pojavili tiskani vzorci, ki so povsem enaki tistim na oblačilih. Če je v vaši garderobi več enobarvnih oblačil, bo taka torbica prava izbira.

- Zelo priljubljene so večje torbe, ki jim v tujini rečejo »šoperji«, kar pomeni, da jih lahko uporabite namesto nakupovalne vrečke. So praktične in čvrste in s tako torbo bo vaš videz veliko elegantnejši, kot če nosite v roki plastično vrečko.

- Nekatere torbe so izdelane tako, da jih lahko nosite na obe strani. Ker je notranja stran v drugi barvi, imate kar naenkrat na voljo dve različni.

- Lepo izdelani nahrbtniki iz kakovostnih materialov v prelepih barvnih odtenkih so odlična izbira.

- Nič manj niso elegantni od klasičnih torbic, so pa izredno praktični še posebej takrat, ko želimo imeti proste roke.

Besedilo in fotografije: Breda Tesner, inž. obl., svetovalka CMB


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media