Nega tačk pozimi

Prosti čas | jan. '18

Smo sredi hladnega obdobja v koledarskem letu in poleg toplega oblačila in obutve za štirinožce s krajšo dlako ne smemo pozabiti na njihove tačke. Mrzla in poledenela tla, posut pesek in še posebej sol so tisti dejavniki, zaradi katerih lahko blazinice na tačkah popokajo, se poškodujejo, zakrvavijo in bolijo. Zimskim tegobam pa se izognemo z malo enostavne nege ter tako poskrbimo za udobje svojega kosmatinca.

Poskrbite, da bo dlaka na tačkah lepo in kratko pristrižena. To lahko namesto vas brez težav opravi pasji frizer ali pa vam pomagajo pri veterinarju. Tako se boste izognili umazaniji in nadležnim kepam snega, ledu in soli. Posebej lastniki večjih in dolgodlakih pasem boste zelo dobro vedeli, kako psi s sprehoda prinesejo s seboj še kup nadležnega snega in peska ter umazanije na tačkah, to pa je treba odstraniti, kar nam lahko vzame kar nekaj časa in volje. Prav tako poskrbite, da kremplji na tačkah ne bodo predolgi.

Najlažje boste svojim kosmatincem pomagali vzdrževati negovane tačke, če si boste po vsakem sprehodu vzeli nekaj minut in jih umili z mlačno z vodo. Pri večjih pasmah, ki jih je težko spraviti v kad, bo zadostovala mokra brisača, s katero skrbno zdrgnete blazinice in odstranite nakopičeno umazanijo, sneg, led in sol, zaradi katere se koža na blazinicah izsuši in lahko posledično popoka. Ne pozabite tačk dodobra osušiti. Med tem opravilom lahko še pregledate, ali so blazinice v dobrem stanju, ali so kremplji v redu in ali ni morda kaj zapičeno v kožo.

Na trgu obstaja veliko različnih mazil za zaščito blazinic med zimskim časom. Nežno ga namažite po površini blazinic, še preden se odpravite na sprehod. Če takega mazila tisti trenutek nimate pri roki, bo preprosta rešitev tudi čisto navaden vazelin za ustnice.

Za tiste kužke, ki imajo res občutljive blazinice, je prav tako dobra rešitev nakup pasjih čeveljčkov, med katerimi je zdaj že velika možnost izbire. Ne glede na to, za katere čeveljčke se boste odločili, jih ne pozabite pozorno pomeriti na tački, kajti dobro se morajo prilegati, da jih na sprehodu kuža ne izgubi. Presenečeni boste, kako hitro se bo vaš kosmatinec navadil nanje in koliko časa boste prihranili z umivanjem tačk po sprehodu. Če kupite take, ki segajo malce višje, ali pa jih kombinirate skupaj s pasjimi nepremočljivimi gamašami, boste prihranili veliko časa, ki bi ga drugače porabili za odstranjevanje nabranih kep snega in umazanije. Vsi, ki imate doma večje kosmatince, boste vedeli, o čem govorim. 

Za nasvet se obrnite na svojega veterinarja. Prav tako se morate pri njem nemudoma oglasiti, če bodo tačke poškodovane, da se izognete morebitnim drugim zadregam in dolgotrajnemu celjenju.

 Iris Selan, dr. med. vet. med.


Vaši komentarji


© 2023 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media