Mm, kako diši ...
Pita iz listnatega testa s kranjsko klobaso, skuto in stročjim fižolom
Za velik nizek pekač potrebujemo:
500 g listnatega testa
250 g zamrznjenega stročjega fižola
par kuhanih kranjskih klobas
500 g skute
3 jajca
sol, poper, šetraj, timijan
Priprava: Pečico segrejemo na 200 stopinj. Listnato testo odtalimo in vsak kos razvaljamo. Stročji fižol stresemo v rahlo slan krop in ga kuhamo 10 minut.
Nizek pekač iz pečice obložimo s papirjem za peko in vanj položimo oba razvaljana lista testa drug poleg drugega, da povsem zapolnita pekač. Testo prepikamo z vilicami na več mestih in damo v segreto pečico za 15 minut, da se slepo speče, torej napol.
Kuhan stročji fižol odcedimo in postavimo na hladno, da se napol ohladi. Klobase drobno narežemo in stresemo v skledo. Dodamo skuto, jajca, začimbe, nato ohlajen stročji fižol in vse dobro premešamo.
Slepo pečeno testo vzamemo iz pečice, nanj hitro razporedimo nadev in pekač vrnemo v pečico za 15 minut, da se speče do konca.
Ponudimo toplo kot predjed, večerni prigrizek ali kot glavno jed ob bogatejši solati, na primer radiču s krompirjem.
Pica s poli salamo in jajčkom
Za 2 velika pekača potrebujemo (za 4 do 6 oseb):
vzhajano osnovno testo za pico iz 800 g moke, 5 dl vode, 20 g svežega kvasa, 6 žlic (oljčnega) olja in 15 g soli
večjo zeleno papriko
800 g mocarele za pico (ali podoben dobro topljiv sir)
pločevinko paradižnikovega pireja
200 g poli salame v rezinah
kozarček rezanih šampinjonov iz slanice
2 do 4 jajca
Priprava: Pečico segrejemo na najvišjo temperaturo, to je na 270 stopinj. Pripravimo dva pekača, testo razdelimo na pol, za vsak pekač eno polovico. Vzhajano testo razvaljamo ali raztegnemo s prsti po naoljenem pekaču na največ pol centimetra debelo.
Papriko očistimo in narežemo na trakove, mocarelo narežemo na rezine.
Na vsak kos testa namažemo paradižnikov pire, ga obložimo s poli salamo, odcejenimi šampinjoni, mocarelo, papriko, na sredino ubijemo jajce (ali dve) ter postavimo v segreto pečico.
Pečemo 10 do 15 minut. Če želimo močneje zapečeno pico, zadnji dve minuti pečico nastavimo na žar.
Ponudimo kot glavno jed ob skledi endivije s praženim česnom.