Mm, kako diši ...

Dobro počutje | jan. '18

Pita iz listnatega testa s kranjsko klobaso, skuto in stročjim fižolom

Za velik nizek pekač potrebujemo:

500 g listnatega testa

250 g zamrznjenega stročjega fižola

par kuhanih kranjskih klobas

500 g skute

3 jajca

sol, poper, šetraj, timijan

Priprava: Pečico segrejemo na 200 stopinj. Listnato testo odtalimo in vsak kos razvaljamo. Stročji fižol stresemo v rahlo slan krop in ga kuhamo 10 minut.

Nizek pekač iz pečice obložimo s papirjem za peko in vanj položimo oba razvaljana lista testa drug poleg drugega, da povsem zapolnita pekač. Testo prepikamo z vilicami na več mestih in damo v segreto pečico za 15 minut, da se slepo speče, torej napol.

Kuhan stročji fižol odcedimo in postavimo na hladno, da se napol ohladi. Klobase drobno narežemo in stresemo v skledo. Dodamo skuto, jajca, začimbe, nato ohlajen stročji fižol in vse dobro premešamo.

Slepo pečeno testo vzamemo iz pečice, nanj hitro razporedimo nadev in pekač vrnemo v pečico za 15 minut, da se speče do konca.

Ponudimo toplo kot predjed, večerni prigrizek ali kot glavno jed ob bogatejši solati, na primer radiču s krompirjem.

Pica s poli salamo in jajčkom

Za 2 velika pekača potrebujemo (za 4 do 6 oseb):

vzhajano osnovno testo za pico iz 800 g moke, 5 dl vode, 20 g svežega kvasa, 6 žlic (oljčnega) olja in 15 g soli

večjo zeleno papriko

800 g mocarele za pico (ali podoben dobro topljiv sir)

pločevinko paradižnikovega pireja

200 g poli salame v rezinah

kozarček rezanih šampinjonov iz slanice

2 do 4 jajca

Priprava: Pečico segrejemo na najvišjo temperaturo, to je na 270 stopinj. Pripravimo dva pekača, testo razdelimo na pol, za vsak pekač eno polovico. Vzhajano testo razvaljamo ali raztegnemo s prsti po naoljenem pekaču na največ pol centimetra debelo.

Papriko očistimo in narežemo na trakove, mocarelo narežemo na rezine.

Na vsak kos testa namažemo paradižnikov pire, ga obložimo s poli salamo, odcejenimi šampinjoni, mocarelo, papriko, na sredino ubijemo jajce (ali dve) ter postavimo v segreto pečico.

Pečemo 10 do 15 minut. Če želimo močneje zapečeno pico, zadnji dve minuti pečico nastavimo na žar.

Ponudimo kot glavno jed ob skledi endivije s praženim česnom.

M. K., fotografiji: K. K.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media