Poslanici za leto 2018

jan. '18

Marijan Papež

Drage upokojenke, dragi upokojenci,

spodbudni gospodarski kazalniki, ki se kažejo ob vstopu v novo leto, blagodejno vplivajo tudi na pokojninsko blagajno, saj so se ob zmanjševanju brezposelnosti precej povečali dohodki od prispevkov, tako da se je lani delež načrtovanih sredstev iz državnega proračuna zmanjšal za okrog 140 milijonov evrov. Posledice ugodne rasti bruto domačega proizvoda pa se bodo kmalu poznale tudi v upokojenskih denarnicah, saj sta letos predvideni kar dve uskladitvi pokojnin. Po osmih letih se bodo februarja pokojnine končno spet redno povečale skladno s sistemskim zakonom od 1. januarja naprej, in sicer za približno dva odstotka, nato bo aprila po določilih zakona o izvrševanju državnega proračuna sledila še izredna uskladitev v višini 1,1 odstotka.

Na optimizem pa še naprej vpliva tudi zadnja pokojninska reforma, katere učinki se kažejo v majhnem povečanju števila novih upokojencev, tako da je bilo lani starostnih upokojencev le za okoli 1,2 odstotka več, rast vseh pokojnin skupaj pa za 0,4 odstotka, kar je drugi najnižji porast po osamosvojitvi. Na umirjeno naraščanje upokojevanja poleg postopnega zaostrovanja pogojev vpliva tudi ugodnejše vrednotenje pokojninske dobe brez dokupa po izpolnitvi predpisanih pogojev za starostno pokojnino ter predlanska zakonska novela, s katero se je razširil krog zavarovancev, ki lahko ob izpolnjevanju pogojev uveljavijo izplačilo 20 odstotkov pokojnine in delajo naprej.

Ugodne gospodarske razmere so omogočile, da smo lani letne dodatke, ki bodo letos še višji, znova izplačali vsem upokojencem. Obenem je bila sprejeta zakonska sprememba, po kateri je od oktobra zagotovljena pokojnina 500 evrov vsem, ki so se starostno ali invalidsko upokojili s pokojninsko dobo, predpisano za starostno pokojnino pri najnižji starosti, oziroma brez starostnega pogoja, ko ta še ni bil predpisan. Tako odtlej več kot 52.000 upokojencev prejema višjo pokojnino.

Vesel sem, da so krizna leta varčevalnih ukrepov in interventnih zakonov mimo ter da se to pozitivno kaže tudi pri izvajanju sistema pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Zato vam toliko lažjega srca želim trdnega zdravja in zadovoljstva ob čim daljšem prejemanju čim višje pokojnine.

Janez Sušnik

 ob koncu leta se radi spominjamo lepih dogodkov, ki smo jih doživeli, zdaj pa so pred nami že načrti za novo leto.

Leto 2017 je bilo v naši organizaciji zelo pestro, saj smo si prizadevali za dobro vseh upokojencev. Poseben dosežek je bil, da je 1. oktobra lani začel veljati zakon, ki je minimalno pokojnino za 40-letno delovno dobo povečal na 500 evrov. Poleg tega smo dosegli redno usklajevanje pokojnin in povečanje letnega dodatka za rekreacijo za vse upokojence. Kar 45.000 upokojencev je tako prejelo novo odmero pokojnine. Po našem mnenju je to pravi korak k izboljšanju gmotnega položaja upokojencev.

Manj uspešni smo bili pri zdravstveni zakonodaji, dolgotrajni oskrbi in demografskem skladu.

Vesel sem, da so naši prostovoljci dobili visoko priznanje Evropskega parlamenta – državljan Evrope. Zaslužijo vso pohvalo in čestitke za opravljeno humanitarno delo v programu Starejši za starejše.

Dejavnosti v društvih upokojencev dobro tečejo tudi prek PZDU in ZDUS, kar se kaže pri številnih programih in druženjih, ki se jih udeležujejo člani in na tak način krepijo telo in duha.

V decembru 2017 smo Vladi Republike Slovenije in Državnemu zboru Republike Slovenije poslali javni poziv za vsaj delno odpravo negativnih posledic na račun nerednih usklajevanj pokojnin iz preteklosti, opozorili smo na redno in izredno usklajevanje pokojnin, na letni dodatek in ponovno uvedbo pogrebnin, tako da se ponovno vzpostavijo vse pravice in obveznosti do upokojencev, kot je bilo pred varčevalnimi ukrepi.

Tudi na sramotno minimalno plačo smo opozorili. Minimalna plača, ki znaša 805 evrov bruto (614 evrov neto) in katere posledica je pokojnina 299,61 evra, bi morala biti le izjema, ne pa pravilo.

Za nami so prazniki, ko odpremo srce in prevlada smeh. Naj tako ostane tudi v novem letu. Le od naše volje je odvisno, ali bomo praznike spustili v svoje življenje ali ne. Na Gorenjskem pravimo: »Če boš ti opustu orngo, bo ornga opustila tebe.«

Spoštovane bralke, spoštovani bralci Vzajemnosti, iz srca vam želim vse dobro v letu 2018.

 Marijan Papež, generalni direktor ZPIZ


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media