Po sledeh petih slavnih mož

Prosti čas | jan. '18

Utrinek z enega izmed preteklih pohodov, v ozadju stoji znamenita cerkvica sv. Marka.

Slovenski kulturni praznik, 8. februar, lahko letos počastite na prav poseben način: s pohodom po poti velikih literatov, ki se začne pred Prešernovo rojstno hišo v Vrbi na Gorenjskem, kamor se pohodniki tudi vrnejo na osrednjo proslavo. 

V Žirovnici in okolici so se namreč rodili štirje veliki literati, ki so zaslužni za obstoj slovenskega jezika: Matija Čop (Žirovnica), Fran Saleški Finžgar (Doslovče), Janez Jalen (Rodine) in dr. France Prešeren (Vrba). Vse štiri rojstne hiše povezuje dobrih osem kilometrov dolga nezahtevna pot, ki vodi tudi mimo čebelnjaka slikarja in čebelarskega mojstra Antona Janše. Na kulturni praznik Zavod za turizem in kulturo Žirovnica prireja pohod po Poti kulturne dediščine, ki je bila leta 2012 v tekmovanju Turistične zveze Slovenije Moja dežela – lepa in gostoljubna razglašena za najboljšo tematsko pot, lani pa so zasedli tretje mesto. Izbor namreč sledi znanemu sloganu »turizem smo ljudje« in smernicam zelenega turizma oziroma trajnostnega razvoja v turizmu. Priznanja v kategoriji tematske poti podeljujejo od leta 2011.

 »Pot kulturne dediščine Žirovnica je že zaradi same vsebine oziroma kulturnozgodovinskih spomenikov edinstvena v Sloveniji. Z veseljem in ponosom predstavljamo to našo bogato kulturno dediščino obiskovalcem tudi z vedno novimi zgodbami: pripravljamo interaktivne oglede, nove moderne razstave, obujamo stara besedila in literarne junake. Vsebino poti, ki je pretežno literarne narave, pa tudi vseskozi nadgrajujemo in povezujemo s privlačnimi vsebinami (čebelarska tradicija, pohodništvo, kolesarjenje, prevozi z lojtrnikom), ki so trajnostno naravnane, ter tako sledimo trendom in smernicam razvoja turizma,« pravijo v Zavodu za turizem in kulturo Žirovnica.

Kdo so bili slavni možje? 

Pot pohodnike torej pelje mimo rojstnih hiš petih slavnih mož, v Zabreznici pa so uredili alejo petih slavnih z njihovimi doprsnimi kipi.

Matija Čop je bil slovenski jezikoslovec, literarni zgodovinar in književni kritik, domačin, rojen v središču Žirovnice leta 1797. Bil je eden najtesnejših prijateljev Franceta Prešerna, umrl je leta 1835 med kopanjem v reki Savi. Fran Saleški Finžgar je bil duhovnik, pisatelj, dramatik in prevajalec. Rodil se je v Doslovčah pod Stolom leta 1835 v revni družini. V slovenski književnosti je pomemben in poznan predvsem zaradi svojih daljših in krajših pripovedi o kmečkem in meščanskem življenju, pisal pa je tudi ljudske igre. Slikar in čebelar Anton Janša se je rodil leta 1734 na Breznici, velja pa za začetnika modernega čebelarstva in odličnega poznavalca čebel. Janez Jalen se je rodil leta 1891 v vasici Rodine, bil je duhovnik, pisatelj in dramatik. Med njegovimi številnimi deli sta zagotovo najbolj znani povesti Ovčar Runo in Bobri, ki so izšli v treh delih. Najbolj znan pa je seveda France Prešeren, rojen leta 1800 v Vrbi, za slovenski kulturni praznik pa so izbrali datum njegove smrti, to je 8. februar 1849.

Kaj bomo videli?

Pot vodi tudi ob aleji slavnih mož v Zabreznici.

Letošnji pohod bo v celoti v znamenju razglasitve svetovnega dneva čebel. Obiskovalci si bodo lahko ogledali povsem obnovljen spominski čebelnjak Antona Janše, udeležili se bodo lahko medene pokušine, medene tržnice v Vrbi, tisti, ki bodo plačali startnino, bodo dobili medeno darilo. Vse seveda z namenom, da se med ljudmi čim bolj razširi zavest o pomembnosti varovanja čebel in ohranjanja njihovega življenjskega prostora.

Voden pohod bo potekal v četrtek, 8. februarja, začel pa se bo v Vrbi pred Prešernovo rojstno hišo, zbiranje skupin bo od 8. ure naprej, na pot pa bodo odhajale od 8.30 do 9.30. Pohodniki pa se lahko odločijo tudi za samostojen obisk poti, saj se na pot lahko podajo, kjer želijo in kadar želijo. Krožna pot je dolga 8 kilometrov in je dobro označena. Seveda pa obiskovalcem ni treba obiskati vseh hiš, lahko se odločijo le za dve ali tri in temu prilagodijo oziroma skrajšajo pot. Tisti, ki se odločijo za vodene oglede, se na pot odpravijo v spremstvu domačih skavtov. Pohodniki se bodo v Vrbo vrnili do 13. ure, ko bo predvidoma osrednja slovesnost. Pohod poteka v vsakem vremenu.

Med potjo si bo mogoče ogledati vsako izmed štirih rojstnih hiš, vodniki na poti pa bodo postregli tudi z drugimi informacijami. Startnina, ki pa ni obvezna, je 10 evrov za odrasle in 5 evrov za otroke. Obiskovalci, ki plačajo startnino, dobijo pohodniško knjižico, v kateri zbirajo žige, bon za pijačo in toplo malico v Vrbi ter posebno darilo. Bodo pa obiskovalcem pri vsaki hiši prijazno postregli s toplimi napitki, pri Janševem čebelnjaku pa bo na voljo pokušina medenih dobrot. Če bo vreme lepo, se bodo obiskovalci lahko tudi brezplačno zapeljali z lojtrnikom po cesarski cesti.


Seveda se je po tej poti mogoče odpraviti tudi na kateri koli drug dan, prav tako si je mogoče rojstne hiše (vse ali posamezno) ogledati po predhodnem dogovoru. Kontaktni naslov za dogovor pa je Zavod za turizem in kulturo Žirovnica, Žirovnica 14, 4274 Žirovnica, e-pošta: info@visitzirovnica.si, telefonska številka: 04 580 15 03.

Jožica Hribar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media