Male skrivnosti popularnih sobnih rastlin

Prosti čas | jan. '18

Eševerija

Znano je, da rastline čistijo in izboljšujejo zrak v notranjih prostorih, poleg tega tudi zelo ugodno vplivajo na počutje ljudi. Sobivanje s sobnimi rastlinami je še posebej dobrodošlo v pustih zimskih dneh, ko se je težko odpraviti v naravo. V prostor vnašajo estetiko, dinamičnost in domačnost. Zeleno okolje pomirja in sprošča, prav tako skrb zanje, kar je zadosten razlog, da z lončnico razveselimo sebe in tudi prijatelje.

Izbira sobnih rastlin ni tako zahtevna, kot se zdi na prvi pogled, saj rastline veliko povedo o sebi že s svojim videzom. Tiste z mesnatimi listi so na primer sposobne vzdržati dalj časa brez vode, ker imajo v njih zalogo. Pisanolistne rastline potrebujejo več svetlobe, da obdržijo barvitost.

Sobne rastline imajo različne zahteve po mestih, na katerih uspevajo, kar je predvsem odvisno od tega, iz katerih krajev prihajajo. S pravilno izbiro jih lahko postavimo kamor koli v stanovanju.

Afriška vijolica

Skromne vijolice zaradi dolgotrajnega cvetenja najdejo mesto v številnih domovih. Temno zeleni listi so gosto poraščeni z nežnimi dlačicami. Pri zalivanju pazimo, da vode ne polivamo po njih, da ne bi zastajala, kar je lahko vzrok za številne bolezni. Kadar jo zalivamo, liste nežno privzdignemo ali pa nalijemo vodo v podstavek. Domovina vijolic je južni del Afrike, zato je zanjo primeren topel prostor v kuhinji ali kopalnici.

Dracene

Dracene so zelo primerne za najbolj neizkušene. Dracene ali zmajevke spadajo v velik rod z več kot 120 vrstami. Med seboj se najbolj razlikujejo po širini listov (tiste s širšimi spominjajo na koruzne liste). Druge imajo okrasne ozke liste z barvito obrobo. Po rasti spominjajo na palmo. Raje prenašajo sušo kot preobilno zalivanje. Lepo bodo uspevale v kotu z manj svetlobe. Sušenje listov od spodaj navzgor za njo ni nič nenavadnega, saj se tako obnavlja. V zimskem času se rade sušijo konice listov, kar pomeni, da dracena pogreša visoko zračno vlago. Pomaga prhanje z vodo.

Družinska sreča

Družinska sreča, plazeča sobna lončnica z drobnimi svetlo zelenimi ali temno zelenimi listki, prihaja s subtropskega območja. V naravi uspeva v senci dreves, zato ne mara neposrednega sonca. Namenimo ji lahko svetel prostor na kuhinjski mizi. Čeprav je rada redno zalita, zameri polivanje po listnatem delu, zato je bolj praktično, da vodo natočimo v okrasni lonček in jo po nekaj urah odlijemo.

Flamingovec

Flamingovec je zelo hvaležna rastlina s čudovitimi cvetovi, ki jih velikokrat prinesemo v šopku iz cvetličarne. Anthurium ali flamingovec je lončnica, od katere lahko pričakujemo, da nas bo s svojim cvetjem še kdaj razveselila. Njegova domovina je tropsko območje Južne Amerike. Cvetoči lepotec ni zahteven glede nege. Uspeval bo na svetlem mestu brez neposrednega sonca.

Spatifil

Spatifil ali beli škrnicelj je ena od rastlin, ki lepo uspevajo v kopalnicah in na drugih mestih z manj svetlobe ali pod umetno svetlobo. Primerna je tudi za tiste kopalnice z majhnimi okni. Snežno bel cvet se dolgo obdrži, in preden oveni, pozeleni. Tudi škrnicelj spada med tiste rastline, ki cvetijo večkrat v njihovi življenjski dobi. Številne študije so pokazale, da so nekatere sobne rastline prave male čistilne naprave zraka v zaprtih prostorih. Po Nasini raziskavi naj bi bil spatifil uvrščen na vrh seznama.

Lončnice na okenski polici

Pričakovali bi, da so vse okenske police kot nalašč za vzgojo sobnih rastlin, pa žal to ni tako. Lončnice, ki jih postavljamo k oknu, morajo biti odporne proti veliko dejavnikom.

- Ne smejo biti prevelike, da se ne bi z listi dotikale stekla (listi dobijo poškodbe zaradi mraza).

- Prepih povzroča odpadanje listov in cvetov (pazite na slabo zatesnjena okna).

- Neposredno sonce, ki sije skozi okno, je kot lupa in ožge rastlino, ki tega ni vajena.

Primerne rastline so kalanhoje, eševerije, kakteje, orhideje. Če nimamo prevelike zbirke kaktusov, jih tudi lahko prezimimo na okenski polici.

Slonova noga ali nolina (Beaucarnea) spada med novejšo generacijo sobnih rastlin. Zgornji del rastline zaradi tankih valovito podolgovatih listov deluje kot lasulja. Spodnji del z razpokanim olesenelim deblom spominja na slonovo nogo. Nolina zameri polivanje vode po debelem olesenelem delu, ki povzroči trohnenje lesa. Uspevala bo tako na neposrednem soncu kot odmaknjena od okna. Dobro se počuti na kuhinjskem pultu.

Ali ste vedeli?

Zračenje prostorov v zimskem času lahko rastline poškoduje. Temperature se spustijo globoko pod ledišče, zato bodite previdni pri zračenju stanovanja. Že nedolžno nekajminutno odpiranje oken pri nizkih temperaturah poškoduje rastline. Priporočam vam, da jih za ta čas umaknete v drug prostor. Prav tako lahko propadejo zaradi neustreznega prenašanja iz vrtnega centra do doma. Kadar nakupujete sobne rastline zase ali za darilo, zahtevajte, da vam jih prodajalec primerno zaščititi. Zavite v ovojni papir bodo prenos prenesle brez resnih poškodb, ki se kažejo v odpadanju cvetov in listov.

Velike zelene lončnice ljubijo prhanje. Če lončnica ni pretežka ali prevelika, jo odnesite v kad ter jo oprhajte. Tako priročno in enostavno z njih odstranite prah. Prhanje pa ni primerno za cvetoče rastline.

Vse sobne rastline lahko poleti preselite na senčno teraso ali v senco dreves. Pazite le, da nočna temperatura ne pade pod 15 stopinj Celzija.

Zadnja leta so zelo modne ozelenitve z lončnicami balkonov na severni strani. Na takšno mesto lahko posadite kraljevo begonijo, koprivo, streptokarp.

Nega sobnih rastlin naj spada med vsakodnevna rutinska opravila, zato naj bo polna zalivalka vedno pri roki. Modernih oblik in barv je lahko dekorativen dodatek v prostoru. Vedno zalivamo s postano vodo, če jo natočimo iz pipe, poskrbimo, da je ta sobne temperature.

Branka Urbanija Juvančič


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media