Za toploto v telesu

Dobro počutje | jan. '18

Začetna drža

Leto začenjamo z intenzivnim dvigovanjem telesne temperature, povečevanjem gibljivosti, moči in ravnotežja. Predstavljene vaje lahko naredimo tudi z navadnimi palicami, brez njih, ob opori drevesa, stola ali mize, če ste dobro trenirani, lahko tudi v paru. Pri tem upoštevajte svoje telesne zmogljivosti in jim prilagodite vaje.

V hladnejših mesecih se je treba do toplega ogreti pred vsako delovno ali rekreativno dejavnostjo in se po zaključku gibanja takoj zelo toplo obleči, da vsa toplota ostane v telesu. Še posebej je to pomembno za vse s težavami s hrbtenico in sklepi.

Vaje so združene v dve samostojni povezani vaji, ki sta se zelo dobro izkazali tudi pri treningu resnejših rekreativcev in športnikov. Prva povezava je primerna tudi za sedeče izvajanje.

Začetna drža  je vzravnana, rame so spuščene, z rokami za telesom držimo smučarsko ali kakšno daljšo palico. Dolžino palice prilagodimo možnosti držanja za hrbtom. Dobro se je potruditi in vzravnati hrbtenico, ob tem pa povezano in enakomerno dihati skozi nos. Nato ob vdihu odpremo prsni koš in roki zadaj odmaknemo od telesa.

S tem gibom se s telesom ustvari »napeti lok«. Po končanem vdihu roki zadaj spustimo in se vzravnamo. Za »napeti lok« je značilno, da se vse mišice telesa napnejo, prsni koš pa izboči. Bodimo pozorni, da takoj po končanem vdihu izdihnemo (kar pomeni, da vdiha ne zadržujemo) in po končanem izdihu (izdiha nikakor ne zadržujemo) vdihnemo.

Gibanje se nato ob normalnem vdihu in izdihu nadaljuje v globok predklon z rokami za hrbtom. Roke potegnemo čez hrbet in glavo, kolikor gre. Povezava vseh gibov se zaključi z vdihom in postopnim dvigom hrbtenice do izhodiščnega položaja. Čisto na koncu, ko je hrbtenica že dvignjena in vzravnana, dvignemo glavo.

Druga povezava zahteva več ravnotežja in pomaga krepiti tudi roke. Prednoženje ali zib noge naprej utrdimo z oprijemom opore, v našem primeru palic, ki smo ju naravnali na ustrezno višino, ki nam omogoča vzravnano držo.Ob vdihu dvignemo nogo naprej in visoko, kolikor zmoremo, ob izdihu pa se nagnemo naprej in opremo na palici ter nogo zadaj dvignemo (v strokovnem jeziku se ta gib imenuje zanoženje).

Ob tem pogledamo v tla (slika 2 b). Med vajo ni treba dodatno napenjati mišic, pomembno pa je lahkotnejše gibanje telesa, ki je usklajeno z ritmom dihanja skozi nos. 

Vsako od povezav lahko ponovimo tolikokrat, kolikokrat zmoremo brez motenj dihanja. Začetnikom priporočam počasnejšo natančno izvedbo, športnikom pa še nasvet, naj pazijo, da hladnega zraka ne bodo zajeli skozi usta globoko v pljuča in si tako nakopali nepotrebnih zdravstvenih težav. Po vsaki od opisanih povezav se je dobro umiriti med zmerno hojo.

Besedilo: Savina Vybihal, prof. športne vzgoje


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media