NA KNJIŽNI POLICI

Prosti čas | jan. '18

Ana Cajnko: Demenca, moja učiteljica

Založba Forma 7, 22,90 evra

Ana Cajnko je tudi zaradi svoje izkušnje s pokojno mamo, ki je imela demenco, pred leti ustanovila društvo RESje, katerega cilj je osebam z demenco in njihovim svojcem izboljšati življenje ter zmanjšati stigmo na področju demence.

V knjigi piše o tem, kako je mama počasi drsela v svoj svet in kako so njeno bolezen spremljali – in sprejemali – njeni bližnji pa tudi zdravstveno osebje in negovalno osebje, ko je živela v domu starejših občanov. Zapisala je tudi pretresljive zgodbe o psihičnem nasilju, posmehovanju, ukazovanju, zasmehovanju ali ignoriranju oseb z demenco. Takega ravnanja v družbi ne smemo dopustiti, za pravice starejših in spoštljivejše ravnanje z osebami z demenco se moramo boriti tisti, ki se lahko, pravi avtorica. In to tudi počne.

Hendrik Groen: Skrivni dnevnik Hendrika Groena, starega 85 let

Do konca se živi

Mladinska knjiga Založba, 29,95 evra

Prvi del dnevnika stanovalca enega od amsterdamskih domov starejših, takrat starega 83 let in ¼, je pred tremi leti požel navdušenje med bralci. Z nadaljevanjem ni nič drugače. Hendrik še naprej pronicljivo in z veliko mero humorja opisuje sostanovalce, vodstvo doma, sebe in prijatelje ter njihove vsakdanje (predvsem zdravstvene) tegobe. Drži se mota: če hočeš kam priti, hiti počasi. Pride pa, skupaj s svojim prijatelji iz kluba Starine, ne pa crkovine, marsikam, tudi na krajše počitnice v Belgijo se odpravijo. Prevzamejo celo odbor stanovalcev ...

Breda Ilich Klančnik (ur.): Miha Maleš, slikajoči pesnik

Mladinska knjiga Založba, 39,99 evra

Kar dvanajst avtorjev predstavlja Miho Maleša (1903–1987) in njegove mnogostranske dejavnosti v likovno bogati monografiji. Pomembno je sooblikoval slovenski kulturni prostor, a še zdaleč ne le v slikarstvu, kjer so ga fascinirale tako tradicija kot možnosti sodobne umetnosti. Za Božidarjem Jakcem je bil drugi Slovenec, ki je doštudiral grafiko v Pragi, ukvarjal se je s fotografijo, oblikoval keramiko, poslikaval cerkve, bil je odličen ilustrator, založnik, saj je izdajal revijo Umetnost, za promocijo mladih umetnikov je ustanovil Umetniški salon in skupino Četrta generacija.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media