Bolečine v sklepih

Dobro počutje | jan. '18

Pri bolečinah je prvo, kar nam pade na misel, naravna pomoč. Najbolj od vsega pomagajo redna in zmerna telesna dejavnost, sprememba prehranjevanja in samomasaža. Ljudje, ki jih mučijo bolečine v sklepih, naj ne mirujejo, ampak naj se čim več gibajo in tako ohranjajo mišično maso. Obliko in intenzivnost gibanja je treba prilagoditi svojim zmožnostim in se pred izvajanjem kakršnih koli dejavnosti prej posvetovati z zdravnikom specialistom. Redno gibanje pomaga zmanjšati bolečine v sklepih in vpliva na posameznikovo dobro telesno pripravljenost.

Hrana naj vsebuje veliko vitamina B6, ki ga najdemo v bananah, leči, jetrih, tuni, krompirju; magnezija, ki je v orehih, fižolu, temno zeleni zelenjavi, ribah, žitu; kalcija, ki je v sardinah, lososu, mandljih. Prav tako pomaga uživanje ribjega olja, saj vsebuje protivnetni vrsti olja, imenovani EPA in DHA (eikozapentanojska in dokozaheksanojska kislina). Uživati je treba tudi vitamina C in E ter resveratrol, ki so mogoči antioksidanti in se učinkovito borijo proti prostim radikalom, ki nastajajo pri presnovi. Olivno olje vsebuje snovi, ki preprečujejo vnetja sklepov in pomagajo pri obnovi hrustanca. Vsako jutro popijte na tešče žlico domačega olja, pomešanega z nekaj kapljicami limonovega soka.

Kefir je zelo zdrav. Vsebuje veliko vitamina D, ki ščiti kosti in jih krepi. Pomaranče preprečujejo vnetja v telesu in blažijo bolečine v sklepih. Glina je znana kot naravni pripomoček pri lajšanju številnih tegob. Iz telesa potegne strupene in bolezenske snovi, ki škodijo našemu organizmu, deluje pa tudi protivnetno in antiseptično. Obloge polagamo na boleča mesta po navodilih strokovnjaka.

Sintetične protibolečinske tablete in kreme naj bodo zadnji izhod v sili, saj imajo negativne stranske učinke na želodec, jetra, srce in ledvice. Bolje je imeti pri roki kombinacijo naravnih sestavin (vražji krempelj, bela vrba, arnika) v obliki krem ali obližev. Ti izdelki so dokazano učinkoviti, brez stranskih učinkov in na voljo v vseh lekarnah.

T. G. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media