Antioksidanti pomlajujejo tkiva

Dobro počutje | jan. '18

Zdrave življenjske navade in prehranjevanje ter izogibanje dejavnikom tveganja v vseh starostnih obdobjih so najboljša naložba za kakovostno življenje v starosti. Ko govorimo o zdravem prehranjevanju, mislimo tudi na vnos antioksidantov v telo. To so snovi, ki nevtralizirajo proste radikale, nevarne za celice.

Naše telo je sestavljeno iz celic, ki potrebujejo kisik. Če pride do oksidacije in se v celicah pojavijo prosti radikali, jo lahko uničijo. Prosti radikali niso naši prijatelji, so pa zato antioksidanti, ki to reakcijo preprečijo, saj imajo lastnost, da prevzamejo nase proces oksidacije. Tako kot goba jo vsrkajo vase in preprečijo verižno reakcijo. Za večji nastanek prostih radikalov so krivi še posebej cigaretni dim, alkohol, onesnaževalci zraka, različna sevanja, konzervansi ipd. Zavedati se moramo, da človeku prinaša zdravje predvsem naravna hrana rastlinskega izvora, bogata s svežim sadjem, zelenjavo, neoluščenimi žiti, semeni, oreški …

Med vsemi živili je na prvem mestu vsakodnevno uživanje česna (tri stroke na dan), saj vsebuje kar petnajst različnih antioksidantov. Česen med drugim varuje starajoče se možgane pred izgubljanjem spomina, zmanjševanjem umskih sposobnosti in demenco.

Uživanje sadja in zelenjave pa ni vedno enostavno, saj večina pridelkov, ki jih ponujajo veletrgovci, nikoli ni videla dnevne svetlobe, tako je v njih malo vitaminov in mineralov. Zato ni čudno, da ljudje posegajo tudi po prehranskih dopolnilih. Med njimi velja še posebej omeniti resveratrol, ki je eden najmočnejših antioksidantov in aktivator mnogih biokemijskih procesov v organizmu in celicah, kar vodi do zaščitnega delovanja srca in ožilja.

V telesu nastajajo najrazličnejše varovalne snovi, antioksidanti, encimi, ki preprečujejo staranje, hormoni, aminokisline in druge. S staranjem jih telo proizvaja vedno manj, zato je dobro uživati naravne izvlečke in z njimi nadomeščati pomanjkanje v telesu. Tako se pomlajujejo tkiva in obnavlja mladostna moč. Čas nam izčrpava notranjo prirojeno obrambo, vendar to še ne pomeni, da moramo opustiti upanje na to, da bi jo mogli ponovno okrepiti.

P. Z.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media