Do Belih Kranjcev s posebnim pasošem

Prosti čas | jan. '18

Pouk v šoli Bistra buča v Radovici poteka v dvesto petdeset let stari stavbi.

Pred šestimi leti so se Belokranjci osvobodili, ker jih je oblast v Ljubljani zanemarjala in ker ljubijo svobodo. Osvobodili so se, da bi zaščitili svojo prijaznost, svoj nasmeh in svoje srce na dlani. Osvobodili so se, ker si zaupajo. Obiščite jih in se prepričajte, da je pri njih veselje nekaj svetlobnih let pred žalostjo, nezadovoljstvom, depresijo. Toda – pozor. Za vstop na Svobodno belokranjsko ozemlje (SBO) boste potrebovali pasoš, kot pravijo Beli Kranjci potnemu listu.

Kmalu potem ko boste na Vahti prekobalili Gorjance, ga bodo od vas zahtevali na Jugorju v gostilni Petra Badovinca, v prvi stavbi na belokranjski strani, predelani v carinarnico. Z njim boste na svojem potepu po deželi med Kolpo in Gorjanci deležni popustov v gostilnah, na domačijah, ki se ukvarjajo s turizmom, pri vinarjih, v trgovinah in pri drugih ponudnikih svojih izdelkov ali storitev. K pasošu spada tudi samolepilna vinojeta za uveljavljanje petdesetodstotnih popustov na vseh brezplačnih parkirnih prostorih v Beli krajini. Strogi carinik Peter Badovinac vam bo postregel s tekočim vizumom, imenovanim karampampuli, za spomin pa si boste lahko kupili protokolarno vino metliček, ki vam ga ob naročilu za pogasitev žeje v gostilni sicer postrežejo z belimi rokavicami na rokah.

Od osnovne šole Bistra buča, univerze ...

V Gostišču Veselič v Podzemlju, univerzi SBO, imajo na voljo vozniška dovoljenja SBO, diplome z doktorskimi, profesorskimi in magistrskimi nazivi, do katerih pridete brez študija le z nekaj evrskimi bankovci. SBO je samovoljno razglasil znani Belokranjec Toni Gašperič, ki se je na demokratičnih volitvah demokratično oklical za prvega predsednika SBO in si omislil celo svoj konzulat s konzularnimi pasoši v Ljubljani.

Na Jugorju bodo od vas zahtevali pasoš.

V Radovici v občini Metlika že nekaj let deluje osnovna šola Bistra buča. Učilnica je v dvesto petdeset let stari stavbi, učitelj ima ponarejeno diplomo, kar prizna, a mu tega ne morejo dokazati. Šolska ura poteka po učnem načrtu iz šestdesetih let prejšnjega stoletja, učitelj Jože Matekovič vihti palico in pošilja nemirne učence klečat v kot na koruzo. Pred kratkim je predstavil celo svoje vino, imenovano bučman, po končani šolski uri slušateljem izda tudi spričevalo kot dokaz, da poznajo zgodovinske, kulturne, kulinarične in pivske znamenitosti SBO. Stari in manj stari zapuščajo učilnico po petinštiridesetih minutah, kolikor traja šolska ura, nasmejani in dobre volje. V kotu na koruzi so že klečali ministri, bankirji, uspešni poslovneži, najstarejša »učenka«, ki je sedla v klop Bistre buče, je imela devetdeset let. Učitelj je zaradi neprimernega obnašanja med poukom ocenil njeno vedenje z zadostno oceno.

Pred kratkim so na SBO odprli Kliniko za navajanje na odvisnost od olj. Lahko se pohvalijo, da je to prva ustanova te vrste na svetu. Lepa, nova stavba stoji v središču Drašič in deluje pod okriljem Oljarne Martina Pečariča. Višji medicinski sestri Mandljeva in Lešnikova vam bosta pod strokovnim vodstvom docenta doktorja Martina Orehoviča ponudili več kot petindvajset olj. Oljarna Pečarič ima več kot stoletno izročilo, njihova olja vam pomagajo ohranjati zdravje ali lajšajo zdravstvene nevšečnosti, so naravna in strokovno preverjena. Klinika ne pozna čakalnih vrst, preskakovanja vrstnega reda tudi ne, osebja ni mogoče podkupiti, če ne premorete zadostne količine denarja. Skratka: vse je v najlepšem (ne)redu.

... do ministrstva za penjenje

SBO je dobil lani oktobra v Semiču ministrstvo za penjenje. Sedež bo imelo v kleti pridelovalca penin Ivana Simoniča. Na ministrstvu boste lahko penili po mili volji nad vsem, kar vas tišči. Nad lokalnimi oblastniki ali državnimi birokrati, nihče vam zaradi tega ne bo skrivil niti lasu.

V Velikem Nerajcu v občini Črnomelj pa bo Vera Vardjan, ženska, ki je preživela udar strele, vodila Hišo spočetja, posodobljen his, v katerem sta v preteklosti do spočetja potomca prenočevala mladoporočenca. His bo mogoče najeti za toliko noči, dokler ne bo dosežen cilj: znaki, da prihaja novo življenje.

Toni Gašperič


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media