Kultura

Prosti čas | feb. '18

Leto velikega pisatelja Ivana Cankarja

Maša Kagao v Pohujšanju v dolini šetflorjanski

Ob 100. obletnici smrti velikega slovenskega književnika letos zaznamujemo Cankarjevo leto. Še posebej pestro dogajanje se obeta na Vrhniki, njegovem rojstnem kraju, prav tako pa bodo življenje in izročilo velikega kulturnika predstavili številni javni in zasebni zavodi, razstavišča, društva ter posamezniki po vsej Sloveniji. V koprodukciji ljubljanske Drame, Mestnega gledališča ljubljanskega in Cankarjevega doma so pripravili novo postavitev farse Pohujšanje v dolini šentflorjanski, ki jo je režiral Eduard Miler, avtorica priredbe in dramaturginja pa je Žanina Mirčevska. Poudarila je, da je Cankarjevo delo različica Fausta, Revizorja in Tartuffa, tema farse pa je kdaj visoko petična, kdaj srhljivo aktualna. Razlog za uprizoritev vidi kot upor proti družbi in njenemu negativnemu odnosu do umetnosti. V vlogi Petra bo nastopil Uroš Smolej, Maša Kagao Knez pa bo Jacinta. Predstave bodo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma do konca maja.

Fotografija z rstave

Marij Pregelj

V Moderni galeriji si lahko do 20. maja ogledate dela Marija Preglja, ki velja v slovenski zgodovini slikarstva za enega najpomembnejših avtorjev modernizma. V svojem opusu je razvil avtentičen jezik modernistične slikarske poetike in v naš ter širši regijski prostor vpeljal figuralni modernizem svetovnega formata, je pojasnila kustosinja razstave Martina Vovk. Na razstavi je predstavljen izbor okrog 300 del v vseh medijih, v katerih je Pregelj snoval (slikarstvo, risba, grafika, knjižna ilustracija in monumentalni stenski mozaiki). Klasična monografska retrospektiva avtorjev razvoj predstavlja po pomembnih kronoloških stopnjah njegovega razvoja (portret, krajina, avtoportret, tihožitja), prek vojne in taboriščne izkušnje do povojnega obdobja, v katerem se od zmernega realizma prevesi v modernistično formalno analizo slike.

Tri zvezde

Gledališče upokojenih igralk in igralcev

Poimenovali so ga Gledališče med zvezdami, kot nalašč za tiste z zvezdicami v očeh, ki so nekdaj strmeli v »svoje« gledališke zvezde, danes ovenčane z dolgoletno ustvarjalnostjo in desetinami priznanj. Zakaj ne bi umetnice in umetniki nadaljevali svojega poslanstva tudi kot seniorji, zakaj jim ne bi ponovno zaploskali, se je vprašal pobudnik ideje Niko Goršič. Idejo so uresničili s prvo predstavo – komedijo Predsednice avstrijskega dramatika Wernerja Schwaba. V njej igrajo naše priznane igralke Milena Zupančič, Teja Glažar in Olga Grad, z njo navdušujejo povsod, kjer nastopajo. Režiral jo je Nick Upper. Devetega februarja ob 19. uri bodo Predsednice v Festivalni dvorani na Bledu, nato pa predvidoma še v Vodnikovi domačiji v Ljubljani.

Kulturni praznik in Prešernov smenj 

Ob slovenskem kulturnem prazniku praviloma kulturne hiše na stežaj odprejo svoja vrata in vas povabijo v vrtinec dogodkov. V Kranju Prešernov smenj oživi spomin na 19. stoletje in našega največjega pesnika. Osmega februarja po ulicah poteka sejem domače in umetnostne obrti, utrip trgov zaznamujejo pevski zbori in recitacije Prešernovih pesmi, na mestnem tlaku se bo zavrtelo več kot deset folklornih skupin. Na krilih melodij, izvabljenih iz zanimivih lesenih glasbil, vas bodo na hudomušno in nostalgično pot po preteklosti popeljali lajnarji. Na sprehod po romantičnem stoletju se lahko celo popeljete s kočijo.

N. B.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media