Gremo v maškare

Prosti čas | feb. '18

Skica ogrinjala

Zakaj se ne bi pridružili pustnemu rajanju in vsaj za kratek čas pozabili na skrbi? Z nekaj truda se lahko hitro spremenimo v prikupno maškaro: v nežnega metulja ali razposajenega klovna.

Metulj

Potrebujemo: pisarniški papir, svinčnik, penasto gumo, nalepke iz penaste gume, magični flomaster, elastiko z okroglim premerom ali širine 1 cm, šivanko in sukanec v barvi elastike, steklene bisere, lepilo za bisere, dva lepa gumba, lahko še drugo okrasje.

Pisarniški papir prepognemo, narišemo pol metulja. Izrežemo, model preizkusimo na obrazu in označimo točki za elastiko. Popravimo po potrebi, nato pa model namestimo na kos mossgumija, to je penaste gume, debeline okoli 3 mm. Naredimo obris s svinčnikom ali čarobnim flomastrom. Nato del izrežemo. S konico škarij naredimo luknjico na levi in desni strani. Namestimo primerno dolgo elastiko, to na eni strani zavežemo, če imate elastiko z okroglim premerom, na drugi pa prišijemo. Poleg šiva prišijemo še lep gumb v obliki metulja. Na očala nalepimo bisere različnih barv in nalepke iz mossgumija. Površino posušimo.

Kako se oblečemo? Tanek bel ali svetlo moder puli in pajkice v enakem odtenku so za podlago, povrh pa oblečemo veliko satenasto modro ogrinjalo, ki ga ob vratnem delu naberemo v gube in prišijemo na trak. Trak spredaj zavežemo v pentljo. Konca ogrinjala držimo in z njima krilimo. Ogrinjalo spodaj oblikujemo tako, kot kaže slika.

Klovn

Skica s pajacem, ovratnikom, rokavicami in šminko

Potrebujemo: belo, rdeče in črno blago za pajaca in ovratnik, šivalni stroj in sukance v ustrezni barvi, zadrgo, šminke za obraz (belo kremo za podlago, rdečo šminko za usta, črn svinčnik za veke in lesketajočo biserno barvo za solzo), bele rokavice in oprijeto črno kapo.

Pajac sešijemo po načrtu, ki ga vzamemo iz revije za šivanje ali narišemo sami. Izberemo ohlapen zgornji del in široke hlače. Prilagodimo dolžine in širine, nato dele sešijemo. Dele obšijemo s cikcakastim šivom ali overlokom, spredaj prišijemo zadrgo.

Za ovratnik iz blaga izrežemo pravokotnik, širok 20 do 25 cm, dolg okoli 120 cm, in ga nagubamo tako, da naredimo položene gube, nato ga obrobimo s treh strani. Na zgornji rob poševno prišijemo trak. Na začetku in koncu pustimo okoli 30 cm traku za pentljo.

Obraz namažemo s kremo Penaten, ki da neprosojno belo barvo in neguje kožo. Okoli oči in ust ne mažemo. Usta narišemo z rdečim svinčnikom, nato jih pobarvamo z rdečo šminko. Narišemo ozka srčasta usta. Oči temno obrobimo s črno barvico, narišemo še solzo in vitice ob strani. Poudarimo obrvi z vijugasto črto. Z zlato barvo poudarimo veke in rob vitic. Z biserno barvo pobarvamo solzo in predel pod obrvmi. Glejte skico.

Nataknemo rokavice, kapo in črne čevlje in jo popihamo na pustno slavje.

Priloga: Skica s pajacem, ovratnikom, rokavicami in šminko

Ideje in risbe: Suzana Belak Pungartnik


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media